Ši moteris yra absoliuti mados prezidentė, jos įtaka yra esminė ir paskutinė sąlyga šiandienėje industrijoje. Jos galima bijoti arba ja žavėtis, tačiau neįmanoma nuginčyti fakto, kad ši jau istorinė asmenybė yra iškėlusi trapius, jaunus dizainerius į padanges ir sutrypusi įtakingiausius.

Kuklu teigti, kad A. Wintour madai suteikė naujų spalvų – ji išrado naujų atspalvių, padarė ją suprantamą kiekvienai moteriai, išmokė žurnalų puslapiuose matyti ne tik medžiagas ir garsius vardus, bet ir įžvelgti šiuolaikinei moteriai svarbias vertybes. Taip pat A. Wintour priartino madą šiek tiek arčiau žemės, kartu skatindama šlovinti madą.

Anna Wintour

Kaip gimė Anna Wintour – mados prezidentė?

A. Wintour savo natūralų spaudos estetikos, žodžio pojūtį paveldėjo dar iš savo tėvo, kuris buvo populiaraus Londono laikraščio vyriausiasis redaktorius. Simboliška, bet būdama keturiolikos ji nusikirpo plaukus bobstiliumi, metė mokslus ir atsidavė spaudai bei... madai. A. Wintour mėgsta sakyti, kad karjerą mados pasaulyje jai lėmė tėtis – tai jis dukrai surado darbą viename butike, o vėliau ir mados kursą mokykloje, tačiau visa tai jai gana greitai pabodo.

Didžioji A. Wintour karjera prasidėjo tada, kai ji pradėjo dirbti britiškojo „Harper’s Bazaar“ žurnalo redakcijos asistente. Pažintys, kurias Anna užmezgė lankydamasi madingose miesto vietose bei vakarėliuose, padėjo jai prasiskinti kelią žurnale ir palikti ryškią žymą. Vėliau jauna mergina nusekė paskui savo mylimąjį į Niujorką, kur jai teko proga tapti amerikietiškojo „Harper’s Bazaar“ mados redaktore.

Po keleto bandymų buvęs Annos kolega suorganizavo jos ir tuometės „Vogue“ vyriausiosios redaktorės Grace Mirabellos pokalbį. Kalbama, kad interviu neužtruko ilgai, mat ambicingoji Anna tiesiai šviesiai rėžė, jog ji nori G. Mirabellos darbo. Žinoma, šio darbo būsima mados prezidentė negavo, tačiau savo svajonės atsisakyti ji neketino.

Į „Vogue“ redakciją po ilgų derybų ji įžengė 1983 metais, kol kas ne kaip vyriausioji redaktorė. Ji pradėjo dirbti kaip pirmoji „Vogue“ kūrybos vadovė, tačiau jos pareigos nebuvo aiškiai apibrėžtos. Dažnai Anna įvykdydavo pokyčius be vyriausiosios redaktorės žinios, tad tai sukeldavo nemažai sumišimo tarp kitų darbuotojų. Po metų A. Wintour ištekėjo, grįžo į Londoną ir tapo vyriausiąja britiškojo „Vogue“ redaktore. Vos atėjusi ji atleido daugelį darbuotojų ir iškart gavo „atominės Wintour“ (angl. Nuclear Wintour) pravardę.

Pradėjusi dirbti vyriausiąja redaktore A. Wintour pradėjo formuoti tobulos „Vogue“ skaitytojos portretą. Tai – šiuolaikiška, savarankiška moteris, kurią domina verslas ir savi uždirbti pinigai. Ji nebeturi laiko apsipirkinėti, ieškoti naujų tendencijų – visa tai ji turi rasti ir suprasti žurnale „Vogue“.

Anna Wintour

Neilgai trukus mados diktatorė buvo perkelta į Niujorką, kur gavo vyriausiosios interjero žurnalo dizainerės poziciją ir po dešimties mėnesių A. Wintour svajonė galų gale išsipildė – ji tapo vyriausiąja amerikietiškojo „Vogue“ redaktore. Akimirkai, kai ji gavo šį titulą, pasaulis dar nebuvo pasiruošęs, tačiau mada to laukė jau ilgai. Anna madai pastatė naujus pamatus, sukūrė naują pasaulį ir naujas taisykles, kitaip tariant, iš rojaus ją perkėlė į žemę. Iki tol mada, nuotraukos, modeliai, kolekcijos ir mados gerbėjai buvo pripratę prie skulptūriškai tobulai nudailintos mados, rodos, net kvepiančių žurnalo puslapių. A. Wintour puikiai suprato, kokia yra mados ateitis ir tai, kad ją nustatys amerikietiškasis „Vogue“.

Į mados prezidentės postą A. Wintour kelią prasiskynė turėdama aiškų požiūrį ir planą, kaip turi atrodyti ši industrija. Pirmiausia A. Wintour iš „Vogue“ puslapių išėmė visas gyvenimo būdo temas – jas ji pakeitė mados straipsniais. Taip pat ji nutraukė supermodelių erą ir pradėjo naują, kontrastingą, visiems suprantamos mados laikotarpį.

Pirmuoju savo „Vogue“ numerio viršeliu spausdintojus A. Wintour privertė pasitikslinti, ar neįvyko jokia klaida. Ankstesnė žurnalo redaktorė ant viršelių mėgo dėti tobulus, gerai žinomų supermodelių portretus iš arti. O A. Wintour ant viršelio pristatė keistą kadrą iš gatvės – ant jo pasirodė mažai žinomas Izraelio kilmės modelis Michaela Bercu, kadre mergina pavaizduota iki pusės, išsiplaiksčiusiais plaukais, einanti gatve. Žurnalo redaktorė mėgsta sakyti, kad „mada nėra nei bjauri, nei graži“ – toks buvo ir pirmasis jos viršelis.

Nuotraukoje manekenė vilkėjo 45 eurų vertės Guess džinsus ir 9 tūkst. eurų vertės briliantais puoštą Christian Lacroix švarkelį. Toks drabužių kontrastas grąžino madą arčiau žemės. Nors iš tiesų modelis turėjo dėvėti prie švarkelio derantį sijoną su briliantais, manekenė fotografavosi grįžusi iš atostogų ir šiek tiek priaugusi svorio, tad sijonas jai paprasčiausiai nebetiko.

„Tai neturėjo jokios reikšmės. Iš tiesų, šis įvykis ir viršelis paprasčiausiai padėjo moterims paskleisti idėją, kad didingoji mada „išėjo iš mados“. Ją tiesiog reikėjo žaismingai stumtelėti į tikrą gyvenimą, ir žiūrėkite, kas iš to išėjo“, – apie pasaulį sužavėjusį jos pirmąjį viršelį pasakojo A. Wintour.

Nors po daugelio metų A. Wintour visgi atskleidė, kad ši nuotrauka nė neturėjo būti ant viršelio, ji jai suteikė progą sakydama, jog tai kažkas naujo ir kai kas labai neįprasto: „Net jei nesu kuo nors užtikrinta, apsimetu, kad puikiai žinau, apie ką kalbu, ir priimu sprendimą.“

Anna Wintour

Annos Wintour stiliaus portretas

A. Wintour turi labai aiškų stilių, kurio apybraižą būtų galima nesunkiai iliustruoti – jis nėra nei klasikinis, nei per daug įkvėptas tendencijų. Tai – išskirtinai A. Wintour būdingas braižas. Ji mėgsta ryškias spalvas, neįprastas tekstūras, margiausius raštus, kuriuos derina tarpusavyje ir atskirai. Mados prezidentė dažnai pasirodo vilkėdama išskirtinėmis ryškiaspalvėmis suknelėmis iki blauzdų – tai dažnas rūbas puošnioms progoms.

Taip pat A. Wintour mėgsta Chanel kostiumėlius ir pusilges sukneles – šios detalės jau tapo jos vizitine kortele, kurią ji dažniausiai papildo naujų tendencijų vėjais. Dažniausiai tai būna paltai, madingi aukštakulniai ar papuošalai. Taip pat jai patinka nešioti drabužius, apnuoginančius jos išlakias ir treniruotas rankas.

Amerikietiškojo „Vogue“ redaktorė kategoriškai atsisako nešioti rankinę ir tai daro išskirtiniais atvejais, mat, jos manymu, tai kenkia moters laikysenai ir yra absoliučiai nefunkcionalu. Ji pati dažniausiai rankoje nešiojasi tik telefoną.

Taip pat kalbama, kad A. Wintour nėra pamišusi dėl naujų drabužių pirkimo – esą ji yra itin naujoviško požiūrio ir stengiasi drabužius atiduoti perdirbti. Moteris nemažai kartų yra pastebėta vilkinti tas pačias sukneles ypatingomis progomis.

Maža to, mados diktatorė jau daugiau nei dvidešimtmetį avi tik specialiai jai sukurtus Manolo Blahnikaukštakulnius. Tai – elegantiškos vidutinio aukščio basutės su dirželiais. Dažniausiai ji avi vien šį batelių modelį ir jų turi įvairiausių spalvų, priklausomai nuo savo odos atspalvio, metų laiko ir progos.

Taip pat nuo A. Wintour įvaizdžio neatsiejami dideli akiniai nuo saulės bei bob stiliaus šukuosena, kurią ji šukuoja ir performuoja dukart per dieną.

Annos Wintour laimėjimų siena

Be tarptautinio pripažinimo, A. Wintour gali pasigirti ir ypatingais apdovanojimais.

2007 metais ji išleido storiausią „Vogue“ žurnalą istorijoje – jis buvo 832 puslapių ir svėrė daugiau nei 2 kilogramus. Su šiuo numeriu pasirodė „Teen Vogue“, „Vogue Living“ ir „Men’s Vogue“.

2013 metais A. Wintour tapo visos leidinių grupės „Conde Nast“ meno redaktore.

2014 metais ji buvo išrinkta 39 įtakingiausia pasaulio moterimi „Forbes“ sąraše.

2017 metais karalienė Elizabeth II A. Wintour įteikė Britų imperijos ordino apdovanojimą už nuopelnus madai ir žurnalistikai.

Karalienė Elžbieta II ir Anna Wintour

Taip pat ji aktyviai dalyvauja ir organizuoja labdaros renginius – ji yra viena pagrindinių „Met Gala“ organizatorių. Taip pat ji prisidėjo prie Rugsėjo 11-osios paramos fondo. Be to, įkūrė pradedančių dizainerių paramos fondą, renka lėšas Metropoliteno menų muziejaus kostiumų skyriui.

Akivaizdu, kad A. Wintour siekia paremti jaunus talentus. Jos iniciatyva prie Christian Dior mados namų vairo stojo Johnas Galliano. „Vogue“ redaktorė asmeniškai susisiekė su šių mados namų vadovybe, davė rekomendaciją ir paskatino neatsukti nugaros jaunam, talentingam ir keistam J. Galliano. Net po dizainerio antisemitizmo skandalo A. Wintour nenutraukė ryšių su J. Galliano ir iki šiol palaiko dizainerio kūrybą.

Taip pat už pasaulinę šlovę A. Wintour yra dėkingas amerikiečių dizaineris Marcas Jacobsas. Kai mados kūrėjui buvo striuka su pinigais, savomis lėšomis jis tiesiog negalėjo surengti pristatymo, pati Anna susisiekė su Donaldu Trumpu ir įtikino jį leisti Niujorko „Plaza“ viešbučio puotų salėje surengti prabangų kolekcijos pristatymą.

A. Wintour įtaka mados pasaulyje yra neišmatuojama. Ji dizainerį ar prekės ženklą gali paversti geidžiamiausiu pasaulyje kąsneliu ir taip pat greitai gali jį sutrypti. Nepaisant to, kad „Vogue“ yra stipriai priklausomas nuo reklamos biudžetų, vyriausioji redaktorė leidžia sau atmesti milijonų vertės jau apmokėtus projektus, jei jo rezultatai netenkina. Kartą ji atmetė Armani ultimatumą įtraukti prekės ženklo drabužius į pagrindinį „Vogue“ straipsnį. Nors ji pripažįsta, kad renkantis tarp dviejų suknelių pirmenybę jis teiks tai, kurios prekės ženklas perka daugiau reklamos žurnale: „Reklama man nėra bjaurus žodis.“

„Kiekvienas savo karjeroje turėtų bent kartą būti atmestas ar atleistas iš darbo, nes tobulybė neegzistuoja. Svarbu patirti nesėkmių, tai gyvenimo realybė“, – mėgsta sakyti A. Wintour.

Anna Wintour su dukra Bee Shaffer

Annos Wintour pomėgiai ir gyvenimo būdo paslaptys

A. Wintour, kaip dera mados prezidentei, į kolekcijų pristatymus atvyksta išskirtinai punktualiai, nors dažniausiai tokie pasirodymai vėluoja valandą ir daugiau. Dažnai ji pastebima kantriai sėdinti pirmoje eilėje ir laukianti šou pradžios.

Visame pasaulyje sklandantys gandai apie nepakenčiamą A. Wintour charakterį, aroganciją ir tiesmukumą užmezgė dar daugiau kalbų, kai pasirodė knyga bei filmas apie nepakenčiamą mados žurnalo redaktorę „Ir velnias dėvi Prada“. Knygą parašė buvusi asmeninė A. Wintour asistentė Lauren Weisberger. A. Wintour pažįstantys žmonės tvirtino, kad šis filmas visuomenę nuteikė ir privertė susidaryti šaltos moters įvaizdį, kuris tęsiasi jau daugiau nei dešimtmetį. Ir nors filmo populiarumas išblėso, įvaizdis vis dar liko. Pati A. Wintour į istoriją pažvelgė su humoru ir filmo premjeroje pasirodė vilkėdama Prada.

Taip pat kalbama, kad A. Wintour nemėgsta apkūnių žmonių ir atsisako priimti net patį kvalifikuočiausią darbuotoją, jei jis nėra tobulų kūno linijų bei reprezentatyvios išvaizdos. „Vogue“ redaktorė yra atmetusi daug straipsnių vien dėl to, kad jai nepatiko rašytojo išvaizda.

Be to, A. Wintour mėgsta save išbandyti daugelyje gyvenimo būdo aspektų. Neseniai ji pasinėrė į politiką ir aiškiai bei akivaizdžiai rėmė Hillary Clinton. Sklandė gandų, kad, jei į Amerikos prezidento postą būtų atėjusi ji, A. Wintour būtų tapusi Didžiosios Britanijos ambasadore JAV.

Išskirtinės privilegijos

Kiekvienos svarbios pareigos turi daug privilegijų. A. Wintour turi išskirtinę galimybę Europos mados savaičių metu gyventi „Hotel Ritz Paris“ Coco Chanel siuitoje. Be to, ji turi du asmeninius „Mercedes-Benz“ S klasės automobilius, kuriais gali važinėtis Amerikoje ir už jos ribų. Kalbama, kad per metus „Vogue“ A. Wintour leidžia išleisti 195 tūkst. eurų drabužiams.

A. Wintour paliko nepamirštamą žymę viso pasaulio istorijoje. Ji performavo visuomenės ir ypač moterų požiūrį į madą, vertybes ir skatina pakeisti gyvenimo būdą. Ji aukština veiklumą, savarankiškumą, laisvumą nuo standartų ir priartina madą arčiau žemės, sugebėdama priversti ja besąlygiškai žavėtis.