Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus net keturiom dienoms pavirs Lietuvos mados kūrėjų darbų galerija. Čia, karantinui pritaikytomis sąlygomis savo naujausiais kolekcijas pristatys virš 20 mados vardų, bus galima rasti vyrams, moterims, vaikams skirtų drabužių, taip pat aksesuarų, juvelyrikos. Įprastai gyvu bendravimu su mados kūrėjais praturtinantis įvykis šį kartą lankytojus kvies išsirinkti dizainerių darbus, dizaineriams konsultuojant virtualiai, rašoma pranešime spaudai.

Mintis karantino sąlygomis surengti dizainerių darbų pristatymą kilo, ieškant galimybių, kaip sugrąžinti į gyvenimą mados dizainerių kūrybą, atrasti naujas formas, o kartu ir mados paskirtį sudėtingu laikotarpiu. Projekto bendrakūrėjos Lilija Larionova ir Rūta Kaupinytė-Gotesman sako norinčios tikėti, jog mada, turinti asmeninį kūrėjo prisilietimą, savo istoriją ir išieškotą išpildymą taps dar prasmingesnė.

Savo darbus – laisvalaiko kolekciją ir stilingus aksesuarus pristatysiantis vienas žinomiausių Lietuvos mados dizainerių Serge Gandzumian sako: „Nuostabus laikas atverti ne tik pavasarinius pokarantininius norus, bet ir spintą, ko plačiau su šilta šypsena. Nebegrižtame vartoti..., mes grįžtame mąstyti.., permąstyti savo išvaizdos, gyvenimo būdo ir apskritai moralinius prioritetus. Mes ne grįžtame ne į sezoną, mes grįžtame į gyvenimą...“

Minimalistinių sprendimų ir sąmoningos mados kūrėja Lina Andriukonė įsitikinusi, kas šis etapas buvo itin reikšmingas ir net iš dalies reikalingas jog nurimtumėm, dar labiau susimąstytumėm, kiek ir ko mums iš tiesų reikia, iškeltumėm sau klausimą „ask why before you buy“ (vert. „Paklausk savęs kodėl perki, prieš perkant.)

„Aš, kaip minimalistinio gyvenimo būdo puoselėtoja, tik dar stipriau įsitikinau, jog mes, dizaineriai, turime pasiūlyti ne tik gražų rūbą bet būtinai funkcionalų bei plačiai panaudojamą. Manau jog žmonės po šio realybę sukračiusio laikotarpio pasidarys dar sąmoningesni vartotojai, rinksis kokybę vietoj kiekybės, o mūsų turimi daiktai atspindės mūsų vertybes,“ – sakė dizainerė.

Moterims liniją „Rudnė“ kurianti Lena Nomanova mano, jog šiandien, dėl susiklosčiusios padėties, žmonės atsisuks į kokybę ir ilgaamžišką dizainą. „Daugelis neturi galimybės pirkti dažnai ir daug, todėl kokybiškas gaminys taps prioritetu,“ – sako Lena Nomanova. – „Tokią misiją RUDNÉ turėjo visada, o dabar dar labiau atkreipiame į tai dėmesį. Labai tikime žinute „mažiau yra daugiau“, o dabar ši žinutė tampa dar svarbesnė.“

Jaunosios kartos juvelyrikos linijos UMI Jewelry kūrėja Ula Gurgždienė, savo kūrybą atradusi gamtos ir meno aplinkoje, atvirauja, kad šis laikotarpis buvo labai dvilypis. „Labai rūpi ir gaila tų, kurie tiesiogiai nukentėjo nuo viruso, kartais tiesiog nesuvokiama, kas vyksta.. Kita vertus, tikiu, kad atėjo laikas kažką keisti – požiūrį į save, į pasaulį, į vartojimą. Mes kaip audinys, esam susiję vieni su kitais, pasidarė aišku, jog trūktelėjus vieną jungtį, gali iširti visuma. Tad, nors teko ir dar turbūt teks daug prarasti, labai viliuosi, kad šis keistas laikas atneš naują suvokimą.“ Ula įsitikinusi, jog mada turėtų darytis vis humaniškesnė, kad nebūtų orientuojamasi į milžinišką masinę gamybą – o į kokybę ir gerai apgalvotus pirkinius.

Spalvingų lietpalčių ir neperšlampančių kuprinių prekės ženklo „Ducktail Raincoats“ kūrėja Vigita Garbužaitė sako, jog karantino laikotarpis buvo iššūkis visiems verslams, ne išimtis ir jie. „Nors prekiaujame internetu, nemaža dalis pirkėjų nori pasimatuoti lietpaltį prieš įsigydami, pajutome sulėtėjimą, tačiau įžvelgėme naujų galimybių ateities projektams bei kolaboracijoms.“

Vigita įsitikinusi, jog mada apskritai atlieka didelį vaidmenį žmogaus gyvenime, nes karantino periodu visi neribotam laikui „įšoko“ į pižamas bei chalatus, pamiršdami tą jausmą, kuomet esi pasipuošęs, pasitempęs. Iš daugelio girdėjome minčių, kad treningai produktyvumo nepakelia, tad tikime, jog mūsų stilingi lietpalčiai bent savaitgaliais ar atokvėpio metu gali sugrąžinti tą puikų jausmą, kuomet esi saugus nuo lietaus bei vėjo ir tuo pačiu atrodai pritrenkiančiai.

Designer Space POP-UP savo darbus pristatys Serge Gandzumian, Egidijus Rainys, Lilija Larionova Lina Andriukonė, Marius Vepšta, Mantas Bartkus, Oskaras Povilenas, Aida Milašiūtė (AIMI studija), Lena Nomanova (RUDNĖ), Agnė Klevienė (Agne Kleavas), Aušra Norkutė (Dust Bunnies), Vigita Garbužaitė (Ducktail Raincoats), Simona Deveikytė (SD activewear), Adelė Dagytė, Ula Gurgždienė (UMI Jewelry), SCULP, Just.IN, Elegant Me Jewelry, Neshkis, SI Case, YCHO leather & accessories, Ruty design, AMRES ART Batik, Supernormal.

Įėjimas atviras, laikantis karantino taisyklių – nustatyto žmonių skaičiaus, atstumo laikymosi, privalomo kaukių dėvėjimo viduje, rankų dezinfekavimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)