– Pirmosios ponios įvaizdis – koks jis turėtų būti? Ar būta rašytų arba nerašytų įvaizdžio taisyklių?

– Pirmoji ponia ir jos įvaizdis yra labai svarbus visose kultūrose. Šalies lyderiai ne tik vadovauja valstybėms – jie patys, kaip asmenys, reprezentuoja savo šalį. Tad svarbu yra viskas: profesinės kompetencijos, vidinė kultūra ir galiausiai – harmonija tarp vidaus, išorės ir statuso. Šiuolaikiniame vakarų pasaulyje vis dažniau pirmosios ponios ne tik laikosi protokolo, bet ir savo veiklos programų bei stiliaus pasirinkimais komunikuoja individualų požiūrį ir vertybes. O pati apranga tampa įrankiu nebyliai išsakyti poziciją.

Neretai pirmosios ponios tampa stiliaus ikonomis, kurių pasirinkimai net formuoja tam tikros valstybės stiliaus sampratą. Kalbant apie taisykles, šiuo atveju kalbame apie išskirtinį statusą: be protokolinių dalykų, pirmosios ponios apranga, ypač vizitų užsienyje metu, neretai įgauna ypatingą diplomatinių ryšių funkciją – tampa pagarbos vietinei kultūrai pavydžiu. Tad paisoma konkrečios kultūros estetikos normų ir tradicijų.

Aš pirmųjų ponių aprangos siekiamybę įvardinčiau diplomatiniais principais grįstą individualią eleganciją. Tačiau visada akcentuoju tai, kad ypatingai svarbi yra poros harmonija.

– Politikoje besisukančių moterų stilius dažnai būna konservatyvus – išsiskirti iš pilkos masės pakankamai sudėtinga. Kaip tą padaryti subtiliai ir nepažeidžiant protokolo?

– Tiesiogiai veikti politikoje nėra tas pats, kas būti pirmąja ponia. Čia atsakomybės ir misijos visai kitos. Manau, kad išsiskirti netgi reiktų. Tačiau stebėdami didžiųjų pasaulio valstybių pavyzdžius matome, kad pirmųjų ponių stiliaus eksperimentai vis tiek sutinkami ne tik objektyviai vertinant aprangą, bet ir atsižvelgiant į individualius asmenybės nuopelnus. Pavyzdžiui: tai, kas buvo leidžiama ir atleidžiama Michelle Obama, yra nedovanotina dabartinei pirmajai JAV poniai Melaniai Trump.

Rūbas puošia žmogų, bet nepaverčia jo žmogumi. Visų pirma, pirmoji ponia turėtų turėti misiją, jos įgyvendinimo viziją, o tuomet aprangos ir įvaizdžio pagalba kurti individualią poziciją, kuri visada turi atitikti diplomatines normas. Kitaip tariant būti savimi, bet laiku ir vietoje – niekada nepamirštant statuso.

– Prieš Grybauskaitės kadencijas turėjome ganėtinai skirtingas pirmąsias ponias – prisiminkime, pavyzdžiui, Adamkienę ir Brazauskienę – kuo Nausėdienės įvaizdis stilistiškai skirsis nuo pirmtakių?

– Visais laikais ir visose valstybėse skirtingose kadencijose skiriasi ne tik pirmosios ponios – skiriasi ir patys prezidentai. Tai natūralu – žmonės į politiką atsineša savo užgyventą patirtį su tam tikrais skonio, požiūrio, kultūros ir kitais ypatumais. Pirmoji ponia D. Nausėdienė išsiskiria savo įvaizdžio konkretumu, vientisumu, aiškia ir nekintančia pozicija. Mane ypač žavi Lietuvoje jau išsiilgta poros nuoširdi harmonija.

Dianos Nausėdienės įvaizdžiai:

– Kokių stiliaus klaidų reikėtų vengti pirmajai poniai? Galbūt prisimenate kokių nors nesėkmės pavyzdžių Lietuvos arba užsienio politiniame kontekste?

– Pirmosios ponios stiliaus pasirinkimai yra galinga komunikacijos priemonė, kuri visada turi atitikti situaciją. Nesėkmės atveju toks atrodytų nekaltas dalykas kaip drabužių derinys ar netinkami aksesuarai gali būti vertinami kaip nepagarbos ženklas.

Prisiminkime nesėkmingą ponios M. Trump pernelyg aukštų aukštakulnių pasirinkimą vizitui į gamtos stichijų nuniokotas JAV teritorijas, o tai pat gausybę kitų įtakingų ponių nesėkmingų stiliaus istorijų susitinkant su begalės protokolinių reikalavimų apsuptais monarchais ar įvairių religinių institucijų lyderiais. Taigi, grįžtame prie esminės siekiamybės: derinio tarp asmenybės individualumo, apgalvotos diplomatijos ir statuso elegancijos.

– Ar pirmajai poniai privalu turėti asmeninį stilistą arba bent jau konsultuotis įvaizdžio kūrimo klausimais su savo srities ekspertu?

– Neabejoju, kad taip. Siekiamybė yra solidumas ir diplomatija. Pirmosios ponios įvaizdžio formavimas yra ypatingai atsakingas darbas, paremtas visų valstybės vadovų vizitų krypčių analize. Kiekviena šalis, į kurią keliauja pirmoji ponia turi tam tikras estetikos, tradicijų normas. Vyrams šiuo atveju daug paprasčiau, o moterų apranga turi būti ypatingai atsakingai parinkta. Nes, tai nėra tik drabužiai – tai labai galinga komunikacinė priemonė.

Kadangi pirmoji ponia turi daug įsipareigojimų, aprangos formavimas ar bent jau konsultavimas šiais klausimais turėtų būti patikėtas profesionalui. Siekiant harmonijos, šis dėmesingumas, žinoma, turėtų išlikti ir vykdant pareigas savo šalyje.

– Užsienio žiniasklaidoje įprasta kreipti dėmesį į kone kiekvieną pirmųjų ponių įvaizdį. Kodėl Lietuvoje prezidento žmonos įvaizdis nefigūruoja?

– Tai tik laiko klausimas. Mes mokomės objektyviai ir argumentuotai vertinti, mokomės priimti kritiką, suprasti valdžios atstovų reprezentacines misijas, atsakomybes bei individualaus įvaizdžio svarbą visos valstybės reputacijai.

Marija Palaikytė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (276)