Juoda neleistina, nebent esate princesė Diana

Nesitikėkite išvysti karališkosios šeimos narį dienos metu vilkintį juodai. Taip nutinka itin retai.

„Apskritai yra manoma, kad juoda paprastai nedėvima, nebent tai gedulas, nors Velso princesė Diana kartais ją vilkėdavo vakare vykstančiuose renginiuose, taip pat ir Kembridžo kunigaikštienė yra tai dariusi“, – teigia etiketo ir protokolo konsultavimo tarnybos „The English Manner“ vadovė Alexandra Messervy.

„Pastebėjau, kad buvo kilęs šioks toks nepasitenkinimas pastaruoju metu, kai Meghan Markle dienos metu vykusiame renginyje pasirodė apsivilkusi juodai, tačiau šiais laikais nemanau, kad apskritai kreipiama tiek daug dėmesio, – kalbėjo toliau ekspertė. – Iš tiesų, net laidotuvių kodas dažnai reikalauja „spalvos/ne juodai“.“

Tarptautinių vizitų metu privalu rodyti pagarbą priimančiai šaliai

Lankantis užsienyje yra priimta nešioti tos šalies simbolius ar spalvas. „Paprastai bandoma pasakyti komplimentą priimančiai šaliai, į savo aprangą įtraukiant, pavyzdžiui, nacionalinį paukštį, gėlę ar spalvą, – sakė A. Messervy. – Tiek Jos Didenybė Karalienė, tiek Velso princesė Diana šia prasme buvo puikios (vizitai į Japoniją ir taip toliau).“

Visada galioja sveiko proto taisyklės…

„Kitas taisykles diktuoja sveikas protas: sijonai turi būti tokie, kad su jais būtų lengva eiti; kelnės paprastai mūvimos per kasdienius renginius, tačiau ne oficialiuose; skrybėlės neturi uždengti daug veido, kad žmonės jį matytų; batai turi būti pakankamai patogūs kelias valandas stovėti ar eiti, – aiškina A. Messervy. – Manau, M. Markle galėtų rinktis avalynę šiek tiek žemesniu kulnu, kai tenka be galo daug vaikščioti!“

Minioje reikalaujama ryškių spalvų

Tai galima vertinti kaip praktinę atsargumo priemonę. Karališkosios šeimos nariai, ypač karalienė, pasak A. Messervy, privalo vilkėti „spalvas, kurios tokios ryškios, kad gali lengvai atskirti minioje“.

Ne, nėra reikalaujama mūvėti kūno spalvos pėdkelnių

Nepaisant daugybės pranešimų, kad pati karalienė Elžbieta II reikalauja, kad karališkosios šeimos moterys mūvėtų kūno spalvos pėdkelnes, A. Messervy tikina, kad tai nėra tiesa. Pasak jos, tai labiau pramanas nei karališkoji tradicija.

„Ne, tai netiesa! Galima laisvai rinktis norimos spalvos pėdkelnes, nes išties matinės spalvos puikiai dera prie drabužių. Manau, kad vienintelė priežastis, kodėl jos renkasi kūno spalvos pėdkelnes pastaraisiais metais – jos tapo daug madingesnės ir „plikų kojų“ įvaizdis tapo tikru pamišimu“, – samprotauja karališkojo stiliaus ekspertė.

Oficialių sužadėtuvių metu moterys nedėvi kelnių

„Neišvysite karališkosios šeimos moterų per oficialias sužadėtuves vilkinčių kelnių ar kelnių kostiumų, – sako A. Messervy. – Šios taisyklės nesilaikė Glosteršyro kunigaikštienė ir Karališkoji princesė, man regis, bet tai labai reti atvejai.“

Karališkas požiūris ne mažiau svarbus už aprangą

Kai gerbėjai eina į karališkuosius renginius, tikėdamiesi išvysti šios šeimos narius, jie dažnai turi laukti, kol ką nors iš tikrųjų pamato. A. Messervy sako, kad žmonės laukia po kelias valandas, kartais stingdančiame lietuje, norėdami pasveikinti ir žvilgtelėti į karališkąją šeimą realybėje. Todėl šiai šeimai malonus elgesys ir gera apranga – pagarbos šioms pastangoms dalis.

„Jie turi atrodyti įsimintinai gerai, nes taip jie tam tikra prasme pasveikina tuos, kurie taip ilgai stovėjo ir laukė jų, aukojo labdarai ar nenuilstamai dirbo“, – aiškina ekspertė.

Sąmoningai pirmenybę teikia britų dizaineriams

„Manau, jie visi bando rinktis britų dizainerius kur tik įmanoma, ir tai yra puiku. Pastebėjau, kad jaunesnieji karališkosios šeimos nariai mėgina pamatyti naujus, novatoriškus, daug žadančius, bet mažai žinomus dizainerius, kas yra nuostabu. Aktualiomis tampa kai kurios mažesnės ateljė, tokios kaip „Vivien Sheriff“, su kuria mes dirbame, ir [juvelyrinių papuošalų dizainerė] Jane Taylor“, – sakė A. Messervy.

„Diana ir Camilla padarė puikią paslaugą britų mados industrijai, o dabar Kembridžo kunigaikštienė ir jaunesnieji renkasi „Beulah“, „Emilia Wickstead“ ir „Alexander McQueen“. Karališkoji šeima yra vienas didžiausių traukos objektų eksporto ir turizmo prasme, o jų globa labai vertinga tiek britų dizaineriams, tiek pramonei“, – neabejoja ekspertė.

Trumpos ar berankovės suknelės – ne karališkosios šeimos moterims

„Paprastai jos nedėvi berankovių suknelių, dažniausiai rengiasi drabužius, kurie nėra pernelyg trumpi dėl to, kad viešumoje tenka pasilenkti ir sėdėti“, – sako A. Messervy.

Medžiagos kruopščiai atrenkamos

Kiekvienas daiktas, kuris dėvimas karališkųjų vizitų metu, kruopščiai atrenkamas, pradedant nuo žaliavų, kurios naudojamos drabužiams siūti.

„Garderobo priežiūra yra labai svarbi ir darbuotojai atlieka puikų darbą“, – aiškina A. Messervy ir atkreipia dėmesį, kad kartais nauji dizaineriai pamiršta tai, kad karališkuosiuose renginiuose drabužiai turi būti patvarūs. Pasak etiketo ir protokolo ekspertės, tokios medžiagos kaip šilkas, kuris tiek daug nesiglamžo, padeda šeimai atrodyti visą laiką geriausiai, kaip įmanoma, nes jie fotografuojami iš skirtingų kampų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)