Interviu DELFI K. Taraškevič-Bethel neslėpė apmaudo dėl meistrų, kuriems taisyklės – paprasčiausiai „negalioja“ ir tiki, būtent toks neatsakingas jų elgesys gramzdina visą Lietuvos grožio rinką į dugną.

– Kol „pogrindyje“ darbas vyksta pilnu, atsakingos grožio studijos ir meistrai skaičiuoja paskutinius centus ir galvoja, kaip išgyventi karantino laikotarpį. Kaip vertini tokią nelygybę?

– Nelygybės čia nematau, bet laikau tai paprasčiausiu įstatymų nesilaikymu. Visuomet buvo ir bus tokių, kurie dirba nelegaliai ir kuriems „įstatymai negalioja“. Tikrai nesuprantu meistrų ir grožio salonų, kurie toliau teikia grožio paslaugas. Būtent dėl tokių žmonių neatsakingumo, karantinas gali būti pratęstas labai ilgam laikui, dėl ko gali žlugti daugybė verslų, tai susmukdys Lietuvos ekonomiką.

Mano nuomone, nepakankamai dėmesio skiriama tokių veiklų sudrausminimui, iki šiol dar nei vienas grožio specialistas negavo jokios baudos už namuose atliekamas nelegalias grožio paslaugas. Tokie „meistrai“ nesupranta situacijos rimtumo ir savo veiklos nestabdo, o liūdniausia, kad dar kartu ir dergia mūsų grožio industrijos reputaciją.

Vakarykštėje publikacijoje nurodoma, kad kai kurie grožio specialistai įsitikinę – jei karantinas užsitęs, neliks nieko kito, kaip teikti paslaugas nelegaliai. Gelbėjimosi iš skęstančios valties scenarijus?

– Tikrai nepateisinu tokio scenarijaus, visi turime būti pilietiški ir užkirsti kelią viruso plitimui.

– Tiesiai šviesiai – ar 10 metų gyvuojantis „Carolina“ verslas balansuoja ant bankroto ribos?

– Būsiu atvira, jeigu karantinas tęsis ilgiau nei iki gegužės pradžios, tikrai neturėsime resursų išsilaikyti. Todėl taip, gali tekti bankrutuoti. Mano grožio studijos yra puikiai žinomos visiems, kas domisi makiažais ar makiažo kursais, tačiau kaip įmonė esame maži, nėra sukaupto kapitalo.

Mūsų veikla buvo sustabdyta per vieną naktį, o nuotoliniu būdu teikti paslaugų negalime. Kai nėra pajamų, tai nėra iš ko ir laikytis. Darbuotojų atleisti aš tikrai nenoriu. Norisi tvarkingai laikytis visų vyriausybės rekomendacijų, bet net ir forminant prastovas, vis tiek reikia išmokėti atlyginimus bei mokesčius. Patalpų nuomos ir kitų įmonės einamųjų išlaidų nesustabdysi, o mano atveju studijos įkurtos ir Vilniuje, ir Kaune, todėl išlaidos dvigubos.

Norėčiau pabrėžti, kad dažniausiai grožio salonų savininkai yra tie patys grožio paslaugas teikiantys specialistai, kurie tiesiog įkūrė įmones tam, kad turėtų sau darbo vietą bei tuo pačiu metu suteiktų darbo vietų ir kitiems.

Manau, kad grožio paslaugas teikiančių įmonių apskritai nereikėtų lyginti su kitomis, juolab, teikti visiems tokią pat paramą. Priemonės, kurios yra numatytos paramos pakete, mano įmonei yra tokios pat, kaip, pavyzdžiui, didelėms įmonėms. Grožio salonai, nors ir turėjo pilnai sustabdyti savo veiklą, net nėra įtraukti į VMI paskelbtą labiausiai dėl koronaviruso nukentėjusių sąrašą. Ar nemanote, kad tai yra neteisinga?

Džiugina tik tai, kad paskelbus karantiną sukūriau grožio salonų savininkų grupę, ir mes labai nuoširdžiai vieni kitus palaikome. Esame visi „toje pačioje skęstančioje valtyje“, todėl dalinamės idėjomis, kaip išsilaikyti.

Karolina Taraškevič-Bethel

– Kaip manai, kokį maksimalų karantino laikotarpiu galima būtų atsilaikyti? Vienas variantas – gavus valstybės paramą, kitas – gyvenant sąlygomis „kiekvienas už save“.

– Valstybės parama, tokia, kokia yra paskelbta šią dieną, mano verslo tikrai neišgelbės. Bet net jeigu ir teks bankrutuoti, grožio paslaugų karantino metu tikrai neteiksime.

– Turi daug pažinčių grožio srityje ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Kokia situacija už Lietuvos ribų? Ar grožio studijos, specialistai, taip pat susigriebę už galvų ir kitose šalyse?

– Kitose šalyse įmonės yra visiškai atleidžiamos nuo mokesčių mokėjimo, o pas mus, jeigu tau pasiseks – mokesčiai bus tik atidėti, bet nuo jų niekas neatleis, juos teks vis tiek susimokėti. Kitose šalyse teikiamos paskolos verslui išlaikyti, o tam tikrais atvejais įmonės net neturės jų grąžinti atgal valstybei. Jeigu mes turėtume panašią sistemą, karantino laikotarpiu būtų galima žymiai ilgiau išlaikyti verslą bei darbuotojus.

– Kaip manai, ar po karantino sugrįšime į kitokį grožio pasaulį? Dalis salonų jau bus visam laikui užvėrę duris, o žmonėms gražiai atrodyti vis vien norėsis. Ar gali būti, kad prie likusių grožio studijų būriuosis eilės?

– Manau, kad grožio salonų paslaugos visuomet bus paklausios. Moterys visais laikais norėjo ir norės puoštis, būti gražios. Pamenu, praėjusios krizės metu rizikavau ir atidariau savo pirmąją makiažo studiją Vilniuje bei pradėjau organizuoti grupines makiažo pamokas. Nors ir buvo finansinis sunkmetis, klienčių netrūko. Bet tuo metu niekas dar neorganizavo grupinių makiažo užsiėmimų, buvau pirmoji, startavusi su tokia idėja. Manau, net jeigu dalis grožio salonų bankrutuos, atsiras kitų, pradedančių savo veiklą ir turinčių naujų idėjų.

– Ar tam, kad atsistotų ant kojų ir užkamšytų finansines skyles, grožio specialistai turės kelti paslaugų kainas?

– Nežinau, kaip nuspręs daryti kiti, bet mes tikrai nekeltumėme kainų. Visi žmonės vienaip ar kitaip nukentės nuo šios situacijos, todėl, manau, tai būtų neteisinga klientų atžvilgiu.

– Pastebėjau, kad pradėjote aktyviau reklamuoti savo el. parduotuvę. Panašu, kad ją atidarėte pačiu laiku. Ar tai šiuo metu yra vienintelis pajamų šaltinis, o gal turite ir kitų būdų, kaip palaikyti apyvartą?

– Savo el. parduotuvę atidarėme spalio mėnesį, bet šiuo metu suaktyvinome jos reklamą, kadangi dabar tai yra vienintelė veikla, kurią galime vykdyti. Šiuo metu išparduodame savo mylimiausias grožio priemones. Taip pat mūsų grožio studijų meistrai teikia nemokamas grožio konsultacijas nuotoliniu būdu, vaizdo pagalba. Stengiamės kurti naudingą turinį savo socialinėje erdvėje, pavyzdžiui, nemokamas makiažo pamokas ar patarimus, kaip prižiūrėti plaukus namuose.

Norime padėti mūsų klientams gauti jų pamėgtus grožio produktus į namus, prekiaujame kosmetika, kurios tiesiog negali įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose. Nepaisant to, mūsų kaip įmonės finansiniai įsipareigojimai yra daug didesni nei pajamos iš parduotos kosmetikos, ypač, kai kai kuriuos produktus parduodame net ir už savikainą. Todėl nežinau, kaip ilgai mums šiai dienai pavyks išsilaikyti ir ar apskritai švęsime 11-ąjį studijos gimtadienį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)