Praėjusiais metais rekordiškai daug, bene du šimtai modelių, o šįmet – įspūdingo ilgio podiumas, kuris driekiasi net 150 metrų. Panašu, kad mados korifėjus kasmet siekia pranokti save ir, mylite jūs jį ar ne, nepasiginčysi – dažniausiai jam pavyksta.

Šiais metais madų šou grįžo į sostinės „Litexpo“ parodų rūmus. Paskutinį sykį Juozas šiose erdvėse savo pristatymą rengė dar 1999-aisiais, tad sugrįžimas po dviejų dešimtmečių metų atrodo išties simboliškas. Be to, techniškai apgalvotas, mat parodų rūmuose pavyko suprojektuoti tokio ilgio podiumą, kuris netilptų jokioje Vilniaus arenoje.

Rekordiškai ilgas podiumas yra malonumas žiūrovų akims, tačiau juo kulniuojančioms manekenėms – užduotis ne iš lengvųjų. Ant J. Statkevičiaus podiumo šį vakarą būta debiutų – tarp grakščiai žingsniuojančių ilgakojų buvo ir aktorė Severija Janušauskaitė.

Jau eilę metų J. Statkevičiaus kūrinius pristato ir Lietuvoje retai matoma Asta Valentaitė, Juozo numylėtinės Karolina Toleikytė, Julija Steponavičiūtė, Aistė Regina Klivečkaitė, Simona Burbaitė ir daugelis kitų. Vis dėlto, ryškiausia vakaro žvaigžde tapo podiumu žengusi operos solistė Asmik Grigorian.

Šį vakarą podiumas buvo pašvęstas tik moterims – priešingai nei ankstesniais metais, dizaineris pristatė tik moterims skirtus drabužių modelius. O jų būta įvairiausių – nuo tviskančių, kristalais dabintų suknelių, griežto kirpimo kostiumėlių, iki permatomų, vos kūną dengiančių palaidinių.

Išlaikyti kolekcijos idėją paslaptyje ir taip palikti savo gerbėjams nedidelę intrigą – J. Statkevičiaus braižas. Dar prieš kolekcijos pristatymą kutiurjė minėjo, jog šiemet mados šou – persmelktas prabangaus patogumo.

„Moterys yra moterys, jos visada nori išlikti kerinčios, paslaptingos ir visada žavingos. Tai lėta mada. Aukštosios mados rūbai yra kokybiški, jie gyvena ilgai ir neturi nieko bendro su greitu vartojimu. Tikri mados kūriniai keliauja iš kartos į kartą. Juos močiutė perduoda mamai, o mama dukrai. Tai naujas požiūris šiuolaikiniame aukštosios mados kelyje.

Aukštoji mada vėl atgimsta visomis savo spalvomis, išmone, plonybėmis, rankų darbu... Tai yra aukštosios mados esmė“, – apie kolekciją pasakojo jau 31-erius metus madoje besisukantis dizaineris.

Vakaro kulminacija, kaip visuomet, tapo J. Statkevičiaus nusilenkimas kviestinei publikai, tuo pačiu jis pristatė ir naują savo įvaizdį – iš sodraus bruneto tapo blondinu. Kaip įprasta, mados kūrėjas buvo palydėtas ovacijomis ir gėlių lietumi.

Karolina Toleikytė

Na, ir pabaigai, kaip pasakytų pats Statkevičius, – „orevurar“!

Kviečiame apžiūrėti J. Statkevičiaus 2020 m. pavasario ir vasaros kolekciją:

„Norite jūs ar nenorite, bet aš jau esu istorija“ – taip kadaise yra pasakęs žinomiausias Lietuvos dizaineris. Jo kolekcijos išvydo Paryžiaus podiumus, kūrėjas dusyk įverintas LVMH premijomis už progresą.

Aršiausia mados kritikė ir Žurnalo „Vogue“ redaktorė Anna Wintour yra pasakiusi, kad būtent J. Statkevičiaus dėka Lietuva atsirado jos madų žemėlapyje. Juozas yra pirmasis lietuvių dizaineris, kurio darbus pristatė žurnalai „Vogue“, „L'Officiel“, „Elle“, „Harper's Bazaar“.

J. Statkevičius taip pat yra kūręs kostiumus Lietuvos režisierių Eimunto Nekrošiaus, Gintaro Varno, Rimo Tumino, Anželikos Cholinos, Dalios Ibelhauptaitės, Oskaro Koršunovo ir kitų režisierių spektakliams.

Už savo indelį Lietuvai 1998-aisiais jam buvo įteiktas Šv. Kristoforo apdovanojimas, 2004 m. „Auksinio scenos kryžiaus“ diplomas, o 2016 m. Kultūros ministerijoje jam buvo įteiktas aukščiausias šios ministerijos apdovanojimas – garbės ženklas – aukso žvaigždė „Nešk savo šviesą ir tikėk.

Juozo rankomis kurti proginiai drabužiai puošė ne tik prezidentus, bet ir karališko kraujo atstovus bei daugybę pasaulinio garso atlikėjų.

Tarp jo kūryba pasipuošusių moterų: Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus žmona Alma, kadenciją baigusi Latvijos prezidentė Vaira Vyke-Freiberga, Danijos sosto įpėdinio Frederiko žmona Mari, Bjork, Kyra Sedgwick, Naomi Watts, Nicole Richie.

Juozo Statkevičiaus kolekcijos pristatymas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (229)