Bendrovė be jokio vargo prisiviliodavo vyrus į savo parduotuves, kad šie nupirktų ypatingą dovaną savo širdies damoms. Dabar juvelyrikos gamintoja sieks, kad šie čia užsibūtų ilgėliau ir pasiieškotų ko nors... ir sau.

„Tiffany“ pristato savo pirmąją išsamiąją juvelyrikos liniją, skirtą vyrams, praėjusį ketvirtadienį pranešė bendrovė, tikėdamasi šiuo nauju projektu privilioti jaunesnius pirkėjus ir atgaivinti smunkančius pardavimus. Spalį planuojamą kolekciją sudarys beveik 100 dizaino gaminių, kai kurių jų kaina siekia iki 15 000 JAV dolerių. „Tiffany“ taip pat planuoja į kolekciją įtraukti interjero reikmenis ir aksesuarus, tokius kaip ledo žnyplės ir alaus bokalai, turėdama galvoje pirkėjus-vyrus.

Bet mažmeninės prekybos ekspertai teigia, kad prekiauti tokiais dirbiniais nebus lengva. „Tiffany“ blizgumas ir žavesys nuo seno siejamas su moterims skirtais papuošalais (kaip ir su Audrey Hepburn švelnia šypsena ir brangakmeniais nusagstytais kaklo vėriniais).

Sukurti vyriško dizaino dirbinius yra viena. Bet priversti vyrus atverti juvelyrikos parduotuvės duris ir nusipirkti čia kažką ne širdies damai, o sau – visiškai kas kita.

„[Vyrai] vis dar „Tiffany“ vertina kaip į moteris orientuotą verslą, vien jau kartos iš kartos perduodamų bendrovės vertybių ar net dėl tokių mažmožių kaip dėžučių spalva, – sakė tyrimų įmonės „GlobalData Retail: vadovas Neilas Saundersas. – Bendrovei būtų gan nelengva įtikinti vyrus-klientus, jog ji ir jiems turi ką pasiūlyti ir kad tai jiems turėtų būti ne mažiau svarbu.“

Kaip naujienų agentūrai „The Associated Press“ (AP) sakė „Tiffany“ vyriausiasis meno direktorius Reedas Krakoffas, sukūręs kolekciją, naujoji linija turės specialiai jai skirtą erdvę 300 „Tiffany“ parduotuvių, – jos neišvysi šalia kitų parduodamų gaminių.

„Vyrai iš viso pasaulio savo dėvimus juvelyrinius gaminius ir aksesuarus vertina kaip dalį savo garderobo, – AP agentūrai sakė R. Krakoffas. – Juos jau matome ant podiumo, socialinėje žiniasklaidoje.“

Pasak R. Krakoffo, vyrams skirtai juvelyrikai „Tiffany“ istorijoje nebuvo skiriamas itin didelis dėmesys, tačiau bendrovė įžvelgė neatrastų galimybių, atsižvelgusi į tai, kad pusė jos pasaulinių klientų yra vyrai, dauguma kurių apsilanko „Tiffany“, norėdami įsigyti juvelyrikos papuošalų moterims.

„Mes turime čia nuolatinę auditoriją“, – sakė R. Krakoffas.

Markas Cohenas, „Columbia Business School“ mažmeninės prekybos tyrimų direktorius, deramai įvertino „Tiffany“ pastangas tapti „aktualesne“ ir mažiau priklausoma nuo savo senstančio „paveldėto kliento“. Tai ypač svarbu, kai jaunesni pirkėjai „neina savo tėvų pėdomis, kiek tai susiję su požiūriu į juvelyrinius dirbinius su brangakmeniais“.

Tačiau M. Cohenas gana skeptiškai vertino „Tiffany“ galimybes vyrams skirtos juvelyrikos versle. Deimantai ir kiti brangakmeniai gali dailiai sublizgėti ant podiumo. Bet vidutiniam vyrui-galimam klientui, tarkim, Džo, jie neturi tokios pat vertės.

„Aš tiesiog nematau jo kaip prasmingo, patikimo verslo, – sakė M. Cohenas. – Jei įsivaizduosite jį kaip tam tikrą pelningą nišą, – taip nenutiks“.

„Tiffany“ jaudina ne tik lėtas vyrų susidomėjimas. Pernai lapkritį bendrovės akcijų vertė smuko žemyn, po to, kai „Tiffany“ paskelbė apie silpnesnius nei tikėtasi pardavimus. Įmonės generalinis direktorius Alessandro‘as Bogliolo‘as tuomet teigė, kad turistai, ypač iš Kinijos, keliauja mažiau, smukdydami pardavimus tokiose vietovėse kaip Niujorkas ir Honkongas. (Anot A. Bogliolo, verslas Kinijoje vis dar stiprus, jo augimas per visus 2018 metus siekė dviženklius skaičius).

Nors vyrams skirtos juvelyrikos su brangakmeniais rinka pernai šoktelėjo iki 5,8 mlrd. dolerių viso pasaulio mastu, kaip rodo rinkos tyrimo įmonė „Euromonitor International“, ji vis dar atsilieka nuo 33,2 mlrd. dolerių vertės moterims skirtos analogiškos rinkos.

N. Saundersas atkreipė dėmesį į sportinių drabužių prekės ženklą „Lululemon“, kaip bendrovę, sugebėjusią sėkmingai pasukti nuo vyraujančios moterų auditorijos, pritraukiant vis daugiau vyrų į savo parduotuves. Tačiau iššūkis, kurį tenka įveikti „Lululemon“ verslovei, yra paprastesnis, teigia N. Saundersas. „Lululemon“ neturi to paties „palikimo“, kokį turi „Tiffany“, ir galėtų lengviau įtikinti vyrus įsigyti patogesnę, faktiškai neutralią lyčių požiūriu sportinę aprangą – ne prabangius blizgučius.

Vis dėlto „Tiffany“ turi mažiausiai vieną pranašumą: net jeigu vyrai šiuo metu neperka sau juvelyrinių dirbinių, jie jau yra čia, prie prekystalio. Anot Alexio DeSalva‘os, „Mintel“ mažmeninės prekybos bei elektroninės prekybos vyresniojo analitiko, „Tiffany“ nereikia ieškoti visiškai naujo klientų rato ir mėginti įsivilioti juos vidun. „Tiffany“ verčiau galėtų sutelkti savo dėmesį į jau turimus vyrus-klientus. Dar geriau, jei ji galėtų paskleisti šią žinią savo klientėms-moterims, o šios savo ruožtu, naująją liniją pareklamuotų savo draugams-vyrams ir šeimai.