Linda Evangelista tuomet apie save ir kitas didžiosios modelių trejybės (Evangelista, Christy Turlington ir Naomi Campbell) koleges sakė, esą be dešimties tūkstančių dolerių jos nė nelipa iš lovos. Tiesa, vėliau tvirtino pajuokavusi ir ne kartą dėl to atsiprašė. O Naomi Campbell atsiprašinėti neketino, bene garsiausia jos citata: „Dirbu daug, uždirbu labai daug ir esu verta kiekvieno cento.“

Supermodelių era prasidėjo ir baigėsi, o podiumo veteranė Naomi vis dar daug dirba, nors jos karjera prasidėjo jau daugiau nei prieš tris dešimtmečius nuo daugelį kartų girdėtos pelenės istorijos, kaip agentė pastebėjo penkiolikmetę tiesiog gatvėje, varvinančią seilę prie Kovent Gardeno vitrinų.

Naomi Elaine Campbel gimė 1970 metų gegužės 22 dieną Pietų Londone. Jos motina kilusi iš Jamaikos, o apie dar iki Naomi gimimo jas palikusį tėvą mergaitė žinojo tik tiek, kad jis kinas, pavarde Mingas – ne itin daug informacijos paieškoms, juolab kad to daryti, gerbdama motinos norus, neketino. Tik nuolat ieškojo, kuo jį pakeisti.

Savo tėvais Naomi vadina daugelį gyvenime sutiktų vyrų: dizainerį Azzedine’ą Alaią, verslininką Chrisą Blackwellą, prodiuserį Quincy Jonesą, Nelsoną Mandelą ir buvusį sužadėtinį Flavio Briatore. Panašu, kad stiprūs, įtakingi ir vyresni vyrai visuomet traukė Naomi: jos buvusiųjų sąraše boksininkas Mike’as Tysonas, aktorius Robertas De Niro, „U2“ bosistas Adamas Claytonas, rusų nekilnojamojo turto magnatas Aleksandras Doroninas. Tiesa, pastarąjį prieš keturis mėnesius nuo instagraminio flirto prasidėjusį romaną podiumo pantera užmezgė su gerokai jaunesniu buvusiu grupės „One Direction“ nariu Liamu Payne’u, tik jis, pasak visa žinančių šaltinių, modeliui jau pabodo.


O 1986-aisiais ji tenorėjo būti modernaus baleto šokėja, kaip ir jos mama. Naomi tvirtina, kad grakščios, su niekuo nesupainiojamos, dizainerių dievinamos eisenos ją išmokė būtent motina, nors iš pradžių ir prieštaravo dukters modelio karjerai. Tačiau ši įsibėgėjo žaibiškai ir buvo nesustabdoma: jau tais pačiais metais Naomi atsidūrė ant „Elle“ viršelio, kitais tapo pirmąja juodaode mergina ant britiškojo „Vogue“ nuo 1966-ųjų, dar po metų – pirmąja juodaode ant prancūziškojo „Vogue“, o 1989-aisiais papuošė rugsėjo, svarbiausio metų numerio, „Vogue“ viršelį Amerikoje.

Vis dėlto, labiausiai atpažįstama tapo 1990 metais ant „Vogue“ viršelio atsidūrusi garsaus mados fotografo Peterio Lindbergho daryta viso didžiojo penketo – Naomi Campbell, Christy Turlington, Lindos Evangelistos, Tatjanos Patitz ir Cindy Crowford (vėliau prie jų prisidėjo jaunutė Kate Moss ir didysis penketas tapo šešetu) – nuotrauka, kurią pamatęs George’as Michaelas panoro pakviesti visas penkias nusifilmuoti legendiniame vaizdo klipe dainai „Freedom’90“. Naomi prisimena, kad pirmąją kalbino ją, teigdamas – tu esi šios gaujos lyderė, jei sutiksi tu, sutiks ir kitos.

Nepaisant to, kad jau tada buvo vadinama visų supermodelių karaliene, Naomi tvirtina dažnai susidurdavusi su rasine diskriminacija ir stengtis jai visuomet reikėdavę dvigubai labiau. Pačioje karjeros pradžioje ją palaikė bičiulės Linda ir Christy, atsisakydavusios bendradarbiauti su dizaineriais, jei kartu nebus pasamdyta Naomi. Arba dizaineris Yves’as Saint Laurent’as, kartą pagrasinęs nebesireklamuoti prancūziškajame „Vogue“, jei šis ir toliau vengs juodaodžių modelių savo puslapiuose.

Vėliau jau pati Campbell tapo diskriminuojamų merginų „krikštamote“, viena pagrindinių Naomi aktyvizmo krypčių – kova su rasizmu mados industrijoje. Modelis taip pat aktyviai remia Nelsono Mandelos ir krūties vėžio tyrimų fondų veiklą, pati yra įkūrusi „We Love Brazil“ ir „Fashion for Relief“ labdaros fondus ir apdovanota už tai Rio de Žaneiro ambasadorės vardu bei seniausio Arijoje Trinity koledžo garbės laipsniu.


Tačiau, nepaisant aktyvios socialinės veiklos, visus labiau domina su nevaldomu charakteriu susiję skandalai ir tikri ar išgalvoti konfliktai. Daugiau nei dešimtmetį spauda narstė įtemptus Naomi santykius su Tyra Banks, pradedant konkurencija ant podiumo ir baigiant televizijoje (T. Banks yra „America’s Next Top Model“ vedėja, Naomi vedė analogišką šou „The Face“). Šių metų pradžioje bandyta įžvelgti su Kim Kardashian besimezgantį konfliktą: Kim ne sykį atkartojo garsiausius Naomi podiumo įvaizdžius, o ši iškart sugretindavo juos su „originalais“ savo „Instagram“ paskyroje, tarsi sakydama – aš padariau tai seniau ir geriau.


Prisimenant, kaip Naomi vartė akis paklausta, ką mano apie Annos Wintour sprendimą skirti „Vogue“ viršelį Kim ir Kanye’ui, pakvipo nesantaika. K. Kardashian ją neigia, tvirtina tenorėjusi išreikšti pagarbą savo mūzai ir mados ikonai, jiedvi puikiai sutariančios ir iš visko tik smagiai pasijuokusios. Tačiau Naomi polinkio vaidytis nenuneigsi. 1998–2009 metais ji buvo net vienuolika kartų apkaltinta užsipuolusi savo asistentus, darbuotojus, paparacius ir net policijos pareigūnus. Keturis kartus pripažinta kalta.

Naomi mokėjo baudas, gydymo išlaidas ir lankė pykčio valdymo kursus. Bet... 2006 metais, kaltinama net aštuonių savo darbuotojų, pastebėta dėvinti marškinėlius su užrašu: „Naomi hit me... and I loved it“ („Naomi man sudavė... ir man tai patiko“). Atlikti bylos dėl buvusios namų šeimininkės sužalojimo nuosprendžiu paskirtų viešųjų komunalinių darbų pasirodydavo vilkėdama dizainerių kurtus drabužius ir kailinius, o paskutinę dieną išėjo į mūšį su Niujorko šiukšlėmis pasipuošusi vakarine, trijų šimtų tūkstančių dolerių vertės Dolce & Gabbana suknele. Panašu, kad atsiprašinėti Naomi taip ir neišmoko.