2020 metų mados pasaulio tikslas – mažesnis vartojimas

Kaip įprasta, kiekvienų metų gale užsibrėžiame sau naujus tikslus. Ypač mums, moterims, aktualu padailinti figūrą, būti sveikesnėms, o galbūt perskaityti keliomis knygomis daugiau nei pernai.

2019 – 2020 metais itin eskaluojamos opios ekologijos problemos pasėjo naują madą – būti atsakingu vartotoju kiek įmanoma daugiau sričių. Dabar nebeapsiribojame tik plastiko atsisakymu kasdienybėje. Garsūs dizaineriai, mados žurnalai pasisako už ekologiją ir madoje.

Paskutiniais duomenimis, drabužių pramonė bene labiausiai teršia gamtą. Drabužių ir avalynės gamyba sudaro net 8,1 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo, o net 60 proc. visų audinių yra sintetiniai iš kurių net 85 proc. yra išmetami ir savartynuose tiesiog nesuyra.

Dėl visų šių priežasčių mados atstovai yra priversti imtis skubių veiksmų. Vienas iš garsiausių mados žurnalų Vogue šiais metais išleido straipsnį, kuriame skatinama išsikelti kuo mažesnius vartojimo tikslus ateinantiems metams. Pirkti mažiau, tačiau kokybiškesnius drabužius, prikelti naujam gyvenimui ir senuosius. Taip pat, remti lokalius, kylančius dizainerius, kurie prisideda prie tvarios mados ir naudoja kuo natūralesnius, gamtai draugiškus audinius.

Geriau spintoje – viena mylima suknelė, nei daug kabančių, bet nenešiojamų

Dizainerė ir atsakingos mados puoselėtoja Erika Puodėnienė prisideda prie sąmoningo drabužių pirkimo skatinimo Lietuvoje sakydama, kad geriau spintoje turėti vieną mylimą ir nuolat vilkimą suknelę, nei kelias dešimtis tokių, kurioms užsivilkti progos taip ir neatsiras: „Nėra reikalo švaistyti resursų, skatinti vartotojiškumą, kuriant naujas kolekcijas tik tam, kad žengti koja kojon su naujausiomis mados tendencijomis.

Mes kuriame saugius drabužių modelius, kurie išliks madingi net ir praėjus keliems metams nuo jų įsigijimo. Dėl jų kokybės ir universalumo, tokie rūbai bus lengvai derinami ir todėl dažnai vilkimi“. Laiko patikrintos kolekcijos pristatymas naujuoju sezonu įprasmina tvarios mados idėją bei jos puoselėjimą. Visi kūriniai yra iš kokybiškų, ilgaamžių audinių, kurie laikui bėgant nebluks, nesiburbuliuos ir nekeis formos, jiems neprireiks lygintuvo todėl puikiai tiks vilkėti bet kur ir bet kada.

Laikui nepavaldžios kolekcijos pritaikymas naujuoju sezonu skatina individualumo paieškas

Vienas iš kertinių tikslų yra ne tik atsakingo pirkimo, bet ir savirealizacijos paieškos. Erikos Puodėnienės manymu kūrybiškumas yra neatsiejamas nuo tvarios mados. Dizainerės drabužiai yra įsimintini, kokybiški, patogūs ir galimi nešioti visais metų laikais, o pritaikius skirtingus aksesuarus ir detales – bet kokiomis progomis. Todėl jie yra visiškai nepavaldūs laikui, jų nereikės išmesti, paprasčiausiai todėl, kad nusidėvėjo ar yra nebemadingi.

Visi kolekcijos drabužiai yra universalūs, laisvo kirpimo, todėl lengvai derinami tarpusavyje ir su kitais spintoje esančiais drabužiais. Vyraujančios spalvos: sodri mėlyna, miško žalia bei žemiškesni – rusvi, pilkšvi atspalviai, o nepalaužiamoms romantikėms, amžinąja klasika tituluojami – gėlių raštai.

Skubant į dalykinį susitikimą rinkitės vienspalvę suknelę, prie kurios derės klasikinis prailgintas švarkas, aukštakulniai ar „Oxford“ stiliaus batai. Keliaudamos į pasimatymą su draugėmis, neprašausite priderinusi aksesuarų senolę – skrybėlę ir grubesnius aulinukus. Vakarėliui, prie vienos iš trumpų kolekcijos suknelių, rinkitės kapsulinės spintos bene vieną pagrindinių komponentų – „biker“ stiliaus odinį švarkelį. Taip pat, norėdamos pabrėžti figūrą, laisvo stiliaus suknelę drąsiai juoskite plačiu diržu. Kita vertus, jei norite atrodyti itin moteriškai, griebkite gėlių rašto suknelę, derinkite kojinės tipo aukštakulnius, akį traukiančius papuošalus ir vuolia!

Pasitelkus fantaziją, kiekvieną dieną prie spintos praleisti reikės vis mažiau ir mažiau laiko. Protingai dėliojant garderobą, visi drabužiai tarnaus ilgai, o svarbiausia funkcionaliai. Kaip teigia prekės ženklo įkūrėja: „Geriau savo spintoje turėti mažiau drabužių, tačiau kokybiškų, tuomet ir spintos lentynos nebus perkrautos, ir tarpusavyje derinti bus daug lengviau“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)