– Sakoma, kad aprangos kodo nepaisymas – tai nepagarba ne tik sau, bet ir vakaro organizatoriams. Ar sutinkate su šia nuomone?

– Nuolat pabrėžiu, kad mūsų apranga yra pagarbos plačiąja prasme atspindys: pagarbos sau, organizatoriams ir net vietai, kurioje vyksta renginys. Jeigu kvietime yra nurodytas aprangos kodas – tai yra akivaizdi nuoroda į renginio statusą, organizatorių kuriamą nuotaiką ir renginio turinį. Svečio dalyvavimas renginyje nėra tiesiog pasyvus apsilankymas – atvykęs svečias tampa renginio dalimi. Žinome, kaip sakoma apie medaus statinę ir šaukštą deguto... Tad, akivaizdu, atsižvelgti į nurodytą aprangos kodą turėtų būti būtina.

Kuo formalesnis renginio statusas – tuo labiau matosi svečių nepakankamas arba neteisingas pasiruošimas. Aš apskritai visada siūlyčiau apsvarstyti savo aprangą dalyvaujant bet kokiame renginyje, kuris vyksta tokioje vietoje kaip, pavyzdžiui, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras – tiesiog iš pagarbos aplinkai, o ne fotografų sienelei. O jei organizatoriai renginiui suteikia „black tie“ statusą, tai, visų pirma, organizatorių darbas yra išpildyti turinį ir atmosferą pagal atitinkamą formalumo lygį, o tuomet svečiai kviečiami tapti būtent tokio statuso renginio dalimi.

– Lyginant lietuvių, ypač pramogų pasaulio atstovų, įvaizdžius prieš 5-10 metų ir dabar – ar esame linkę vadovautis aprangos kodais, ar vis dar numojame į tai ranka. „Ai, kam ten rūpės“?

– Sakyčiau, kad viskas yra dramatiškai pasikeitę ir neabejoju, kad į gerąją pusę. Visų pirma, keičiasi pačių renginių turinio ir išpildymo kokybė. Tai natūraliai daro atranką ir lankytojų gretose. Žmonės jaučiasi jaukiai sau artimoje aplinkoje, tad vis kylanti renginių kokybės kartelė natūraliai atsijoja ir svečių gretas.

Pastaraisiais metais ypač daug kalbame apie viešo elgesio bei viešų renginių aprangos kultūrą. Pagaliau išmokstame dalinti pelnytus ir argumentuotus komplimentus, o ne tik žarstyti pragmatiškai naudingas, bet stebėtinai nenuoširdžias pagyras. Pagaliau po truputį pradedame išsiugdyti objektyvų vertinimą ir visuotinį tam tikrų taisyklių žinojimą. Atsainių žmonių yra, bet kaskart vis mažiau. Žmonės natūraliai tobulėja, kai juos pasiekia teisinga informacija ir geri pavyzdžiai. Gerai, kad kalbame ir šį kartą – ilgoje perspektyvoje tai labai svarbu.

Aš netoleruoju agresyvios kritikos, kuri yra skirta tiesiog beprasmiam kritikavimui, bet objektyvus vertinimas vardan edukacijos yra būtinas ir kuria iškart matomus rezultatus. Kalbame apie svečių aprangos taisykles, bet aš norėčiau atkreipti dėmesį, kad pasitaiko atvejų, kai organizatoriai pernelyg formaliai vertina renginio statusą ir nepelnytai reikalauja iš svečių ilgų suknelių bei smokingų, kai tuo tarpu aplinka neatitinka reikiamo formalumo.

Iš kitos pusės išmokome kritikuoti svečių aprangą, bet norėčiau atkreipti dėmesį ir į elgesio kultūrą. Apmaudu, jei gražiausiais drabužiais pasipuošę kviestiniai svečiai neišsėdi savo vietose ir neatlaiko pagundos anksčiau laiko, o kartais net viduryje renginio, persikelti prie baro.

– Kiek vakarinės aprangos kodų galėtumėte išskirti ir su kokiais lietuviai turi daugiausiai vargo?

– Kuo formalesnis kodas – tuo iškilmingesni drabužiai turi būti. Tuo sunkiau moterims kaskart sukurti vis kitą sėkmingą įvaizdį. Mane labiau džiugina, kad vyrų tarpe smokingas jau ne tolima ir neįkandama Oskarų lygio apranga, bet dažnas formalių renginių lankytojų pasirinkimas, pagaliau taikliai išpildantis „black tie“ aprangos kodą.

Dažniausi renginių aprangos kodai Lietuvoje yra: „smart casual“ bei „cocktail“. Tai nesudėtinga rekomendacija atkreipti dėmesį į savo aprangą ir „neateiti it tiesiai iš darbo“.

Pagal taisykles „smart casual“ aprangos kodas atspindi „puošnesnės kasdieninės“ aprangos įvaizdį: tvarkinga, tuo pačiu stilinga, bet ne laisvalaikio apranga. Paprastai deriniai užbaigiami švarkeliu. Tai neformalių renginių apranga.

„Cocktail“ aprangos kodas: dažniausiai pasitaikantis renginių aprangos kodas, siūlantis rinktis trumpą suknelę ar puošnesnio sijono ir palaidinės derinį, puoštis aksesuarais. Šiuolaikinės moterys šį aprangos kodą neretai puikiai interpretuoja ir vilkėdamos kelnių derinį. Svarbiausia neperdėtai, bet kad išliktų šventinė nuotaika.

Tuomet turime formalius aprangos kodus. Lietuvoje ypatingomis progomis svečiai kviečiami puoštis „black tie“ statusą atitinkančia apranga. Šiuo atveju moterims rekomenduojama ilga suknelė su ypatingesniais papuošalais, o vyrams juodos, tamsiai mėlynos ar kitos tamsios spalvos smokingas su peteliške.

Dar formalesni renginiai yra ypač reti, bet pats formaliausias yra „white tie“ aprangos kodas: vyrams tokiu atveju reiktų dėvėti fraką, baltą liemenę, baltą peteliškę, o moterims rekomenduojama ilga suknelė, pirštinės, pridengti pečiai ir kiti formaliausi atributai.

– Pastaruoju metu pastebime daug aprangos kodų interpretacijų. Pavyzdžiui, „Žmonės 2019“ vakarėlyje, kurio organizatoriai padiktavo puoštis pagal „juodojo kaklaraiščio“ aprangos kodą, galėjome išvysti trumpų kokteilinių suknelių, kostiumėlių ir net kombinezonų. Ar tai reiškia, kad taisyklės pamažu blanksta ir galime improvizuoti?

– Kuo formalesnis renginys – tuo mažiau vietos interpretacijoms. Vis dėlto, viskas priklauso nuo gausybės aplinkybių: manau, kad galima pateisinti puošnias interpretacijas, bet ne tiesmuką renginio statuso nepaisymą. Net ant Oskarų raudonojo kilimo moterys neretai eksperimentuoja dėvėdamos vyriško smokingo įkvėptus derinius, asimetriško kirpimo sukneles ir t.t.

Meno pasaulyje interpretacijos yra neišvengiamos, bet sutikime, kad puošni interpretacija nėra tas pats, kas atsainus renginio statuso ignoravimas. „Žmonės 2019“ apdovanojimai vyko Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre ir dar kvietimuose buvo užtvirtintas renginio statusas kviečiant puoštis „black tie“ aprangos kodu – visos aplinkybės akivaizdžiai sufleravo, kad tai ypatinga, o gal net viena ypatingiausių metų progų. Tam, kad laužytume taisykles, visų pirma reikia labai gerai jas išmanyti.

Šio renginio nesėkmingieji stiliaus pavyzdžiai nesėkmės rezultatą sukūrė ne dėl to, kad norėjo eksperimentuoti, o dėl to, kad akivaizdžiai nepaisė organizatorių kvietimo puoštis labiau nei įprastai.

– Sakoma, kad šou pasaulio žvaigždėms galioja kiti standartai. Neabejojama, kad per M.A.M.A apdovanojimus (aprangos kodas – taip pat „black tie“) – išvysime daug permatomų audinių, provokuojančių iškirpčių ir trumpų sijonų. Pateisinama, derama ar ne?

Popscenos pasaulio žmonėms provokacija yra kasdienybe, o dėmesys yra viskas. Kartais atrodo, kad jie tikrai tiki, kad geriau neigiamas dėmesys nei jokio. Nors su tuo nesutinku, tikrai manau, kad meno pasaulio atstovai gali labiau leistis į kūrybiškas interpretacijas. Juolab, kad renginys vyksta arenoje ir tai yra šou. Arena ir Nacionalinis operos ir baleto teatras nėra tolygu. O ir renginių statusai bei turinys yra skirtingi. Viskam savas laikas.

Šiame renginyje palikčiau daugiau vienos kūrybiškiems sprendimams ypač jaunųjų atlikėjų tarpe. Siekiamybė turėtų būti kūrybiškas puošnumas.

– Kokių klaidų dažniausiai pastebite šou pasaulio renginių svečių įvaizdžiuose ir į ką rekomenduotumėte atkreipti dėmesį M.A.M.A svečiams?

– Visi dažniausiai aptarinėja tuos, kurie ateina „it tiesiai iš darbo“ (nuoširdžiai stebiuosi, kad tokių atvejų vis dar pasitaiko), bet lygiai taip pat apmaudžiai atrodo neskoninga prabanga. Didieji metų renginiai yra organizuojami labai iš anksto ir lygiai taip pat iš anksto yra kviečiami svečiai, tad laiko aprangos apgalvojimui tikrai yra.

Kalbant apie atsainiuosius svečius, mano nuomonė paprasta: būti visai nepasiruošusiu yra tiesiog gėda ir tai nėra niekaip susiję su finansinėmis galimybėmis. Tai susiję su nepagarbiu požiūriu. Ir kam tuomet iš viso eiti...?

Svarbiausia: net ir gražiausi drabužiai turi gerai gulėti, būti tinkamo dydžio, išlyginti ir t.t. Avalynė nepriekaištinga, šventiniai deriniai išbaigti harmoningai parinkta šukuosena, makiažu ir kitomis detalėmis. Viso įvaizdžio išbaigtumas yra pagrindinė siekiamybė, o tuomet siekiamybe tampa harmonija tarp Jūsų ir Jūsų palydovo.

– Kaip elgtis norintiems vykti į prabangų vakarą, tačiau neturintiems tinkamo apdaro, laiko ar finansinių galimybių įsigyti solidaus smokingo ar vakarinės suknelės? a) Nevykti į renginį, b) Ratu apeiti fotografų sienelę ir tikėtis, kad niekas nepamatys, c) Jūsų variantas.

– „White tie“ yra maksimalaus formalumo renginiai, jei nuoširdžiai: jei jau Jus į tokį renginį pakvietė, labiausiai tikėtina, kad turite tinkamą aprangą. O jeigu neturite, į tokius renginius kviečiama labai iš anksto, tad tikrai paliekama laiko pasiruošimui. Be to, juk tikrai nėra būtina dalyvauti visuose renginiuose...

Noriu akcentuoti, kad svečias turėtų puoštis ne dėl fotografų sienelės, o dėl pagarbos renginiui, organizatoriams, kitiems svečiams ir pačiam sau. Tuomet ir slėptis nereikės nei nuo fotografų, nei nuo pelnytai užplūdusio nejaukumo jausmo.

Laukiant „M.A.M.A.“ apdovanojimų raudonojo kilimo – kviečiame prisiminti penktadienį vykusius „Žmonės 2019“ apdovanojimus:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)