STATUSAS: Patvirtinta

PAAIŠKINIMAS: Odą sudaro trys sluoksniai: hipoderma (poodinis sluoksnis), derma ir epidermis. Kalbant apie rūgštines priemones, svarbiausias yra epidermis, veikiantis kaip sąsaja tarp išorinio pasaulio ir mūsų vidaus. Būtent epidermis apsaugo organizmą nuo neigiamo aplinkos poveikio ir padeda palaikyti odos drėgmės balansą.

Epidermį sudaro keli nuolatos atsinaujinančių ląstelių sluoksniai. Giliausiame, pamatiniame epidermio sluoksnyje visą laiką gaminamos naujos ląstelės, kurios stumia jau susiformavusias ląsteles į paviršių. Maždaug per mėnesį naujosios ląstelės pasiekia išorinį – raginį – epidermio sluoksnį ir oda atsinaujina. Šis procesas – visiškai natūralus reiškinys, tačiau su amžiumi jis lėtėja. Pavyzdžiui, jaunystėje (20 metų) odos atsinaujinimo ciklas trunka 28 dienas, sulaukus penkiasdešimties procesas perpus sulėtėja. Būtent todėl odai būtina išorinė pagalba, kitaip tariant – odos šveitimas.

Agnė Černičenko

Odos šveitimas – procesas, padedantis pašalinti viršutinius epidermio sluoksnius ir atkurti odos spindesį bei švaresnį, lygesnį paviršių. Rūgštinis šveitimas – paviršinių odos ląstelių atsluoksniavimas naudojant rūgštis. Tai populiariausia procedūra kosmetologijoje, nes sprendžia labai daug odos problemų. Proceso metu naudojamos įvairios rūgštys, pvz., alfahidroksi rūgštys (glikolio, obuolių, citrinų, pieno, migdolų rūgštys), betahidroksi rūgštys (salicilo rūgštis) ir polihidroksi rūgštys, pvz., gliukonolaktonas, kurias specialistas pritaiko įvairiems odos tipams bei problemoms spręsti. Skiriamos trijų rūšių rūgštinės procedūros: paviršinis šveitimas, vidutinio gylio ir giluminis. Giluminis šveitimas šiuo metu beveik nebeatliekamas, nes atsirado kur kas saugesnių, mažiau odą traumuojančių alternatyvų, pvz., „Fraxel Dual“, CO2 ir kiti lazeriai, kuriais atliekamos odos šveitimo, jauninimo procedūros. Grožio rinkoje yra labai įvairių, skirtingų koncentracijų ir formų rūgštinių priemonių, tinkamų naudoti ne tik specialistų kabinetuose, bet ir namuose, tačiau, prieš naudojant bet kokį rūgštinį preparatą namuose, primygtinai rekomenduojame pasitarti su specialistu.

Dėl profesionalių procedūrų su rūgštimis ir rūgštinių priemonių naudojimo vasarą vyrauja daug įvairių nuomonių. Daugelis šiuolaikinių gamintojų ir specialistų teigia, kad rūgštys vasarą yra visiškai saugios – užtenka atsakingai naudoti apsauginius kremus nuo saulės ir vengti tiesioginių saulės spindulių. Visgi pernelyg atsainiai į rūgštines procedūras ir priemones žiūrėti tikrai nereikėtų. Būtina atsižvelgti ne tik į savo odos tipą ir būklę, priemonės koncentraciją ir pH lygį, bet ir į kitas, iš pirmo žvilgsnio, rodos, nelabai reikšmingas smulkmenas, pvz., kad ir į tai, kokioje šalyje pagamintas produktas. Dėl šių, dažnai tik specialistui suprantamų, niuansų prieš pradedant naudoti rūgštines priemones, skirtas naudoti namuose, ir rekomenduojama pasitarti su kosmetologu. Su didelės koncentracijos produktais pačioms eksperimentuoti namuose griežtai nepatariame. Kad ir kaip viliojančiai skambėtų, rimtas rūgštines procedūras palikite atlikti tik specialistams tam skirtose įstaigose, o namuose naudokite tik lengvas, mažos koncentracijos, specialistų parinktas rūgštines priemones (prausiklius, tonikus), kurias leidžiama naudoti kaip pagalbinę kosmetikos priemonę ir tik tuomet kai neinate į aktyvią saulę.

Veido valymas

Taigi, tiek profesionalios procedūros su rūgštimis, tiek namuose naudojamos rūgštinės priemonės gali būti atliekamos ir naudojamos ne tik rudenį ir žiemą, bet ir vasarą (vasarą griežtai nerekomenduojamas giluminis šveitimas), tačiau būtina specialisto konsultacija, priežiūra ir atsargos priemonės.

REZULTATAS: Rūgštinės procedūros ir priemonės padeda pašalinti negyvas odos ląsteles bei nešvarumus ir akivaizdžiai atnaujinti odą. Po rūgščių naudojimo sumažėja pigmentacija, aknės bėrimai ir uždegimai. Oda tampa švaresnė, lygesnė, stangresnė. Taip pat sumažėja raukšlelių ir po aknės atsiradusių randelių, pagerėja odos tonusas, poros tampa mažiaus pastebimos.

Neatsargus rūgštinių produktų naudojimas ir savavališkas procedūrų atlikimas namuose dažnai pasibaigia stipriais odos nudegimais, pūslelėmis, raudoniu ir, žinoma, pigmentacija, su kuria taip paprastai neatsisveikinsite. Ar tikrai norite rizikuoti savo vienintele oda?

PASTABA: Rūgštys tampa mažiau pavojingos, jei oda tinkamai paruošiama. Prie rūgščių odą reikia pratinti palaipsniui: pradėti naudoti nestiprius, mažų koncentracijų produktus ir tik tada galvoti apie didesnės koncentracijos priemones ar procedūras su jomis.

Naudojant rūgštines priemones, odą būtina intensyviai drėkinti ir padėti sparčiau ir efektyviau jai atsinaujinti. Tam tinka intensyviai drėkinantys produktai, vitaminas K, kuris greičiausiai regeneruoja odą po rūgštinių procedūrų. Nesuklyskite: rūgštys pykstasi su vitaminu A, todėl atlikti procedūras su rūgštimis, o vėliau naudoti produktus su retinoliu nerekomenduojama.

Prieš ir po rūgštinių šveitimų atlikite mezoterapijos, biorevitalizacijos ar PRP procedūras, kurios ypač giliai drėkina ir gaivina odą.

Reziumuojant: tinkamai paruošus odą, kompetentingų specialistų atliekamos rūgštinės procedūros ir nedidelių koncentracijų rūgštinės priemonės, skirtos naudoti specialiai namuose, vasarą nėra pavojingos, tačiau būtina atsakingai kas 2 valandas naudoti apsauginį kremą nuo saulės, su ne mažesniu nei 40–50 SPF ir vengti tiesioginių saulės spindulių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją