Į Lietuvos sostinę P. Terenzi užsuko ne be priežasties – aukštosios parfumerijos butike „Creme de la Creme“ jis surengė grandiozines aromatinių žvakių dirbtuves kviestiniams svečiams.

Tirpdyti natūralų vašką, maišyti jį su kultiniais namų kvapais ir kruopščiai pilstyti į balto stiklo indą daugeliui svečių tapo pirmąja pažintimi su žvakių gamyba.

Lengva? Taip atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Vis dėlto, daugybę metų aromatines žvakes ir išskirtinius kvepalų aromatus kuriantis P. Terenzi šiam paradui dirigavo kaip aukščiausio lygio meistras – atrodytų, žvakių gamyba jam tiek įprasta, kad galėtų naktį atsibudęs pulti prie darbinių „staklių“.

Kvepalų pristatymo renginys

Pirmasis Terenzi vardą pasaulyje ėmė garsinti Paolo senelis Guglielmo, kartu su broliu gaminęs žvakes Vatikanui ir bažnyčioms. Kiek vėliau, suaugus, prie verslo vystymo prisidėjo Guglielmo sūnus Evelino. Jis, būdamas jaunas ir veržlus, nusprendė sukti ne tokia populiaria linkme – kurti aplinkai saugias, toksiškų medžiagų neišskiriančias žvakes. Taip gimė dar vienas šeimos verslas.

„Mūsų vaškas toks natūralus, kad galite jį valgyti“, – juokiasi Paolo.

Paolo tėvas Evelino buvo aistringas kvepalų ir aromatinių žvakių kūrėjas, savo meilę kvapams perdavęs atžaloms.

„Gimiau tarp žvakių, apgaubtas kvepalų dvelksmo“, – taip apie savo vaikystę kalba Vilniuje kelias dienas viešėjęs parfumeris. Jis – trečiosios Terenzi kartos atstovas, todėl nenuostabu, kad meilė kvapams vystėsi su kiekviena Paolo gyvenimo diena. Parfumeris sako, kad nuo mažens ėmė rodyti susidomėjimą kvapais, žaidė su skirtingais ingredientais, taip pamažu virto kompanijos „nosimi“.

Sesuo Tiziana, kurios vardu pavadinta kompanija, mieliau save vadina dizainere, atsakinga už tai, kad kvepalai malonintų ne tik gerbėjų nosis, bet ir akis.

„Labai sunku nubrėžti ribą, kur baigiasi mano darbas, o kur prasideda sesers. Ji turi tiek pat žinių, kiek ir aš – geba lygiai taip pat sėkmingai kurti kvapus, juos maišyti tarpusavyje, taip išgaunant naujų, neatrastų aromatų. O aš, štai, neturiu nieko bendro su dizainu, tokia ta mano galimybių riba. Esu sutvertas kurti kvapus“, – sakė P. Terenzi interviu DELFI Stiliui.

– Koks gi atrodo tas paslaptingas ir neretai romantizuojamas parfumerio gyvenimas?

– Galbūt nuskambės keistai, tačiau tam, kad įsimintų dalykus, daugelis žmonių pasirenka užsirašyti savo mintis į užrašų knygelę, o man kur kas paprasčiau išgyvenimus, emocijas sutalpinti į kvepalų buteliuką.

Turiu tūkstančius mažų ampulių, kuriose slypi visi mano prisiminimai. Būna, žvelgiu į dangų ir matau - štai bergamotė, avietė, ananasas! Žmonės dažnai prisimena dalykus, kuriuos kadaise matė, o mano mintyse viskas dėliojasi natomis ir kvapais.

– Kas jus įkvepia naujiems darbams?

– Visada ir visur ieškau savųjų mūzų. Pamenu, vaikštinėdamas Niujorko gatvėmis išvydau nuostabaus grožio juodaodę moterį. Buvau sužavėtas jos grožio – galbūt tai nebuvo klasikinis grožis, kurį esame įpratę matyti ant žurnalų viršelių, bet ji buvo tikrasis grožis mano akis. Ji akimirksniu įkvėpė mane sukurti naują kvapą. Žinote, mes iki šiol esame geri draugai ir kaskart man viešint Niujorke susitinkame išgerti kavos. Ryšys tarp kūrėjo ir jo mūzos yra labai svarbus.

Vis dėlto, mano mūza gali tapti ne tik bet kuris gatvėje sutiktas nepažįstamasis – tai ir vietos, kuriose lankausi, ir gamtos grožis, kuris mane supa kiekvieną dieną. Laikausi tvirtai įsikabinęs to grožio, visą jį stengiuosi sutalpinti į tą mažytę ampulę.

Paolo Terenzi

– Kaip manote, geriau turėti keletą skirtingų kvepalų buteliukų ir kasdien kvepėti vis kitaip, ar ilgą laiką likti lojaliam vienam kvapui?

– Manau, kad tai labai individualu. Kvepalai yra intymus ir ganėtinai aiškus būdas aplinkiniams perduoti savo nuotaiką, savo asmenybę.

Turiu didelę kvepalų kolekciją, didžiąją jos dalį esu sukūręs savomis rankomis, tačiau esu iš tų žmonių, kurie ilgam laikotarpiui pasirenka vieną, tarsi vizitine kortele tampantį kvapą.

Žinoma, būna dienų, kai naudoju net kelis skirtingus kvapus. Ryte pasipurškiu vienais, po pietų - kitais, o vakare viską vainikuoju dar vienu kito aromato purkštelėjimu. Taip perteikiu subtilią žinutę aplinkai ir esu tikras – tokio aromato niekas neatkartos.

– Veikiausiai, jums ši problema nėra aktuali, tačiau argi neerzintų, jei toje pačioje aplinkoje būtų vienas ar net keli žmonės, pasipurškę mėgstamiausiais jūsų kvepalais?

– Žinoma, kiekvienas mūsų nori būti unikalus, niekas nenorėtų atsidurti patalpoje, kurioje – visa armija tais pačiais kvepalais kvepiančių žmonių. Vis dėlto, savo asmenybę, jos unikalumą atskleisti galime ir kitais būdais, ne tik per kvapus, todėl nereikėtų dėl to perdėtai krimstis.

Be to, nepamirškite, kad kvepalai, papurkšti ant jūsų ir jūsų bičiulių odos, gali atsiskleisti skirtingai. Yra daugybė kvapų, kurie idealiai tiks jums, tačiau skleis nemalonų, galbūt net atgrasų kvapą ant kito žmogaus. Kvepalų atsiskleidimą ir išsilaikymą diktuoja ne tik jų kokybė, bet ir mūsų odos pH.

– Sakykime, užsuku į kvepalų parduotuvę ir akimirksniui sustingstu. Aplink – gausybė kvepalų buteliukų, o aš nė negaliu tiksliai apibrėžti, kokie kvapai man patinka. Kaip neprašauti renkantis kvapą?

– Manau, kad nišiniais kvepalais prekiaujančiuose butikuose dirba tikri savo srities ekspertai, puikiai žinantys kvepalų natų kombinacijas. Labai svarbu jiems paaiškinti, kas esate, kokie kvapai jus žavi. Taip pasirinkimas iš šimtų buteliukų susiaurės iki kelių dešimčių.

Galbūt jums imponuoja medienos kvapas? Citrusinių vaisių, o gal prieskoniniai aromatai? Nepamirškite pasakyti, kokių kvapų nemėgstate, nuo kokių riečia nosį ar įsiskauda galvą.

– Kokių kvepalų pasirinkimo klaidų esate pastebėję?

– Viena didžiausių klaidų ir keisčiausių dalykų, kuriuos pastebiu – tai žmonių noras pirkti čia ir dabar. Jie, vos papurškę riešą nauju aromatu, skuba prie kasos, o po pusvalandžio grįžta ir stebisi, kodėl kvapas pasikeitė kardinaliai.

Yra dvi kertinės akimirkos – pirmoji, vos tik pasipurškiate, ir praėjus 15-30 minučių. Jei kvapas nesikeičia arba pasikeičia nežymiai, tačiau išlieka toks pats malonus ir keliantis geras emocijas – tai jūsų kvapas. Leiskite kvepalams įsigerti į jūsų odą, palaukite, kol atsiskleis visos natos, ir tik tuomet užduokite sau klausimą – ar tai mano kvapas?

Pernelyg neskubėkite, užsukite į parduotuvę ir kitą dieną. Visų norimų kvapų per vieną sykį neišuostysite, pauostę 10-15 kvapų jau nebegebėsite užuosti visų kvepalų natų.

Ir labai svarbu – neparduokite sielos velniui dėl gražaus įpakavimo, patrauklaus buteliuko ar skambaus prekės ženklo pavadinimo.

– Ar esate girdėjęs tokią mintį: jei pasipurškę kvepalais po kelių valandų vis dar jaučiate juos ant savo kūno, kvapas jums nėra tinkamas. Esą po kurio laiko turėtume neužuosti savo kvepalų aromato.

– O taip, esu tą girdėjęs! Tiesą pasakius, neįsivaizduoju, kieno tai pramanas. Man tokios kalbos kelia juoką. Jei po trijų valandų nebejaučiate savo kvepalų, reiškiasi, jūsų kvepalai prastos kokybės ir neišsilaiko nė kelių valandų.

Nesu įsitikinęs, bet spėju, kad tokias kalbas skleidžia lengvų, greitai išgaruojančių kvepalų kūrėjai. Juk reikia kažkaip papirkti potencialų pirkėją, ar ne?

Vis dėlto, yra ir kita medalio pusė. Kartais kvepalų nebejaučiame todėl, kad mus tą diktuoja mūsų organizmas. Paradoksalu – kuo kvepalai stipresni, tuo mažiau juos užuodžiate. Paaiškinimas čia paprastas. Organizmas gauna šoką uostant kvepalų ekstraktą (didelė kvapų koncentracija), nosis ima blokuoti jutiklius. Tokiems kvepalams reikia laiko, reikia atsisėsti, atsipalaiduoti, neskubėti. Priešingu atveju negalėsite jų tinkamai įvertinti.

– Kaip ilgai turėtų laikytis gerų, kokybiškų kvepalų aromatas?

– Manau, kad daug kas priklauso nuo kvepalų natų – lengvi aromatai laikosi trumpiau, aštresni, sodresni kvapai – ilgiau. Vis dėlto, manau, kad geri kvepalai, o ypač kvepalų ekstraktas (extrait de parfum), ant kūno turėtų būti juntamas maždaug 24 val. Taip yra todėl, kad kvepalų ekstraktas turi didžiausią aromatinių junginių koncentraciją. Ji siekia net 30 proc., kai parfumuoto vandens (eau de parfum) koncentracija vidutiniškai sudaro vos 12 proc.

Paolo Terenzi

– Galbūt pasidalytumėte savo, kaip eksperto, patarimais, kaip reikėtų tinkamai purkštis kvepalais?

– Suraskite karščiausius savo kūno taškus: kaklas, riešai, krūtinės sritis. Jokiais būdais netrinkite riešo vieną į kitą, taip tik sklaidote aromatą.

Taip pat galite kvepalais purkšti ir plaukus – jei ant kūno jūsų kvepalų aromatas gali šiek tiek pasikeisti dėl pH, plaukuose kvapas išliks toks, koks yra buteliuke.

– Veikiausiai, purkšti kvepalais plaukus vengiama dėl sudėtyje esančio alkoholio, turinčio sausinamąjį poveikį.

– Geras pastebėjimas, tačiau žmonės nesuvokia, kad kosmetikoje yra naudojamas skirtingų rūšių alkoholis. Geras alkoholis yra brangus, todėl nesunku atspėti, koks alkoholis naudojamas siekiant sumažinti kvepalų gamybos kaštus.

– Ar kvepalai turi galiojimo laiką?

– Taip. Bet kurių kvepalų, kurių sudėtyje yra vandens, galiojimo laikas ima tiksėti po pirmojo papurškimo. Kvapas ima keistis jau po 4-6 mėnesių, todėl, sakyčiau, pusė metų yra maksimali trukmė tualetiniam vandeniui.

Kvepalų ekstrakto galiojimo laikas gerokai ilgesnis – nuo metų iki dvejų. Taip yra todėl, kad kuriant tualetinį vandenį būtina naudoti vandenį, o vanduo, anokia paslaptis, geriausias skiediklis. Extrait de parfum gamyboje vanduo nėra reikalingas ir į sudėtį neįeina.

– Ar geri kvepalai gali būti pigūs?

– Nepaguosiu, tačiau atsakymas yra ne. Bet taip yra ne tik parfumerijoje, o visose prekių ir paslaugų srityse. Jei norite aukščiausios kokybės – turite sumokėti atitinkamą kainą.

Kvepalai – tai malonumas ir dovana, kurią dovanojate sau, tačiau ja tuo pačiu dalinatės ir su aplinkiniais. Geriau turėti mažiau, bet aukščiausios kokybės kvepalų, nei tūkstančius akiai gražių buteliukų, bet nulį kokybiško produkto. Be to, visų jų šiaip ar taip neišnaudosite, o galiojimo laikas tiksi.

Taupumo sumetimais, geriau turėti vieną gerų kvepalų buteliuką, nei tris, bet prastesnės. Aukštos kokybės kvepalų pakaks vos keleto lašų, jums niekada nereiks šlakstytis.

– Ką palinkėtumėte kvepalus dievinantiems skaitytojams?

– DELFI Stiliaus skaitytojams linkiu visada elgtis taip, kaip sako širdis, tą patį pritaikyti ir renkantis kvepalus. Nusispjaukite į tai, kad prekės ženklas nežinomas, kai jų kvepalai – fantastiški!

Patikėkite, kokybiški, asmenybę idealiai atitinkantys kvepalai gali paversti kiekvieną jūsų dieną geresne.

Renginio akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)