Turgus – nedidukas, o drabužių prekyvietės pasislėpę atokiau, už nuolat žmonių šturmuojamų vaisių, daržovių ir rūkytų žuvų eilių. Iš pirmo žvilgsnio, tarytum, nieko įspūdingo, tačiau pasisakantiems už tvarią madą ir mėgstantiems dėvėtų drabužių parduotuves ši vieta gali tapti didesne atrakcija nei kiek pabodę pasivaikščiojimai Jono Basanavičiaus gatve.

Naujos, tačiau kone perpus pigesnės „Reserved“, „H&M“, „Mango“ suknelės, dėvėti „Cos“, „Tommy Hilfiger“ ar „Sisley“ prekių ženklų drabužiai už patrauklią kainą. Palangos turgui puikiai tiktų viena frazė: kas netingi knistis – tam geriausi lobiai.

Nors prieš kelis dešimtmečius dėvėtų drabužių prekybos taškuose galėjai rasti prabangiausių prekių už centus, dabar prekeiviai domisi mados ženklais, todėl greitai pamato, kuris drabužis vertingesnis, o mažiau žinomi prekių ženklai ar prastesnės kokybės drabužiai atiduodami kone pusvelčiui – po eurą ar du.

Didžiausia nuolaida – vietiniams

15 metų Palangoje prekiaujanti Vida sako su nostalgija prisimenanti senuosius prekybos laikus. Dabar esą dėvėtų drabužių pardavimo bumas jau seniai praeityje. Didžioji dalis pirkėjų nori naujų drabužių, o jei ir ieško dėvėtų, tik su išlyga – žinomų prekių ženklų.

„Pas mus apsiperka ir palangiškiai, ir poilsiauti atvykę kitų Lietuvos miestų, aplinkinių šalių gyventojai, pavyzdžiui, rusai ir baltarusiai. Aš galvoju, kad pas juos tokių turgų tiesiog nėra, todėl Palangos turgus jiems tokia atrakcija. Pavyzdžiui, sendaikčių pas baltarusius nerastumėte, o pas mus perka ir net nesidera“, – kalbėjo pardavėja.

Prekeivė tikina, kad Palangos turguje apsiperka įvairaus plauko žmonės – čia išvysi ir sunkiai besiverčiančių, ir vidurinės klasės atstovų, ir net pasiturinčių.

„Kam sunkiau gyventi, kas biedniau apsirengęs, tie linkę derėtis. Bet visi mes žmonės, nuleidžiame kainą, jei žmogus geranoriškas ir mandagiai derasi. O kai naglai bando kainą numušti – tikrai nenuleidžiame. Būna, rėžia savo susigalvotą kainą ir sako „tau užteks“, – stebėjosi pardavėja.

Ištisus metus kurorte prekiaujanti moteris sako, kad didžiausias nuolaidas turguje gauna vietiniai gyventojai, mat jie čia lankosi kone kasdien. Pigiausių dėvėtų rūbų kainos turguje nesiekia euro ar dviejų, žinomesnių prekių ženklų – 10-15. Naujų prekių kainos didesnės, pavyzdžiui, marškinėlių kaina gali siekti 15 eurų, o kostiumėlį pavyks įsigyti už 30-50 eurų.

Pardavėja teigia, kad stengiasi nuolat papildyti prekių asortimentą. Jei neturėsi ką naujo pasiūlyti pirkėjui, verslas greitai nueis šuniui ant uodegos. „Kas atvažiuoja atostogauti į Palangą ir užsuka į turgų, po to ateina kiekvieną atostogų dieną, vis klausia, ar ką nors naujo turime“, – kalbėjo turgaus prekeivė.

Žiemą, anot pardavėjos, pirkėjų drastiškai sumažėja. „O vietą išlaikyti juk reikia, prekių atsivežti, jas parduoti. Dažniausiai atsivežu vokiškų, norvegiškų ir angliškų drabužių. Pati važiuoju į Norvegijos turgus ir atsirenku drabužius, o Anglijoje brolis arba sesuo nuperka ir atsiunčia. Perkame ir didžiuliais maišais, tačiau tokie – loterija, nes neaišku, kokios būklės drabužių rasi“, – kalbėjo pardavėja.

Susidomėjimas turgumi kasmet vis menksta

Dėvėtais drabužiais ir vardine sporto bei laisvalaikio avalyne prekiaujantis Juozas (vardas pakeistas –aut. past.) sako, kad šią vasarą turgavietei – ne pyragai, esą koją pakišo prailginti mokslo metai.

„Manau, kad šią vasarą prailginti mokslo metai reikalus sugadino. Tai labai atsiliepė prekybai. Tėvai nevažiavo atostogauti, nes vaikai buvo mokykloje. O liepą dar ir oras subjuro... Tik dabar prekyba pradeda atsigauti", – kalbėjo prekeivis.

Paklaustas, ar per didžiąsias pajūrio šventes, pavyzdžiui, „Aurum“ 1006 km lenktynes ar Jūros šventę, prekyba suaktyvėja, pardavėjas tenusijuokė: „Masinio šturmo tikrai nebuvo, seniai bebuvo, kaži ar dar kada nors bus. Skirtumas tarp šių ir praeities dienų – labai didelis. Manau, stipriai atsiliepė emigracija, daug žmonių išvažiavo. Be to, dabar ir rinka pilna – apsipirkti gali internete, konkurencija didelė“.

Anot pardavėjo, didžiausias pikas turguje būna šeštadienį. Žmonės mėgsta pasikuisti krūvose, kuriose drabužiai – po eurą ar po du.

„Didžiajai daliai pirkėjų svarbiausia – maža kaina. Vasaros pagrindas: šortai, maikutės, suknelės, palaidinės. Ir kedus perka, dėvėtos avalynės kainos apie 5-10 eurų. Pastaruosius šešerius metus parduodu ir originalią sporto avalynę (kainos svyruoja nuo 50 iki 150 eurų), žmonės kartais vis užsuka atsinaujinti, naujų batelių nusipirkti“, – kalbėjo pardavėjas.

Paklaustas, ar „Adidas“ ar „Nike“ avalynė turguje – originali, prekeivis tikino turįs rimtus tiekėjus ir parduodantis originalią avalynę. Vis dėlto, neslepia, kai kurie sportiniai bateliai nauji, tačiau modeliai – senesnių kolekcijų.

„Pas mane kainos mažesnės nei parduotuvėse ar internete. Daug nenuleisi, savikaina didelė. Jei matote, kad batai, kurie įprastai kainuoja 100, turguje parduodami už 50 – didelė tikimybė, kad jie neoriginalūs, iš nežinia kur gauti. Kainos gali svyruoti apie 10-20 eurų“, – teigė prekeivis.

Maišuose – purvini drabužiai ir plytos

Paklaustas, iš kur perka dėvėtus drabužius, pirkėjas atsakė besinaudojantis įprastu modeliu – tiekėjai sunkvežimiais atgabena tonas drabužių maišų, tad kiekvieno verslininko reikalas, kiek jis nori pirkti.

„Pareina sunkvežimiai iš užsienio, pasiimi kelis šimtus kilogramų drabužių ar toną, dvi. Imi ir nežinai, ką gausi. Gali gauti suplyšusių, purvinų drabužių. Net statybinių plytų, nes šitaip aferistai ir sukasi. Bet rūšiuotų prekių neimu, jų savikaina per didelė...“ – teigė pašnekovas.

Klystate manydami, kad turguje neapsilanko žinomų Lietuvos veidų. Anot prekeivio, žvaigždės čia – ne tokie jau ir reti svečiai.

„Būna, užsuka kokia žvaigždė, pažiūri į mano parduodamus kedus, pažiūri į savo – tokie patys! Apšalę lieka, kaip gi čia gali būti, kad nešioja avalynę, kurią ir turguje parduoda? Žmonės vis dar galvoja, kad turguje – fufliakai, neoriginalios prekės. Dėl to turgus neretai nurašomas, o veltui. Net daug palangiškių nežino, kad čia galima įsigyti originalių prekių“, – teigė prekeivis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)