.Koks turėtų būti pirmas žingsnis dėliojant aprangos štrichus darbo pokalbiui?

Stilistės sako, kad prieš čiumpant klasikinį (ir, vis dėlto, dažnai pasiteisinantį) marškinių ir pieštuko formos sijono derinį, reikėtų pasidomėti, koks aprangos kodas galioja darbovietėje, į kurią norite įsidarbinti.

„Pasidomėkite, kaip žmonės rengiasi toje įmonėje. Nerekomenduojame bandyti aklai atkartoti darbuotojų stilių, verčiau pasistenkite prisitaikyti. Taip jau per darbo pokalbį parodysite darbdaviui, kad pasidomėjote ir vidine organizacijos kultūra“, – sako stilistės.

Dovilė Kavaliauskienė ir Marija Sadomskaja

Seminarus apie darbinio įvaizdžio formavimą vedančios stilistės išskyrė kelias darboviečių kategorijas ir paaiškino, kaip reikėtų apsirengti norintiems sužibėti per darbo pokalbį.

Startuoliai (angl. startup)

Darbinantis į tokią įmonę galimi du aprangos kodai – neįpareigojantis kasdienis (casual) arba asmeninis stilius (personal style).

Įvaizdis

Tarptautiniai paslaugų centrai

Tarptautinėse įmonėse ir paslaugų centruose, anot stilisčių, dažniausiai būna nustatytas aprangos kodas. Arba atvirkščiai, jo nėra.

„Žvelgiant iš praktikos, Lietuvos rinkai būdingas „smart casual“ aprangos kodas, kuris savyje jungia tiek kasdieniškumą, tiek verslo aprangos kodo elementus. Tai gali būti laisvo stiliaus kostiumėliai, klasikinio kirpimo, tačiau trumpintos kelnės, odiniai sijonai", – teigia mados žinovės.

Balta ir smėlinė

Odinių sijonų bijoti nereikėtų. Anot stilisčių, svarbu tinkamai pasirinkti sijono spalvą, kirpimą ir ilgį. Reikėtų atsisakyti juodos spalvos, verčiau rinktis rudą arba bordo. Ilgis – iki kelių arba žemiau kelių.

Sijonas turėtų būti pieštuko formos, paaukštintu liemeniu. Jokiu būdu ne mini. Sijonas turi būti tarsi natūralus viršutinės dalies tęsinys – galite derinti su marškiniais ar šiltesniu megztiniu, kurį sukišite į sijoną.

Ne ką mažiau svarbu, kad sijonas būtų matinis – lakiniai ar blizgūs sijonai darbinei aplinkai nėra itin tinkami.

Pabrėžtina, kad odiniai sijonai yra pretenzingi ir gali netikti moterims, turinčioms nepageidaujamų kilogramų ties pilvu ir klubais. Tokiu atveju verčiau rinktis A formos sijoną paaukštintu liemeniu.

Nepamirškite, kad biuro apranga gali būti stilinga ir šiuolaikiška. Pavyzdžiui, rinkitės ne klasikinę tiesaus silueto, o susiaučiamą suknelę.

Klasikinio kirpimo kostiumėlį puikiai pakeis asimetriški variantai, įliemenuoti ir prailginti švarkai. Prailgintas švarkas įvaizdį paverčia dalykiškesniu, yra tinkamas turinčioms stambesnius klubus. Be to, vizualiai ilgina siluetą. Atkreipkite dėmesį, kad dabar ypač madingi languoti švarkai.

Karalienė Letizia

Kelnės gali būti trumpintos, tačiau aukštesnio liemens. Taip pabrėšite savo liemenį. Turinčioms stambias blauzdas reikėtų vengti tiesaus kirpimo trumpintų kelnių, rinkitės tokias, kurios neaptemptų blauzdų. Rekomenduojamas variantas – Mom tipo kelnės (aukšto liemens, ties klubais platesnės, į apačią šiek tiek siaurėjančios).

Spintoje pravartu turėti ir liemenę.

Karalienės Letizios stilius

Dar vienas nuvertintas drabužis, puikiai tinkantis darbui biure, – kombinezonas. „Su kombinezonu išvengtumėte kasdienės problemos, ką rengtis į darbą. Apsivelki kombinezoną, ant pečių užsidedi švarką ar ilgesnį paltą ir viskas, jūsų derinys baigtas“, – sako stilistės.

Šiuolaikiškas verslo garderobas – subtiliausiai ir stilingiausiai atrodo renkantis pastelines spalvas ir monochromatinius derinius.

Viešosios ir valstybinės įstaigos

Anot stilisčių, dažniausiai tokiose įstaigose yra griežtai reglamentuotas aprangos kodas – verslo profesionalus (angl. business professional). Nors šis aprangos kodas siejamas su dalykišku įvaizdžiu, papildomų elementų pagalba galima jį paversti stilingesniu.

Renkantis kostiumėlį stilistės rekomenduoja rinktis aukštesnio liemens sijonus ir kelnes, varijuoti su ilgiais, kiek tai yra leistina.

Karalienės Letizios stilius

Norinčioms suknelių tinkamiausias variantas yra „peplum“ ir pieštuko silueto suknelės. Kad netaptumėte pilkos masės dalimi, žaiskite su raštais, ypač tais, kurie yra madingi einamąjį sezoną.

Renkantis klasikinio tiesaus silueto suknelės svarbiausia – uždengti pečių liniją. Po berankove suknele galima papildomai vilkėti marškinius. Patartina rinktis standesnio audinio suknelę, taip sukursite prabangos įspūdį.

Karalienė Letizia

Pardavimų valdymo sritis

„Pavyzdžiui, nekilnojamojo turto brokeriams dažniausiai vadovų nurodoma, kad atrodyti reikia reprezentatyviai, tačiau nepaaiškinama kaip“, – sako stilistės.

Galima atspindėti business casual aprangos kodą – varijuokite ilgiais, rinkitės pastelines spalvas, venkite išsiskiriančių raštų (pvz., žirneliai).

Neprašausite pasirinkę kostiumą – jis dar ilgai bus „ant bangos“. Jei norite atskirai įsigyti švarką, dairykitės ne juodo, o smėlinio arba kitokių kūno atspalvių.

Atkreipkite dėmesį į drabužių kokybę. Kokybiški drabužiai priduoda profesionalumo.

Apranga darbo pokalbiui

Kūrybinės industrijos įmonės

Apranga turi atspindėti karščiausias sferos, į kurią darbinatės, tendencijas. Pavyzdžiui, norint gauti darbą mados namuose ar net mados leidinyje, reikėtų rengtis atsižvelgiant į sezono tendencijas bei parodyti savo stiiaus pojūtį.

Langeliai

Ir dar šis tas...

Kad ir kokią darbovietę pasirinktumėte, stilistės rekomenduoja kliautis minimalistiniais papuošalais.

Pagalvokite apie monochromatinius derinius. Tai profesionaliausiai ir subtiliausiai atrodantys deriniai. Be to, lieknina.

Labai svarbu, kad atkreiptumėte dėmesį į vilkimų drabužių kokybę. Idealu, jei galite įsigyti iš aukščiausios kokybės audinių pasiūtą aprangą.

Investuokite į bazinį garderobą! „Susipirkti visą bazinį garderobą vidutines pajamas gaunantiems nėra lengva, bet tą darant pamažu – tikrai įmanoma. Bene svarbiausia negailėti pinigų įsigijant geros kokybės paltą žiemai, rudens/pavasario sezonui – lietpaltį, nepriekaištingo pasiuvimo švarką, kokybiškus oxford stiliaus batelius ir kūno spalvos aukštakulnius.

Kiek mažiau investuoti galima į dažniau keičiamus bazinio garderobo elementus, pavyzdžiui, džinsus, kelnes, golfus, marškinėlius, marškinius (dažnai pageltonuoja pažastų, kaklo zonoje). Šiuos drabužius galite keisti kas sezoną“, – sako stilistės.

Gatvės mada
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)