Kieno kūryba D. Nausėdienė puošėsi vizito į Niujorką metu – savotiška paslaptis, kurią žino tik pirmoji ponia ir jai drabužius siūdinę mados kūrėjai. Prezidentienės įvaizdis yra jos asmeninių preferencijų klausimas ir Prezidentūra neturi įtakos jos aprangos pasirinkimui. Būtent todėl viešai dizainerių pavardės nėra skelbiamos.

„Pirmoji ponia Lietuvoje yra simbolinis, bet ne institucinis asmuo, ji nėra valstybės tarnautoja. Viena vertus, kai ji dalyvauja oficialiuose susitikimuose, vizituose, jos įvaizdžiui keliami aukščiausi valstybinio lygio reikalavimai, kita vertus nėra numatyta jokių mechanizmų, kaip tie reikalavimai gali būti įgyvendinami.

D.Nausėdienė pati nutaria, kokį įvaizdį ir kada pasirinkti, tačiau konsultuojasi su tais kūrėjais, kuriais pasitiki ir kurie jai padeda sukurti įvaizdį. Prezidentūra šiame procese nedalyvauja, todėl ir negalime įvardinti pavardžių“, – teigia prezidento patarėja Regina Statkuvienė.

Pirmosios poros viešnagė Niujorke praėjusį pirmadienį prasidėjo nuo susitikimo su JAV vertybinių popierių biržos „Nasdaq“ vadove Adena Friedman, kurio metu prezidentas pakvietė bendrovę aktyviau plėstis Lietuvoje.

Vykdama į „Nasdaq“ būstinę D. Nausėdienė puošėsi solidžiu tamsios smaragdinės spalvos kostiumėliu iš smulkiais langeliais puošto audinio. Prie kostiumėlio ji priderino juodos spalvos aukštakulnius smailia nosele ir šį sezoną madinga V formos išėma.

Juvelyrika, kuria puošėsi ponia Diana – prabangi, tačiau, kaip ir priklauso šalį reprezentuojančiam asmeniui, subtili ir pernelyg neatitraukianti dėmesio. Kaip DELFI pavyko išsiaiškinti, pirmoji ponia pasirinko juvelyrikos namų „Martinėlis & Co“ kurtus auskarus su Pietų jūros (juodaisiais) perlais ir deimantais, ant kaklo pasikabino minimalistinį papuošalą su juoduoju perlu.

Praėjusį antradienį įvykusiam susitikimui su lietuvių bendruomene Niujorke prezidentienė pasirinko liemenį išryškinantį, lygaus, šviesiai žalsvos spalvos audinio kostiumėlį. Prie šios aprangos ji priderino juodus aukštakulnius batelius ir puošėsi juvelyriniais dirbiniais su perlais.

Kaip jau anksčiau minėta, Prezidentūroje nėra asmens, sustyguojančio pirmosios ponios įvaizdžius. „Valstybės reprezentavimo poreikiai yra daug platesni nei tik pirmosios ponios drabužiai, yra daugybė kitų svarbių su valstybės reprezentavimu susijusių klausimų, kurie iki šiol neišspręsti“, – teigė R. Statkuvienė.

Oficialiems vizitams p. Diana savo apranga pasirūpina pati, atsižvelgdama į tarptautinio protokolo normas.

„Įvaizdžiai į Niujorką, kaip ir vykstant į kitus oficialius vizitus, pasirenkami atsižvelgiant į visas normas, nurodytas bet kuriame protokolo šaltinyje, taip pat į kultūrinį šalies kontekstą ir vietinę tradiciją.

Pasirenkamu įvaizdžiu perteikiami ir tam tikri diplomatiniai momentai, kurių Pirmoji ponia neįvardija, bet jie yra numanomi. Paprastai tai būna vizualinis komplimentas priimančiai pusei arba šeimininkai parodo savo dėmesingumo ženklus svečiams (dvišalio susitikimo metu).

D. Nausėdienė pasitinka Indijos viceprezidentą. LRPK nuotr.

Taip pat siekiama kuo geriau reprezentuoti savo šalies kūrėjus. Arba, atvirkščiai, pasirenkamas svečios šalies dizaineris, siekiant parodyti pagarbą būtent tos šalies pasiekimams“, – teigiama oficialiame prezidento komunikacijos komandos atsakyme DELFI Stiliui.

Bene didžiausio visuomenės dėmesio sulaukęs D. Nausėdienės stiliaus momentas įvyko oficialiame JAV prezidento D. Trumpo organizuotame priėmime.

Tamsiai mėlynos spalvos suknelė su kaspinų dekoracijomis, eilutę užbaigiantys sodrios vyšninės spalvos aukštakulniai, į ausis įsegti klasikiniai perlai ir vizitine kortele tapusi šukuosena-kuodas – šį kartą pretenzijų dėl p. Dianos įvaizdžio vargiai būtų turėję ir didžiausi jos įvaizdžio kritikai.

„Noriu pagirti ponią Dianą. Spalvinis suknelės pasirinkimas, jos ilgis, įvaizdžio užbaigtumas – tai bene puošniausias jos įvaizdis iki šių dienų. Akivaizdu, kad prezidentienė atsižvelgia į visuomenės pastabas, dabar jos įvaizdis atrodo kur kas labiau apgalvotas ir tai kelia žmonių simpatijas“, – komentuodama pirmosios ponios įvaizdį teigė mados tendencijų analitikė Marija Palaikytė.

Anot mados ekspertės, p. Dianos įvaizdis buvo „protokoliškai“ geresnis pasirinkimas nei pečius atidengiantis M. Trump kombinezonas. Tačiau Prezidentūra laikosi nuomonės, jog pirmųjų ponių misija – ne varžytis dėl stilingiausios titulo.

„Drabužių pasirinkimas nėra varžytuvės tarp pirmųjų ponių. Civilizuotoje visuomenėje – tai vizualinis dialogas, parodant dėmesio, pagarbos ženklus šalies žmonėms ir juos atstovaujantiems pirmiesiems valstybės asmenims“, – teigia prezidento komandos atstovė.

Susitikimui su laisvės kovotojo Juozo Lukšos-Daumanto našle Nijole Bražėnaite-Lukšiene-Paronetto ir vizitui į Niujorko Žydų kultūros tyrimų institutą, p. Diana pasirinko vilkėti uždarą skaisčią mėlynos spalvos palaidinės ir to paties audinio, „protokolinio“ ilgio sijono derinį. Į ausis prezidentienė įsisegė perlus, rankoje nešėsi nedidelę odinę delninę.

Prezidento įstatyme nurodoma, kad prezidento sutuoktiniui ar lydinčiam asmeniui atstovavimo išlaidos šalies viduje ar lankantis užsienio valstybėse apmokamos pagal tarptautinę diplomatinę praktiką atsiskaitytinai, o sutuoktinio reprezentacinėms išlaidoms neatsiskaitytinai kas mėnesį mokama tam tikras procentas nuo prezidento mėnesinio atlyginimo.

Šiuo metu D. Nausėdienė kiekvieną mėnesį neatskaitytinai gauna išmoką, kuri yra lygi 11,64 proc. Prezidento darbo užmokesčio dydžio.

Pasiteiravus, ar pirmoji ponia naudojasi arba ketina naudotis reprezentacinėmis išlaidomis siūdintis arba įsigyti drabužius, prezidentūros atstovė patikino, jog prezidentienė nesinaudoja LRPK asignavimais reprezentacinėms išlaidoms, savo aprangos siūdinimuisi ar įsigijimui.

LRPK taip pat dalijasi detaliau pirmosios ponios stilių atskleidžiančiomis nuotraukomis:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (366)