Laikais, kai mados produktų pagaminama kelis kartus daugiau, nei suvartojama, o jų spalvų, medžiagų, stilių ir koncepcijų įvairovė tampa viską apimančiu triukšmu, kyla natūralus noras grįžti prie stiliaus minimalizmo, linijų švaros, spalvų vientisumo ir asortimento lakoniškumo. Būtent tokia yra naujausia, jau trečia prekių ženklo kolekcija „Pasiilgti dalykai“, rašoma pranešime spaudai.

Drabužių dizainerė U. Martinaitytė pasiilgtais vadina ne kažkuriai praeities epochai būdingą stilių ar konkrečias garderobo detales, kurios dabar jau vadinamos retro, bet saiko, minimalizmo, tvarkos jausmą, kurio taip stinga šiuolaikinėje globalioje, o vis labiau – ir lietuviškoje madoje.

„Nepasiilgau kliošo kelnių ar „bobo“ plaukų pirpimo. Mano kolekcija – ne apie retro ir ne apie nostalgiją praeičiai. Kur kas svarbiau man kalbėti apie ramybės, komforto paieškas čia ir dabar. Visi giliai širdyje to ilgimės, nes dažnai esame priversti būti, gyventi, dėvėti taip, kaip to reikalauja aplinkybės“, – mano U. Martinaitytė.

Minimalistiniu stiliumi kurianti ir dėl šios estetikos žinoma kūrėja pagrindine kolekcijos emocija įvardina visišką ramybę, kai po ilgo triukšmingos muzikos klausimosi pagaliau gali užsidėti ausines, kuriose skamba rudenėjančio miškelio ošimas.

Būtent toks jausmas apima ir braukiant delnu per vienoje eilėje sukabintą kolekciją – moterims ir vyrams skirtus modelius jungia spalvų, siluetų, rudeniui ir žiemai skirtų audinių vientisumas. Nors dauguma kolekcijos siluetų paprasti ir lygūs, keliuose modeliuose autorė naudojo krentančio audinio draperijas – tarsi vėjo vos vos judinamas užuolaidas, pro kurias žvelgiame į išorinį pasaulį ir ieškome ramybės prieglobsčio šiapus namų slenksčio.

Kolekcijoje pasikartoja ir kitos savitumo suteikiančios detalės, matomos tik gerai įsižiūrėjus, – neapdoroti audinio kraštai, laiptais kirptos drabužių apačios. Modernumo modeliams suteikia ne tik nematyti kirpimai ir vizualiai išsiskiriančios formos, bet ir ženklinimas – tarsi grafičiais specialiais dažais pažymėti kai kurių drabužių paviršiai.

Jaukumo jausmą kolekcijoje kuria ir žemiškų, tamsesnių spalvų paletė, kuri harmoningai perteikia lietuviško rudens ir artėjančios žiemos nuotaikas. Tačiau paprastai achromatinėje spalvų skalėje kurianti U. Martinaitytė kolekcijoje „Pasiilgti dalykai“ naudoja ir dvi sodrias, šį sezoną itin aktualias spalvas – bordo ir prigesintą žalią.

Neįprastai ir nekasdieniškai kolekcijoje atrodo ir kitas akcentas – dryžuotas kostiuminis audinys, iš jo pagamintiems modeliams suteikiantis dar daugiau silueto griežtumo ir klasiškumo.

„Pasiilgti dalykai“ – tai ne tik rūbai, bet ir jaukumo, saugumo ir vidinio komforto jausmas, kurio neretai be galo pasiilgsta ir viduje slapta trokšta kiekvienas dideliu tempu, nuolatiniame įvykių, žmonių, reklaminių žinučių ir produktų gausybės režime gyvenantis miestietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)