Į Japonijos sostinę Tokiją pirmoji pora atvyko pirmadienį. Kokius įvaizdžius ponia Diana pademonstravo pirmomis vizito dienomis, įskaitant ir eilutę, pasirinktą iškilmingai Imperatoriaus Naruhito žengimo į sostą ceremonijai, apžvelgėme šiame straipsnyje.

Mados tendencijų analitikė Marija Palaikytė įsitikinusi – nors visuomenėje dažniausiai kalbama, kad politikai turėtų būti vertinami išskirtinai už nuveiktus darbus, nederėtų nuvertinti ir jų kuriamo įvaizdžio.

„Apranga – nepaprastai svarbi reprezentacinė detalė ir ryškiausia neverbalinė komunikacinė priemonė. Vykstant vizitų į kitas valstybes dėvimi drabužiai parodo pagarbą susitikimo tikslui ir statusui, vietinei kultūrai, kviečiantiems asmenims. Tad politikų apranga yra pagarbos arba jos stokojimo ženklas“, – kalbėjo mados tendencijų prognozuotoja.

Anot M. Palaikytės, verta apsvarstyti ir kitą medalio pusę. Juk sakoma, kad žmogų sutinka pagal išvaizda, o palydi pagal protą.

„Visas pasaulis šiuo metu yra tarsi stebėtojai – mes matome svarbiausių valstybių atstovų susitikimų nuotraukas, tačiau neretai neįsiklausome, ką jie kalba. Susidarome įspūdį apie juos net ne visuomet skirdami dėmesio išgirsti, kokie žodžiai sklinda iš jų lūpų. Kalbant apie plačiąsias mases, išorinis pavidalas taip pat yra nepaprastai svarbu. Ir neretai svarbius postus užimantys asmenys tai sąmoningai išnaudoja“, – kalbėjo mados ekspertė.

Anot M. Palaikytės, pirmųjų ponių atveju apranga yra ypač svarbi, jei norima parodyti išskirtinį dėmesį šalies, kurioje vizituojama, kultūrai. Turi būti atsižvelgiama į vietinę grožio, estetikos sampratą.

Prisiminkime ponios Dianos įvaizdį, kėlusį aiškių asociacijų su tradiciniu japonų drabužiu kimono:

„Nepaprastai džiaugiuosi prezidentienės pirmosios dienos įvaizdžiais vizito Japonijoje metu – tai buvo bene stipriausi jos išstojimai viešumoje. Klausiate kodėl? Todėl, kad jos aprangoje buvo labai aiškiai matomų asociacijų japonų kultūra, tradiciniu jų drabužiu kimono. Prezidentienės apranga turėjo aiškią žinutę, stiprų charakterį“, – teigė M. Palaikytė.

M. Palaikytė teigia įžvelgianti vieną ryškų pirmosios ponios pliusą – ji išlaiko savo estetinę liniją. „Idėjine prasme džiaugiuosi ir palaikau prezidentienės aprangos sprendimus, kuri išlaiko aiškią stilistinę liniją. Vis dėlto įgyvendinimo prasme galima pasitempti: pritrūko įvaizdžio išbaigtumo, tinkamesnių audinių ir tinkamesnio individualaus silueto pasirinkimo“, – teigė M. Palaikytė.

Bene įsimintiniausią visos viešnagės įvaizdį prezidentienė pademonstravo antradienio vakarą vykusiame šventiniame bankete Imperatoriaus inauguracijos proga. Prezidentienė vilkėjo spindinčią maksi ilgio suknelę ilgomis rankovėmis ir aukšta apykakle, prie jos priderino sidabru žvilgančius aukštakulnius ir auskarus su perlais.

Tradiciškai, tokios svarbos iškilmėms buvo padiktuotas „White tie“ – oficialiausias ir prabangiausias – aprangos kodas, numatantis, jog vyrams dera vilkėti frakus arba smokingus, o moterims – puošnią vakarinę suknelę ir ilgas pirštines. Palaidi plaukai moterims šia proga nerekomenduojami, todėl ponia Diana pasirinko taip mėgstamą kuodą.

Trečiadienį D. Nausėdienė lankėsi Nishitoyamos pradinėje mokykloje, kurioje besimokantys moksleiviai domisi Lietuva, jos kultūra ir pasiekimais. Šiam susitikimui pirmoji ponia pasirinko subtilų rusvos spalvos kelnių kostiumą, prie kurio priderino skaisčios melsvos spalvos palaidinę, sidabro spalvos rankinuką ir metalinio žvilgesio bronzos spalvos aukštakulnius batelius.

Ketvirtadieni pirmoji pora apsilankė Čiunės Sugiharos memorialiniame muziejuje Jaocu mieste ir padėjo vainiką prie šio japonų diplomato paminklo. Šia proga prezidentienė puošėsi solidžiu tamsios smaragdinės spalvos kostiumėliu iš smulkiais langeliais puošto audinio.

Į švarko atvartą ji, kaip ir prezidentas, buvo įsisegusi Lietuvos ir Japonijos vėliavų segtuką, reprezentuojantį šalių bendrystę. M. Palaikytė džiaugėsi mūsų pirmosios poros harmonija, esą ne visoms aukščiausio lygio poroms pavyksta ištransliuoti tokį stiprų emocinį ryšį, be to, skleisti darną ir išoriškai.

Solidų smaragdinį kostiumėlį p. Diana vilkėjo ir spalio pradžioje lankydamasi JAV vertybinių popierių biržos „Nasdaq“ būstinėje. Paklausta, kaip vertina sprendimą antrąsyk vilkėti tą patį kostiumėlį, mados tendencijų analitikė teigė, kad visam pasauliui kalbant apie sąmoningumą ir sąmoningą vartojimą, tai – sveikintina ir sektina praktika.

„Net karališkosios šeimos moterys paskutiniu metu geranoriškai praktikuoja pakartotinį tų pačių dėvėjimą. Taip tarsi morališkai prisidedama prie sąmoningo vartojimo. Mūsų laikmetis yra tinkamas ir dėkingas tokiam elgesiui – globaliai sąmoningumas ir sąmoningas vartojimas yra labai jautri tema. O jei tai svarbu visuomenei, turi atsispindėti ir valdžios atstovų elgsenoje.

Vis dėlto, manau, kas kartą verta atskirai apsvarstyti, kada ir kur pakartotinai vilkėti drabužį – reikia išlaikyti aiškią proporciją tarp renginių svarbos bei formalumo. Pavyzdžiui: labai svarbaus renginio drabužį galima pakartoti mažiau svarbiame renginyje, bet ne atvirkščiai “, – patarė M. Palaikytė.

Straipsnyje panaudotos LRPK/Roberto Dačkaus nuotraukos.

Kviečiame apžiūrėti pirmosios ponios įvaizdžius iš vizito Japonijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (897)