Darbuose jaučiama Žano energija

Jaunųjų Maslauskų pirmoji autorinė avalynės kolekcija žymi naują kūrybos etapą. Joje – 19 modelių, skirtų pavasario ir vasaros sezonams.

„Jaučiu didelę atsakomybę kartu su Benu tęsdama tai, ką pradėjo Žanas. Trys metai besimokant pas šį neeilinį žmogų, tapusį tikru lietuviškos avalynės flagmanu, o man asmeniškai ir antruoju tėčiu, išmokė paties svarbiausio dalyko – visuomet siekti geriausio rezultato, koks tik yra įmanomas. Visada padaryti viską ir net dar daugiau, kad žmogus, kuriam kuriami batai, jaustų kūrėjo meilę ir atsidavimą. Kad mūsų batai būtų patogūs, puoštų, leistų jaustis išskirtiniu ir stilingu.

Jaučiu, kad Žanas mudu su Benu puikiai paruošė ne tik šiai debiutinei kolekcijai, bet ir daugybei kitų. Turime begalę idėjų, kurias labai norime įgyvendinti.

Žano nebėra, bet jo energija ir drąsa vis tiek jaučiasi mūsų dirbtuvėse. Galbūt netgi stipriau nei bet kada ankščiau. Ir ji tikrai atsispindės visuose mūsų darbuose.

Kartu su Benu ir visa komanda esame pasiruošę įrodyti, kad mūsų kūrybiniais siekiai – pasaulinio lygmens“ , – neslėpdama jaudulio pasakoja Gintarė.

Kolekcijoje – subtilūs spalvų deriniai ir elegancija

Naujosios kolekcijos „Šešėliai“ modeliuose dominuoja subtilūs ryškių ir pastelinių spalvų deriniai bei įvairios geometrinės formos. Jas Gintarė ypač mėgsta maišyti tarpusavyje, taip išgaudama įdomius ir išskirtinius bei kiek netikėtus avalynės modelius.

Nors ši kolekcija, perlieta moteriškojo kūrybos prado, yra elegantiškesnė ir švelnesnė nei ankstesniosios, kurias Gintarė kūrė kartu su Žanu, tačiau joje vis tik stipriai jaučiamas ir Žano kūrybinis palikimas – elegancija derinama su grubumu, modeliuose nemažai smulkių puošiančiųjų detalių, kelių spalvų derinių. Neapsieinama, žinoma ir be didžiosios Gintarės aistros – tapybiškumo. Keli batų modeliai sukurti, o paskui jaunosios menininkės dekoruoti specialiais dažais.

Skatina nebijoti išsiskirti

Netradicinius ir rizikingus sprendimus mėgstantys Benas ir Gintarė, ieškodami kaip subtiliai pateikti savo kolekcijos pagrindinę mintį, pasirinko nestandartinį sprendimą – batų modelius pristatyti naudojant ant jų krentančius šešėlius.

„Kolekcijos fotosesijoje pasitelkėme medžių šakas ir gėles, kad sukurtume jų šešėlius. Ir tai – ne tik dėl pavasariškos nuotaikos. Norėjome perteikti svarbesnę mintį – metas žmonėms atsikratyti savo baimių ir išlįsti iš šešėlio.

Metas kasdienybėje prisijaukinti ryškumą, kad praskaidrintume ankstyvo pavasario pilkumą slogiame ir daug ką bauginančiame pandemijos fone.

Mūsų tautos pasąmonėje vis dar yra didžiulė baimė išsiskirti iš minios ir parodyti tikrąjį save. Vis dar gaji baimė – ką apie mane pagalvos kiti? O visa tai juk taip nesvarbu! Tai tik varžo mūsų saviraiškos laisvę, pasitikėjimą savimi bei trukdo būti laimingais.

Dėl šios nepagrįstos baimės dažniau renkamės tamsias, neutralias spalvas, kad tuose šešėliuose pasislėptume kartu su mase, nors giliai širdyje visi norime išsiskirti iš minios ir nebūti kitų šešėlyje. Būtent dėl to visi naujos kolekcijos modeliai yra ryškūs arba švarios pastelės tonų, nes tokioms spalvoms nėra baisus joks šešėlis, – entuziastingai kalba Gintarė. – Norime, kad mūsų kuriama avalynė taptų saviraiškos priemone, o mūsų sukurtus batus avintys žmonės jaustųsi drąsiau, labiau pasitikėtų savimi ir iškelta galva eitų bet kurioje pasaulio gatvėje jausdamiesi esą išties unikalūs.“

Pavadinime slypi ir simbolinė prasmė

Tiesa, naujosios kolekcijos pavadinime slypi ir simbolinė prasmė – dviem jauniems kūrėjams tam tikra prasme išlįsti iš žinomo tėčio šešėlio ir pasiryžti pristatyti savo pirmuosius savarankiškai sukurtus darbus, iš ties nėra paprasta.

„Po atsisveikinimo su tėčiu girdėjome nemažai skaudžių replikų, esą patys nieko nesugebėsime, esą be Žano baigsis ir avalynės kūryba. Tokios žeidžiančios kalbos mus tik grūdino – juk negalėjome nuvilti tėčio – kelerius metus mudu su Gintare kasdien mokėmės iš jo ir dirbome petys petin ne tam, kad nuleistume rankas ir mestume tai, ką pradėjome.

Žanas svajojo, kad jo darbai pasklistų po pasaulį, tad mes turime įgyvendinti šią jo svajonę per savo kūrybą. Šios mūsų pirmosios kolekcijos pristatymas – pirmasis žingsnis į jo svajonės išsipildymą“, – sako Benas Maslauskas.

Vadovaujasi tvarios mados principais

Žanas garsėjo ne tik savo kūriniais, įkvepiančia energija ir nestandartiniu požiūriu į gyvenimą, bet ir neeiliniu sugebėjimu iš senų, gerokai panešiotų batų padaryti naujus ir tiesiog neatpažįstamai gražius. Žmonės iš visos Lietuvos veždavo jam savo avalynę, kurią jis „prikeldavo“ naujam gyvenimui.

„Žanas suprato tvarios mados ir žiedinės ekonomikos principus daug ankščiau nei jie tapo populiarūs pasaulyje.

Aš dar buvau vaikas, kai jis pasakodavo klientams, kaip galima atnaujinti panešiotus batus vietoje to, kad parduotuvėje vėl pirkti masinės gamybos naujus. Jau tada jis žmonėms aiškindavo, kad neatsakingas vartojimas pasmerkia gamtą amžinam išnaudojimui.

Tėtis niekada nemėgo masinės gamybos produktų nė vienoje srityje ir savo aplinkos žmones skatino į vartojimą žiūrėti atsakingai,“ – prisiminimais apie tėčio išmintį dalijasi dabar jo įkurtai įmonei vadovaujantis Benas Maslauskas.

Skatina sąmoningą vartojimą

Būtent dėl tvarios mados principų avalynės kolekcijos tapo perpus mažesnės jau prieš kelerius metus.

Kas pusmetį jos yra išleidžiamos maždaug iš 20 avalynės porų. Klientai, norintys dar stipriau išreikšti savo individualumą, turi galimybę kiekvieną modelį patobulinti dar ir pagal savo skonį – individualiai susidėlioti kiekvieno modelio spalvas arba asmeniškai užsisakyti ekskliuzyvinius batus.

„Mūsų didžiausi priešai – pilki, masinės gamybos batai, gaminami iš prastos kokybės, nenatūralios medžiagos. Tokią avalynę vartotojai keičia kas kelis mėnesius ar kas sezoną, nes ji yra pigi. Ir tik nedaugelis susimąsto, kad tokie jų pirkiniai ir dažnas jų keitimas reiškia ne ką kitą kaip tai, kad stipriai teršiama aplinka ir palaikomi socialiai neatsakingi verslai.

Manome, kad šiame mūsų žmonijos etape, sąmoningi vartotojai turėtų kaip įmanoma daugiau atsisakyti masinės gamybos produktų ir vis labiau atsigręžti į sąmoningą vartojimą“, – sako B. Maslauskas ir džiaugiasi, kad jų gaminius mėgsta tie žmonės, kurie supranta tvarumo principus ir į jo vadovaujamas dirbtuves atneša atnaujinti net ir po kelerius metus avėtą avalynę, kad jai būtų suteikta antra „gyvybė“ šiek tiek pakeičiant išvaizdą.

Asmeninio archyvo nuotr.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt