Netrukus Gabrielle tėvas vaikus paliko giminių globai. „Coco“ ji pasivadino tuomet, kai dainavo kavinėse ir koncertuose – nuo 1905 iki 1908 metų.

Iš pradžių, būdama turtingo karininko, o vėliau – britų pramonininko meiluže, ji kaupė turtus, už kuriuos Paryžiuje 1910 metais atidarė moteriškų skrybėlaičių parduotuvę, o vėliau išsiplėtė į Deauville ir Biarritz miestelius.

Abu moters vyrai padėjo jai susirasti klienčių iš aukštuomenės damų, todėl jos paprastos skrybėlaitės netrukus išpopuliarėjo. Netrukus ji išsiplėtė iki moteriškų rūbų modeliavimo ir dirbo su džersiu – tai buvo naujovė Prancūzijos mados pasaulyje.

Iki trečiojo dešimtmečio jos mados namai gerokai išsiplėtė, o sukurti moteriški marškinėliai tapo mados etalonu. Jos siūlomi laisvi modeliai, trumpi sijonėliai ir nerūpestinga išvaizda gerokai skyrėsi nuo korsetų mados, kuri buvo populiari ankstesniais dešimtmečiais.

Pati G. Chanel rengėsi į vyriškus panašiais rūbais ir išpopuliarino patogesnę madą, kuri ir kitoms moterims suteikė daugiau laisvės.

1922 metais Chanel pristatė kvepalus – „Chanel No. 5“ – kurie išpopuliarėjo ir iki šių dienų yra pelningas „Chanel“ bendrovės produktas.

Savo išskirtinį nertinį švarkelį Coco Chanel pristatė 1925 metais, o „little black dress“ – 1926 metais. Dauguma jos drabužių modelių turėjo išliekamąją vertę ir nedaug kito bėgant metams – netgi keičiantis kartoms.

Coco kurį laiką dirbo slauge Pirmojo Pasaulinio karo metu. Nacių okupacija reiškė, kad Paryžiuje keletui metų nutrūko madų verslas. Coco Chanel romanas su naciu karininku Antrojo Pasaulinio karo metais keliems metams sumažino jos populiarumą ir tapo savotiškos tremties į Šveicariją priežastimi.

Grįžusi 1954 metais ji vėl įsitvirtino aukštosios mados elite. Jos natūralūs, laisvi drabužiai – taip pat ir Chanel kostiumėliai – vėl patraukė moterų akis ir atvėrė jų pinigines.

Coco Chanel citatos, kuriomis žavimasi iki šiol:

1. Grožis mums reikalingas tam, kad vyrai mus mylėtų, o kvailumas – kad mylėtume vyrus.

2. Dvidešimties metų moteris turi tokį veidą, kokiu ją apdovanojo gamta, trisdešimties – veidą, kurį ji susikūrė pati, keturiasdešimties – veidą, kokio ji nusipelnė.

3. Venkite originalumo – moterų madoje originalumas gali virsti maskaradu.

4. Kurti savo madą gali sau leisti tik jaunos moterys. Subrendusios ir senstančios moterys turi paisyti esamos mados.

5. Moteris, kuri nesikvėpina – neturi ateities.

6. Vyrams patinka moterys, kurios apsirengusios gražiai, bet ne itin krenta į akis.

7. Rūpinimasis savimi turi prasidėti nuo širdies, antraip jokia kosmetika nepadės.

Coco Chanel

8. Šviesiai apsirengusiai moteriai sunku sugadinti nuotaiką.

9. Nėriniai – gražiausia gamtos fantazijos imitacija, o brangakmeniai visada teisūs.

10. Rankos – moters vizitinė kortelė, kaklas – jos pasas, krūtinė – viza į užsienį.

11. Įprastai moterys atidžiau renkasi naktinius marškinius negu vyrą.

12. Jei moteris neištikima, nereikia ieškoti protingų priežasčių – esmė ne protas, o jausmai.

13. Sako, kad moterys rengiasi dėl moterų, varžymasis jas įkvepia. Tai tiesa. Bet jei pasaulyje neliktų vyrų, moterys apskritai nustotų rengtis.

Coco Chanel

14. Kai tenka rinktis tarp vyro ir suknelės, rinkitės suknelę.

15. Nesuprantu, kaip moteris gali palikti namus bent truputėlį nepasigražinusi – bent jau iš mandagumo. Be to, niekada nežinai, galbūt tai bus diena, kuomet teks susitikti su savo likimu. O susitinkant su likimu reikia būti tokiai gražiai, kokia tik įmanoma būti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)