– Kaip mados tendencijoms atsilieps pandemija?

– Pandemija palietė ir toliau plečia savo įtakos zonas visose be išimties srityse. Mada apskritai tokia galinga, ji apima visas žmogaus gyvenimo sritis. Kai žiūrime senas nuotraukas, paveikslus, rūbus, interjerus, gauname labai daug informacijos apie tą laikmetį, to laikmečio aktualijas. Ne išimtis ir tai, kiek daug pasakos ateities kartoms mūsų nuotraukos su guminėmis pirštinėmis, kaukėmis ant veido.

Kadangi labai daug bendravimo vyksta įvairiose internetinėse platformose, kur dažniausiai matosi tik viršutinė kūno dalis, mada koncentruosis į viršutinę žmogaus kūno dalį, šis vaizdas per kompiuterinį bendravimą padės stiprinti arba silpnins mūsų įvaizdžio įtaką aplinkai.

– Kas jums yra mada?

– Mada lyg orakulas išpranašauja visus įvykius, pavyzdžiui, šio pavasario ir vasaros tendencijos buvo pristatytos praėjusį rudenį, dizainerių mintys, idėjos, vizualiniai sprendimai neįvyko per naktį. Viskas vyko žingsnis po žingsnio, kol mada pasiekė vartotoją.

Mados kryptys šį pavasarį, paprastai kalbant, atspindi sugrįžimą į gamtą. Aktuali ir 1970 m. mados kryptis – palaidinės su kaspinais, rišamais po kaklu, platūs švarkų atlapai ir t.t.

Naujos neuronų jungtys smegenyse susidaro atsiradus naujai patirčiai. Mados tendencijos sukurtos tam, kad jos gamintųsi, kodėl tuo nepasinaudojus? Kiekvieną sezoną mados namai mums dovanoja įkvėpimą atrodyti šiek tiek kitaip arba radikaliai kitaip, išbandyti naują gyvenimo rolę, o gal joje netgi atrasti tikrąjį „aš“. Madoje sutelpa istorija, žmonių santykiai, nuotaikos. Šiandien mada yra tokia, rytoj bus dar kitokia.

– Kaip išsaugoti moteriškumą savo įvaizdyje pandemijos metu?

– Šio pavasario viena iš mados krypčių – pūstos, rauktos rankovės, įliemenuoti diržu švarkai ir suknelės. Tai akcentai, kurie matosi bendraujant nuotoliniu būdu internetinėje erdvėje.

Mane labai džiugina ši stiliaus kryptis, nes ji per romantiškumo prizmę transliuoja pasauliui apie moteriškumą ir moteriškumo išsaugojimą. Vykstant pandemijos įtakai madoje, kaukės, akiniai, virusui atsparūs kombinezonai, gali ištrinti ribą tarp lyčių. Mados kritikas A. Vasiljevas seniai kalbėjo apie tai vienoje iš savo knygų.

– Kas jums yra graži moteris?

– Graži moteris – Dievo dovana pasauliui! Joje slypi toks užtaisas, kuris tikrai išgelbės pasaulį. Tik ta graži moteris vieną dieną gali būti graži, nešanti šviesą, meilę, džiaugsmą, viltį, įkvėpimą, kitą dieną gali atsitikti, kad išnyks tamsoje. Gal žmonijos rūpestis turėtų būti, kad visos moterys būtų gražios ir laimingos?

– Ką matote šiandien pasivaikščiojus Vilniaus senamiesčiu?

– Mano akys džiaugiasi, kai išeinu pasivaikščioti Vilniaus senamiesčio gatvėmis. Tikrai yra labai daug madingų, stilingų žmonių, bet ko pasigendu, tai individualumo, darnos tarp vidaus ir išorės, dabarties ir ateities, minties, sinchrono su savimi.

Sekti madą yra daug daugiau nei būti madingu ar stilingu. Ir jeigu jūs manęs paklausite, kas svarbiau, – būti madingu ar stilingu, atsakysiu – svarbiausia būti geriausia savęs versija.

– Kokia jūsų mada karantino metu?

– Aš rengiuosi atsižvelgiant į tai, kokį gyvenimo spektaklį tą dieną vaidinsiu. Kadangi paskutiniu laiku vaidinau spektaklį „kokonas“, tai mano kostiumas buvo kašmyrinis sportinis kombinezonas, oversize striukė, akiniai nuo saulės ir kaukė. Man buvo gera būti tokiai užsimaskavusiai. Aš jaučiausi saugiai, įdomiai, nes manęs tokios užsimaskavusios nepažindavo. Pripažinsiu, ir aš neatpažindavau kitų žmonių. Tokia patirtis ir stebėjimas kitų žmonių duoda daug minčių.

– Kokius patarimus duotumėte moterims šį pavasarį?

– Kiekviena moteris individuali. Kiekviena savame gyvenimo etape. Kas nori bendrų tendencijų, ras daug puikių straipsnių, internetinių dienoraščių, stilistų paskaitų. Aš už tai, kad kiekvienam atvejui – individualus receptas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)