Pažvelkime pro raktų skylutę ir pažiūrėkime, kokias stipriąsias/silpnąsias savybes, baimes ar vidinius konfliktus slepia jūsų drabužinės durys.

Spintos analizės metu pasireiškia keli garderobo tipai:

Vienišos puselės

Amžinai „vienišų puselių“ garderobas pasižymi tuo, kad didžioji dalis jame esančių daiktų nedera tarpusavyje, o tokios spintos šeimininkę galima charakterizuoti kaip asmenybę, paklūstančią vidiniams vaikiškiems kaprizams. Šiam tipažui sunkiai sekasi iki galo užbaigti pradėtus darbus, kaip ir atrasti tinkamas poras turimiems daiktams.

Tokį spintos turinį dar galime įvardinti ateities garderobu. Eilinį kartą perkamas sijonas, mąstant, kad namuose tikrai atsiras puikus derinys jam, o grįžus pasitinka nusivylimas. Situacijos problema nesusijusi su nemokėjimu derinti drabužių. Galime manyti, kad vidinis vaikas pažaidė apsipirkimo žaidimą, numalšindamas nuoskaudas, stresą ar tiesiog įvykdė užgaidą įsigyti naują daiktą.

Norint panaikinti teiginį „nėra ką apsirengti“, reiktų pasistengti nebepirkti naujų pirkinių, o einant į prekybos centrą, pasiimti iš spintos kelis drabužius ir ieškoti jiems tinkamos poros.

101 dalmantinas

Dvidešimt porų vienodo modelio kelnių ir dešimt, lyg vienas į kitą panašių dalmantinų, megztinių, vyrauja uždaros asmenybės, bijančios išeiti iš komforto zonos, spintoje. Šios drabužinės šeimininkei ne tik sunku pasirinkti neįprastą komplektą, bet ir atsisakyti seno, kas jai reikštų pinigų išmetimą.

Lentynose dominuoja praktiški ir nuobodūs daiktai, nusakantys kritikos baimę bei saviraiškos vengimą. Šis tipažas verčiau pasirinks kitus prioritetus, nei leisis į spalvingo garderobo paieškas. Pasirinktas pilkas, niekam nekrentantis į akis, megztinis – saugus ir patogus variantas.

Tokiu atveju svarbu nesigriebti kraštutinumų, nes prievarta įsigijus ryškų rūbą, jausitės nekomfortiškai. Tai tik parodys, kad bandote kažką įrodyti aplinkiniams ir nebūsite savimi. Čia pagelbės sąrašas, kuriame nurodykite visus pasikartojančius daiktus. Apsipirkimo metu būtina susilaikyti nuo tokių pirkinių.

Mama, aš žvaigždė

Pagrindinis tokios spintos moto – „brangi prabanga“. Nesuklyskite manydamos, kad visi drabužiai iš brangiausių pasaulyje butikų, tai tik pirma mintis, kuri apima pravėrus tokios drabužinės duris. Akmenėliai, plunksnos, kailis, ilgos suknelės – pagrindiniai spintos herojai.

Nors garderobe apstu puikių daiktų, dažniausiai, jo šeimininkė didžiausią laiko dalį praleidžia biure, taip ir nesuteikdama progos žėrinčiam garderobui išvysti dienos šviesą. Kyla klausimas, kodėl šie daiktai atsidūrė pirkinių krepšelyje.

Galimi keli atsakymai:

1. Garderobo savininkei dėmesio stoka. Juk puošni apranga, tai puota, kurioje gali pasigrožėti kitais ir parodyti save.

2. Gyvenime jaučiamas šventės trūkumas. Kai pabosta rutina, norisi permainų ir džiaugsmo. Nors šokolado plytelė kaip mat pakeltų nuotaiką, yra rizika priaugti porą nereikalingų kilogramų. Tačiau, nauja suknelė ne tik džiugina širdį, bet ir nėra ko baimintis dėl papildomo svorio.

Sakysite, tai kur slypi problema? O gi tame, kad tos suknelės apsigyvena spintoje ir laukia savo eilės, kuri niekuomet neateina, neatsiradus progų jomis pasipuošti. Tokia investicija ne tik neracionali, bet ir kankinanti kaltės jausmu, kaskart pravėrus spintos duris.

Išeitis yra. Teks priprasti organizuoti apsipirkimą sudarant tik reikalingų pirkinių sąrašą, o nuotaiką pasikelti saldžiu pyragaičiu ir kavos puodeliu.

Nostalgija, žvilgsnis į praeitį

Nostalgijos kupinas garderobas dažniausiai kelių garderobų miksas. Jame galėtume atrasti tiek puošnių drabužių, tiek vienas į kitą panašių juodų sijonų, būdingam „101 dalmantinas“ garderobo tipui. Didelė dalis garderobo yra mačiusi šilto ir šalto. Nežiūrint į fizinį bei moralinį daiktų nusidėvėjimą, jie visgi dar atranda savo vietą spintoje.

Senų drabužių kaupimas byloja nenugalimą troškimą gyventi praeitimi ir lepintis jos prisiminimais arba, atvirkščiai, kaupti nuoskaudas. Situacija, kai galvoje kartojamos vis tos pačios nenusisekusios akimirkos, neleidžia judėti pirmyn. Žmonės, įvykiai, kurie atėjo ir išėjo tame gyvenimo tarpsnyje, paliko savo pėdsakų, kurie atsispindi ir aprangoje.

Pasveikti šioje situacijoje padės, spintos revizija iš pagrindų. Tvarkant daiktus, paklauskite savęs, kokiame gyvenimo tarpsnyje tai atsirado. Kokią žinutę tas daiktas transliavo tuomet, ir dabar? Kodėl iki šiol jis guli jūsų spintoje?

Jei atpažinote save pagal drabužių spintos turinį, pamąstykite, kokios priežastys paskatina įsigyti vieną ar kitą pirkinį. Tokiu atveju bus daug lengviau įvertinti situaciją „nėra ką apsirengti“

Asta Nevedomskytė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)