Tie, kurie nuosekliai domisi karališkąja šeima, tikrai patvirtins, kad princas George‘as nė sykio nebuvo apvilktas marškinėliais su Žmogaus-voro piešiniu, o Catherine Middleton veikiausiai niekada nedėvi treningo.

Kaip rašo BBC, egzistuoja etiketo taisyklės, nurodančios, kaip karališkosios šeimos nariai turi atrodyti per viešuosius renginius. Tos taisyklės – tikrai ne bendrais bruožais išdėstyti patarimai. Tai tikslios nuorodos, kokius drabužius ir aksesuarus, pradedant pirštinėmis ir baigiant karine uniforma, rinktis viena ar kita proga

Toliau pateikta keletas aprangos kodo taisyklių, kurių karališkosios šeimos nariai stengiasi laikytis.
Karališkoji šeima

Kada karalienė turi dėvėti skrybėlę

Vienas iš Elžbietos II įvaizdžio akcentų – ryškių spalvų skrybėlės, kurias ji dažnai dėvi per įvairius oficialius renginius.

Aprangos kodą apibrėžiančiose etiketo taisyklėse nuodyta, kad per oficialius renginius moterys turi dėvėti skrybėles, sako viena iš etiketo klausimais konsultuojančios firmos „The English Manner“ specialisčių Diana Mather.

„Iki pat šeštojo praeito amžiaus dešimtmečio dama be skrybėlės buvo tikra retenybė, nes tuo metu nebuvo manoma, kad moterys turi drąsiai demonstruoti garbanas ir jomis didžiuotis. Požiūris, žinoma, pasikeitė, todėl ir skrybėlės jau laikomos tik per oficialias iškilmes privalomu atributu“, – sako etiketo specialistė.

Ypač audringai buvo aptariama skrybėlė, kurią karalienė dėvėjo per oficialų Parlamento sesijos atidarymą praeitą mėnesį.

Daugelis, komentuodami ta proga karalienės pasakytą kalbą, nepamiršo paminėti, kad mėlyna jos skrybėlė, puošta gėlėmis su geltonais viduriukais, labai primena Europos Sąjungos vėliavą.

Karalienės pasirinkimas mūvėti pirštines

Socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje patarimus etiketo klausimais dalijantis G. Harroldas teigia, kad per oficialų renginį tikrai ledi jokiu būdu nedera pasirodyti be pirštinių.

Tradiciškai pirštines priimta laikyti mados padiktuotu aksesuaru. Visgi negalima pamiršti ir praktinės jų paskirties – juk tai puiki apsauga nuo bakterijų, kurias vienas žmogus gali perduoti kitam.

Kadangi monarchei kasdien tenka spausti rankas begalei žmonių, pirštinės atlieka ne tik stilingo aksesuaro, bet ir apsaugos nuo bakterijų funkciją.

„Verta atkreipti dėmesį, kad susitikdama su žmonėmis Jos didenybė ne visada mūvi pirštines, taigi, jas renkasi atsižvelgdama į tai, kuo yra apsirengusi, kur vyksta ir ką veikia“, – priduria G. Harroldas.
Karalienė Elizabeth II

Kasdienė apranga

Nieks nežino, ar privačioje ir visiškai neįpareigojančioje aplinkoje Kembridžo kunigaikštis ir kunigaikštienė nedėvi ko nors itin patogaus.

Vis dėlto, net rinkdamiesi kasdienius laisvalaikio drabužius jie turi paisyti tam tikro aprangos kodo, jei tik yra galimybė, kad gali būti pastebėti viešumoje.

Taisyklės reikalauja, kad damos rinktųsi kokią nors dailią suknelę arba kelnes, prie kurių būtų priderintas švarkelis ar užsagstomas megztukas, o džentelmenai – švarką, marškinius su apykakle ir kelnes.

Princas Williamas ir Catherine apskritai paiso tradicijų ir tik retkarčiais leidžia sau neformalioje aplinkoje apsivilkti ką nors modernaus, pavyzdžiui, džinsus.

„Daugeliu atvejų džinsai nėra rekomenduotini, kadangi jie, šiaip ar taip, laikomi ypač kasdieniu drabužiu, taigi, dėl visa ko geriau jų vengti. Tačiau jei kunigaikštienė tiesiog vaikštinėja su šunimis, džinsus rinktis galima“, – sako D. Mather.

Vėliavos nešimo paradas

Ištikimi karališkosios šeimos gerbėjai nedvejodami patvirtintų, kad Jos didenybės garderobe nestinga ryškių ir kuo įvairiausių spalvų.

Teigiama, kad pati karalienė kartą yra pasakiusi: „Jei rengčiausi smėlio spalvos drabužiais, niekas nežinotų, kas tokia esu.“

Elžbietos II apranga rūpinasi asmeninė asistentė Angela Kelly. Būtent ji ir parenka ryškių spalvų drabužius, kuriais Jos didenybė vilki per oficialias iškilmes.

Sakoma, kad ryškias spalvas karalienė renkasi dėl to, kad žmonėms būtų lengviau išskirti ją iš minios.

„Jos didenybė mėgsta spalvas ir puikiai žino, kad jos tikrai leis išsiskirti“, – komentuoja D. Mather.

Karinė uniforma

Ir princas Williamas, ir princas Harry tarnavo karinėse pajėgose, todėl abu yra vilkėję karinę uniformą.

Uniformas karališkosios šeimos atstovai dėvi tada, kai atstovauja savo pulkams tokiuose kariuomenei skirtuose renginiuose kaip vadinamasis vėliavos nešimo paradas arba Britanijos pajėgų pagerbimo ceremonijos.

Princas Williamas tarnavo Karališkosiose oro pajėgose, bet turi ir Airijos gvardijos pulkininko laipsnį, todėl per ypatingas iškilmes dėvi ryškiai raudonos spalvos mundurą.

Jį princas vilkėjo ir per 2011 metais įvykusių vestuvių su Catherine ceremoniją.
Princas Williamas ir princesė Kate Middleton

Karališkosios regalijos ir brangenybės

Kembridžo kunigaikštienė iki vestuvių su tiara viešai neapsirodydavo.

Taip buvo todėl, kad šiuo galvos papuošalu galima puoštis tik ištekėjusioms arba karališkajai šeimai priklausančioms moterims.

Tiaros tradiciškai užsidedamos per oficialius renginius, ypač prie vakarinės suknelės.

„Sena taisyklė byloja, kad po 18.00 val. būnant patalpoje nedėvima skrybėlių, kadangi tuo metu damos persirengia vakarinėmis suknelėmis, užsideda tiaras ir pasipuošia šeimos brangenybėmis. Dieną akį rėžiančių deimantų reikėtų vengti, o tiaras dera rinktis tik ištekėjusioms moterims“, – aiškina D. Mather.

„Tiaros simbolizuodavo moters statusą. Tai būdavo ženklas, kad moteris ištekėjusi ir į svetimus vyrus nebesižvalgo. Džentelmenai turėdavo suprasti, kad bandyti užmegzti pažintį su tokia dama nedera“, – priduria G. Harroldas.
Princas Philipas ir karalienė Elžbieta
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)