Ar jūsų kūno tipas iš tiesų atspindi charakterį? Kriaušės tipo figūros moteris daugumai atrodo vaidingos, obuolio tipo kūno žmonės nerūpestingi, o kaulėti vyrai – patikimi. Vyriškų ir moteriškų figūrų vyrai ir moterys laikomi aktyviais, o netipinių savo lyčiai figūrų atstovai daugeliui atrodo ne itin pozityvūs.

Teksaso universiteto Dalase mokslininkų komanda teigia, kad jų tyrimas parodė – pirmą įspūdį apie žmogų susidarome, remdamiesi su figūros tipu siejamais stereotipais. Anksčiau buvo atlikta tyrimų, parodžiusių, kad apie žmones sprendžiame žiūrėdami jiems į veidą. Teorija apie žmogaus vertinimą pagal figūros tipą iki šiol mažai tyrinėta.

„Norėjome patyrinėti, ar asmenybės tipas apibūdinamas pagal sąsajas su kūno sandara, – teigė vienas iš tyrimo autorių, Teksaso universiteto doktorantas Jingas Hu. – Ar pažvelgus į žmogų automatiškai daromos išvados, kad jis tingus, entuziastingas ar greitai susierzinantis?“

Tyrimui buvo sukurta 140 realaus žmogaus dydžio modelių – 70 moterų ir 70 vyrų. 76-iems paskutinio kurso studentams tuos modelius rodė iš dviejų pusių, o šalia ekrane matėsi 30 žodžių, nusakančių charakterio savybes.

Charakterio savybių pavadinimai buvo suskirstyti į penkis pagrindinius stulpelius: atvirumas, sąžiningumas, ekstravertiškums, geranoriškumas ir neurotiškumas. Studentų prašė parinkti charakterio ypatybes nusakančius žodžius pagal figūros tipą, į kurį tuo metu žiūrima.

Tyrimo dalyviams stambesnis kūnas siejosi su negatyviomis savybėmis – tingumu, aplaidumu. Liesesni kūnai jiems asocijavosi su pozityvesniais bruožais – entuziazmu, pasitikėjimu savimi.

Įprastos moteriškos figūros (kriaušės tipo) ir vyriškos figūros (platūs pečiai ir siauri klubai) atstovai tyrimo dalyviams atrodė labiau linkę į konfliktus, ekstravertai, dirglūs žmonės. Nestandartinių moteriškų ir vyriškų figūrų atstovai tiriamiesiems atrodė ramesni, t. y. drovūs, patikimi.

Remdamiesi keliomis analizėmis, tyrėjai padarė išvadą, kad galima nuspėti, kokias savybes žmonėms priskiria, priklausomai nuo jų figūros tipo.

„Kiek žinome, tai pirmas tyrimas, kurio metu nagrinėta didesnio kūno tipo niuansų (ne tik svoris ir ūgis) skaičiaus įtaka, sprendžiant apie žmogaus charakterį“, – teigė viena iš tyrimo autorių, Teksaso universiteto Elgsenos ir smegenų tyrinėjimų katedros profesorė Alice O‘Toole.

Tyrėjų teigimu, gana įprasta spręsti apie charakterio savybes pagal figūros tipą, tik pasirenkami žodžiai priklauso nuo kultūrinių ypatumų. Šis tyrimas išsamiau parodė, kad dažnai išsamūs, vertybiškai grįsti vertinimai apie nepažįstamą žmogų daromi tik pagal jo kūno tipą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)