Pasak kūrėjo, juvelyrikos dizainerių ne tik Europoje, bet ir Lietuvoje šiuo metu daug, tad išsiskirti, sulaukti dėmesio nelengva. Nors žmonės gali rinktis iš įvairaus meninės raiškos spektro, visgi savitas kūrybos kelias, drąsūs eksperimentai ir kantrybė yra vieni iš svarbiausių sėkmės elementų juvelyrikoje.

K. Ro Černeckis pasakojo, kad po Londone vykusios parodos praėjus vos 2 savaitėms, „Vogue“ redakcija susisiekė su lietuviu ir pasiūlė jo darbus publikuoti žurnalo Party Edit skiltyje, rašoma pranešime spaudai.

„Dar lapkričio mėnesį sulaukiau šio žurnalo sausio numerio kopijos. Jame atsidūrė dveji papuošalai: grubios estetikos auskarai, kuriems naudojau neapdorotus floritus, raudonuosius safyrus ir geltonąjį auksą. Jis, tarsi, „įkaltas“ akmenyse, tad primena ugnį lede. Žiedas kurtas galvojant apie miško motyvus, jam naudotas levandinis kvarcas – vienas iš retesnių akmenų, pasižymintis melsvu, violetiniu švytėjimu, taip pat panaudoti briaunuoti akavamarino akmenys, auksas ir sidabras. Užsimovus šis žiedas sukuria įspūdį, kad jį laiko tik akmenys“, – pasakojo K. Ro Černeckis, „Ro Jewellery“ įkūrėjas.

Lietuvis mano, kad savita jo papuošalų išraiška per grubią estetiką ir sudomino Londono publiką parodoje. Žmonės tiek Vakarų Europos sostinėse, tiek Lietuvoje vis dažniau linkę rinktis individualius dirbinius, kas leidžia vis drąsiau fantazuoti kūryboje.

„Kūrybai inspiracijų semiuosi iš architektūros, gamtos ir literatūros. Didžiuojuosi visais, nesvarbu, ar mano kūrinys galiausia papuošia klientą, ar lieka tik eskizuose, nes visi darbai prisideda prie kokybės siekio, tobulina suvokimą apie stilių, darbo principus. Naudoju tik natūralius akmenis, juos dažniausiai renkuosi netradicinės formos. Papuošalais stengiuosi atskleisti skirtingas metalo faktūras, savo požiūrį į papuošalus“, – apie savo stilių kalbėjo juvelyras.

Trijose tarptautinėse parodose pernai sudalyvavęs lietuvis sako, kad juvelyrika yra gera investicija. Londono publika mėgsta grubią estetiką, atkreipia dėmesį į meninę išraišką, Amsterdame labai vertinami aukso papuošalai, ryškių spalvų akmenys. Lietuvių skonis, pasak juvelyro, nenusileidžia užsienio klientams, o kukliai tariant – kai kada ir geresnis: daugiau dėmesio skiriama masyviems papuošalams, jie drąsiai derinami prie kasdienės aprangos, nebijoma rinktis ir „kitokių“ papuošalų, kuriuos prisijaukinti prireikia laiko.

„Kuriančiam juvelyrui svarbu kantrybė ir kokybė, drąsa, nes pasaulis nestovi vietoje. Kūrybos išskirtinumą lemia ne tik medžiagos, bet ir autoriaus asmenybė, jo istorija ir vertybės, principai, kuriuos jis koduoja savo darbuose“, – teigė K. Ro Černeckis.

Artimiausiuose lietuvio planuose – konceptualios juvelyrikos parodos organizavimas, kurioje jis ketina pristatyti naujus juvelyrikos principus, bendradarbiavimas su ispanų juvelyru Nicolas Estrada ir ilgai kurtos juvelyrinių darbų kolekcijos „Mes visi šventi“ pristatymas. Joje dominuos papuošalai su Australijos opalais, granato akmenimis, iš rausvojo aukso ir juodinto sidabro. Savo naujus darbus kūrėjas ketina pristatyti ne tik Lietuvoje vyksiančiose juvelyrikos parodose, bet ir Paryžiuje bei Amsterdame.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)