Faktas/mitas: Treniruotė priklauso nuo jūsų kūno tipo

Statusas: Paneigtas

Paaiškinimas. Ketvirtajame dešimtmetyje amerikiečių psichologas Williamas Herbertas Sheldonas sukūrė žmogaus kūno klasifikavimo sistemą, kurioje jis teigė, kad visi žmonės patenka į vieną iš trijų kūno tipų (somatotipai): ektomorfas (aukštas ir liesas), mezomorfas (atletiškas ir raumeningas) arba endomorfas (žemas ir apkūnus). Nors mokslas niekada nepalaikė šios klasifikavimo sistemos idėjos, vis dar atsiranda žmonių, kurie naudojasi kūno tipų endo, meso, ekto klasifikavimo ypatumais ir dezinformacijos srautu, kurį Sheldonas daugiausia grindė asmeniniais stebėjimais ir kurie neturėjo nieko bendro su fiziniu žmogaus tobulėjimu.

W. H. Sheldono tikrasis tikslas buvo susieti savo pastebėjimus apie žmogaus psichologinę struktūrą su kiekvienu kūno tipu, sukuriant konstitucinės psichologijos teoriją, kitaip tariant, jam labiau rūpėjo, kaip mūsų kūnai gali formuoti mūsų charakterį ir asmenybę, o ne tai, kaip jie iš tikrųjų funkcionuoja.

Todėl ši teorija yra nepripažinta ir sulaukusi nemažai kritikos, nes nėra nė vieno žmogaus, kuris būtų tinkamai apibūdintas pagal vieną iš šių klasifikacijų, o tai reiškia, kad geriausiu atveju tai yra apytikslis, o blogiausiu atveju – klaidingas vertinimas, o mes, žinoma, nenorime treniruotės planų pagrįsti tuo, kas yra „beveik teisinga“.

Nors somatotipas puikiai tinka apibūdinti išvaizdai, tai nieko bendro neturi su tuo, kaip žmogus turėtų treniruotis ir maitintis. Tai reiškia, kad remiantis vien tik priskirtu somatotipu, atsiranda asmeninio progreso ribojimas.

Rezultatas

Kiekvienas žmogus yra visų trijų somatotipų derinys, išsiskiriantis individualiais kūno bruožais, ir visi šie veiksniai lemia mūsų kūno tipą, o ne anachronistinė ir ribota klasifikavimo sistema. Genetika yra tik viena lygties dalis, todėl dabartinės jūsų kūno tipo savybės, fizinis pasirengimas ir pajėgumas atspindi tai, ką darėte iki šiol, o taip, kaip atrodysite ateityje, priklausys, kiek esate pasiruošęs dirbti dėl savo kūno.

Tai reiškia, kad kiekvienas iš jūsų galite pasiekti ryškių pokyčių ir rezultatų kūno sudėjime. Tinkamai derindamas treniruotės planus ir mitybą, kiekvienas gali ugdyti ištvermę, greitį ar turėti ryškius raumenis, tik ne visi tai pasieksime tuo pačiu metu. Treniruotės planą reikia taikyti pagal asmeninius tikslus, treniruočių ypatumus, laiko apribojimus, stipriąsias bei silpnąsias puses, o ne pagal kūno tipo kategoriją, kuri net nebuvo sukurta vertinti ir ugdyti fizines žmogaus galimybes ir jo tobulėjimą.

Daugybė „kūno tipo“ patarimų atkeliauja iš žmonių, kurie tiesiog kopijuoja vienas kitą. Ir kai girdime tai taip dažnai, susidaro klaidingas įspūdis, kad tai turėtų būti veiksminga ir pritaikoma daugeliui iš mūsų. Somatotipų formavimas veikia panašiai kaip ir zodiakas – beveik kiekvienas gali rasti sau kažką panašaus suasmenintame pavadinime.

Pastaba

Ar yra žmonių, kurie turi daugiau valgyti, kad priaugtų svorio? Taip. Ar yra žmonių, kuriems žymiai greičiau auga svoris? Žinoma. Ar yra žmonių, kurie yra natūraliai stiprūs ir raumeningi? Be abejo. Tačiau vien šie faktai neįrodo somatotipo taikymo kaip būdo įvertinti, kaip kiekvienas kūnas reaguos į fizinį krūvį ar mitybą. Apsiribodami tik kūno tipais, apribojame ir savo suvokimą, ką iš tikrųjų galėtume pasiekti.

Jūs niekada nesužinosite, kam esate pajėgus, kol to neišbandysite. Svarbu tik žinoti, kas priklauso nuo jūsų, o ko kontroliuoti negalite. Individualiems skirtumams įtakos turi treniruočių metodas, dažnumas ir intensyvumas, nepriklausomai nuo kūno tipo. Mes keičiamės ir tobulėjame, todėl daugelis mezomorfinių atletų anksčiau buvo endomorfai ar ektomorfai.

Du žmonės, turintys panašias kūno formas, nebūtinai vienodai reaguos į tą patį krūvį ar mitybos planą, nes išvaizda ne visada parodo vidinę sveikatos būklę, o vidiniai duomenys neatspindi išorės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)