Faktas/mitas: Moterys dėvi netinkamo dydžio sportines liemenėles.

Statusas: Patvirtinta.

Paaiškinimas: Sportinės liemenėlės dizainas ir technologijos stipriai pasistūmėjo nuo pirmosios sportinės liemenėlės, kurią 1977 m. sukūrė ta pati Lisa Lindahl ir Polly Smith. Praėjus 43 metams, sportinių liemenėlių kūrėjų tikslai išliko tie patys – sumažinti krūtų judėjimą, skausmą ir judesių diskomfortą fizinės veiklos metu.

Nepakankamas krūtų palaikymas yra kliūtis daugeliui moterų, kurios nori pradėti mankštintis – būtent tai ir atskleidė tyrimas moksliniame žurnale „Science and Medicine in Sport“. Moterys, kurių krūtų tūris yra 1200 ml ar daugiau, per savaitę daug mažiau fiziškai juda nei tos, kurios turi mažesnes krūtis (mažiau nei 350 ml). Taip pat nustatyta, kad didesnes krūtis turinčios moterys pasirenka 53 % mažesnį treniruočių intensyvumą.

Taigi, kuo moteris turi didesnes krūtis, tuo didesnė tikimybė, kad ji patirs skausmą fizinės veiklos metu – ypač per intensyvias treniruotes, kaip bėgiojimas, aerobika, tenisas ar jodinėjimas. Nes vos 2 cm krūties judesiai gali sukelti diskomfortą mankštos metu. Atsižvelgiant į tai, didesnės krūtys, jei jos nėra tinkamai palaikomos, bėgiojant ar šokinėjant gali judėti aukštyn žemyn iki 20 cm, todėl nenuostabu, kad moksliniai tyrimai patvirtino, jog krūtų dydis turi svarbią įtaką tiek moterų mankštai, tiek treniruotės intensyvumo pasirinkimui.

Neseniai atliktame tyrime nustatyta, kad net 88 % moterų sportuodamos dėvi netinkamo dydžio liemenėles, kas sukelia diskomfortą, skausmą bei demotyvaciją sportuoti apskritai. Mankštos metu moters krūtys juda įvairiomis kryptimis ir skirtingu greičiu, nes jose nėra raumenų ir jos turi ribotą vidinį palaikymą (krūtys – tai iš esmės tik minkštųjų audinių masė). Sportinės liemenėlės ir kiti pagalbiniai drabužiai mažina krūtų judėjimą, nevaržo kitų kūno judesių, o tai gali sumažinti diskomfortą, skausmą ir netgi pagerinti sportinius rezultatus. Įrodyta, kad bėgant 5 km atstumą, sportinė liemenėlė gali net tik pagerinti rezultatus, bet ir patobulinti bėgimo techniką.

Būtent todėl labai svarbu atrasti tinkamą sportinę liemenėlę, dėl kurios motyvacija judėti gali padidėti arba išvis panaikinti trikdžius. Svarbiausi yra trys elementai, kuriems turėtumėte skirti didžiausią dėmesį:

Liemenėles juosta. Ji turėtų būti gana stipri ir elastinga, o pakėlus rankas aukštyn juosta neturėtų pasislinkti į viršų. Užkišus pirštą po juosta ir patraukus tolyn, liemenėlė neturėtų išsitempti daugiau nei du centimetrus.

Petnešėlės. Patogios, neslystančios, bet ir neįsispaudusios į odą. Jeigu po petnešėle galite pakišti daugiau nei du pirštus, jums reikia mažesnio dydžio arba sumažinti petnešėlių ilgį.

Kaušeliai. Jeigu kaušeliuose lieka bent mažiausi tarpai, liemenėlė jums per didelė. Jūsų krūtys turi visiškai užpildyti liemenėlės kaušelius, bet krūtų dalis neturėtų matytis ties pažastimis ar kaušelių viršuje.

Rezultatas: Daugybė moterų niekada neturėjo tinkamos sportinės liemenėlės, todėl jos net neįsivaizduoja, koks tai turėtų būti geras jausmas. Svarbu žinoti, kad per gyvenimą moters krūtinės dydis pasikeičia šešis kartus, ir prisiminti, kad nėra vienos liemenėlės, kuri tiktų visiems atvejams, nes kiekviena treniruotė yra kitokia, kaip ir kiekvienos kūnas yra kitoks.

Nėra tokio dalyko, kaip „Ultimate Sports Bra“ – liemenėlė, kuri tinka visiems atvejams. Tai – labai individualu, tad tai, kas tinka vienai moteriai, gali visiškai netikti kitai. Galite rasti liemenėlę, kuri tiesiog netinka jūsų krūtų formai, ir nesvarbu, ar dydis yra tinkamas.

Pastaba: Net jei radote geriausią kada nors sukurtą sportinę liemenėlę, ilgainiui turėsite ją pakeisti. Skalbiant sportinė liemenėlė prarandą elastingumą. Jeigu padidėja judėjimas ir sumažėja krūtų palaikymas – tai ženklas, kad laikas ją keisti. Tačiau yra būdų, kaip pailginti jos eksploatavimo laiką: plaukite rankomis, skalbkite tik sporto drabužiams pritaikytais skalbikliais, nenaudokite audinių minkštiklių. Gera sportinė liemenėlė turėtų tarnauti nuo šešių mėnesių iki vienerių metų arba maždaug 72 skalbimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)