– Spintos išpardavime kas kartą pirkėjoms pasiūlai kažką naujo – žmonės galėtų pagalvoti „na ir drabužinė pas Burbaitę, ohoho“. Ar didelį drabužių arsenalą esi sukaupusi?

– Tiesą pasakius, jau kokius metus drabužių kiekis mano spintoje sparčiai mažėja. Manau tai vyksta labai natūraliai, nes vis labiau atsižvelgiu į daikto kokybę, jo praktiškumą – drabužis turi tau tarnauti, o ne atvirkščiai. Be to, pastaruoju metu norisi lėtinti gyvenimo tempą, gal todėl mane itin domina atsakingo vartojimo ir tvarios mados temos.

Spintos reviziją atlieku kas kelis mėnesius, taip sau leidžiu atsisakyti drabužių, kurie jau morališkai „atsibodę“, pamatau, kurie apsivilkti tik kelis kart, o gal net nei karto - vis dar su etikete kabo spintoje ir užima vietą.

Būdų, kaip galima atsisakyti nebereikalingų daiktų – tikrai daug, tereikia išsirinkti ir nebūtina juos visada tik perpardavinėti. Juk galima juos padovanoti turintiems mažiau. Kiek tai kitiems atneš džiaugsmo, o man – daugiau erdvės spintoje, kasdienybėje ir sieloje. Kažkaip tada atsiranda daugiau vietos ir asmeniniam tobulėjimui, permainoms, savirealizacijai ir pomėgiams. Tam tikra prasme tampi laisvesnė ir lengvesnė.

– Kokiais principais vadovaujiesi planuodama apsipirkimus ir ar save mieliau vadintum taupančia, ar išlaidaujančia?

– Dažniausiai pradedu nuo vizijos, kaip noriu atrodyti. Tada susidarau preliminarius derinius, nes kai nežinau, ko reikia, paieškos gali labai ilgai užtrukti. Prieš keliaujant į parduotuves, norimo įvaizdžio griaučius susikuriu naršydama internete ir vartant mados leidinius. Labai padeda žinios, kokios spalvos man tinka ir kokie deriniai padeda puikiai jaustis.

Nepuolu pirkti šį sezoną madingo kirpimo drabužių, renkuosi man labiausiai tinkančius siluetus. Kaip pasakytų drabužių dizainerė, intelektualios, išliekamąją vertę turinčios mados kūrėja Vida Simanavičiūtė, „moterį puošia jos asmenybę atspindintys drabužiai. Svarbu ne spintoje kabančių drabužių kiekis, o kad jie būtų tavo.“

Todėl niekada neperku apimta emocijų – stengiuosi gerai apgalvoti, su kuo tą daiktą galėčiau derinti, kiek kartų vilkėti. Gal todėl, kad šiandien stiliaus sąvoką aš suprantu kiek plačiau, ne vien kaip aprangą – tai komplektas įvairiausių asmenybės aspektų, ne tik vilkimas madingas drabužis.

Tai skleidžiamos vertybės, gyvenimo būdas, manieros, pasitikėjimas savimi, charizma. Net plaukų spalva, makiažas ir kvepalai yra stiliaus dalis.

– Jei reikėtų vienu žodžiu apibūdinti Simonos Burbaitės stilių, kas tai būtų?

– Charizma.

Simona Burbaitė

– Į kokias aprangos detales patartumei investuoti kiekvienai moteriai?

– Manau, nereiktų gailėti pinigų gerai rankinei ir batams, nes juos avėsi ne vieną sezoną. Tiesa, perkant batus kirba amžinas klausimas – rinktis patogius ar stilingus? Žinoma, geriausia, kai pavyksta viską suderinti, ypač, kai kalbame apie kasdienę avalynę. Ir nors aukštakulniai nėra pati patogiausia avalynė pasaulyje, turėti bent vieną porą spintoje privalu kiekvienai moteriai. Svarbiausia rinktis kokybiškus ir patogia pakulne, kad netektų iki teatro ar vakarėlio krypuoti kreivomis kojomis.

– Šis klausimas, neabejoju, yra kilęs ne vienai moteriai. Ar žinomos moterys vakarėliams skolinasi, o gal nemokamai dovanų gauna įvairių apdarų? Juk kiekvienąkart pademonstruoti naują įvaizdį nėra taip paprasta.

– Manau, pirmiausia, kiekviena moteris (nesvarbu, žinoma ji ar ne) turėtų sau atsakyti į klausimą, ar nebus gaila, jeigu kelis šimtus eurų kainuojanti mados namų ar dizainerio kurta suknelė vos po vieno renginio ar vakarėlio vėliau bus pamiršta spintoje? Net jei už tą suknelę ji ir nemokėjo.

Manau kiekviena renkasi tai, kas jai geriau – vienai galbūt pirkti, kitai nuomotis ar skolintis. Asmeniškai aš neturiu nei vienos prabangios dizainerio suknelės savo spintoje, nes puikiai suprantu, kad ją vilkėsiu, tikriausiai, tik kartą. Kai žinau, kad manęs laukia svarbesnis renginys, tarkime, raudonas kilimas – bendradarbiauju su lietuvių dizaineriais, kurie mane jam ir ruošia. Kartais tai būna derinys nebūtinai iš naujausios kolekcijos, o kartais – specialiai man kurtas drabužis, tačiau po renginio jo nepasilieku.

Simona Burbaitė

– Esi puikus pavyzdys, kad asmeninis stilius gali patobulėti vos per keletą metų. Dabar esi stilingiausiųjų gretose – kokį patarimą duotum moterims, galvojančioms, kad atrodyti madingai joms yra neįveikiama misija?

– Tik pradėjusi rašyti tinklaraštį supratau, kad stilius – asmenybės išraiška, neturinti nieko bendra su mada. Todėl neverta aklai vaikytis naujausių trendų, kurie keičiasi taip pat dažnai, kaip oras.

Visada stengiuosi rinktis stilingus ir kokybiškus daiktus ir nebijau būti „nemadinga“, nes tik aš sprendžiu, kas esu ir ką noriu pasakyti savo apranga. Pasitelkus šiek tiek fantazijos, kūrybiškumo ir turint bent minimalią stiliaus nuojautą galima kurti individualų ir išskirtinį stilių.

Tam tikrai nereikia baigti mados mokslų ir išvien pirkti garsiausių, brangiausių mados namų drabužių. Nes „brangu“ tikrai netolygu „skoninga“, „stilinga“ ir „originalu“. Todėl kviečiu paieškoti „perliukų“ interneto parduotuvėse (ten galima rasti dar ir nemažai nuolaidų, net nebūtina laukti sezono išpardavimų), taip pat neaplenkti ir vintažinių parduotuvių ar tokių renginių kaip „Shop My Closet“ – man atrodo, sugebėti pratęsti daikto galiojimo laiką šiandien yra labai svarbu.

Praėjusią savaitę vykusio garsių moterų spintos išpardavimo „Shop My Closet“ akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)