– Kai man pristatei „Yours Again“ – nuoširdžiai apsidžiaugiau, kad turime ambicingą lietuvišką projektą, kuriame svarbiausią vaidmenį užima medžiagų perpanaudojimas (angl. Upcycling). Kodėl pasirinkai siūti iš naudotų medžiagų?

- Na, baigiau ekologiškos mados studijas, tai kryptis visada buvo aiški, reikėjo tik nuspręsti, kokiu būdu tai įgyvendinti. Baigusi mokslus atlikau praktiką pas Danijos dizainerį, dirbantį su ekologiškomis medžiagomis. Man iš galvos niekaip neišėjo jo pasakyti žodžiai: jei norime tikros ekologijos ir tikros tvarios mados, turėtumėme paprasčiausiai negaminti nieko naujo. Ir tikrai – juk mados industrija užima antrą vietą pagal taršą – pagrindinė problema yra išmetamos atliekos ir nepaliaujamas išteklių naudojimas. Ekologiškos medžiagos yra puiki pamaina standartiniu būdu pagamintoms medžiagoms bei suteikia įvairovės, tačiau tai neišsprendžia tos problemos, kurioje atsidūrėme dėl vartojimo.

Naudoti drabužiai yra dažnai išmetami ar priduodami dėl to, kad yra nebemadingi, turi tam tikrų defektų. Dažnai pačios medžiagos, ypač džinso, kokybė lieka mažai arba visai nepažeista, o su laiku jis tik įgauna formą bei žavesį. Būtų beprotiška tuo nepasinaudoti, o vietoj to gaminti drabužius iš naujo džinso.

– Kokiais kriterijais vadovaujatės atrinkdami rūbus, kuriuos persiuvate?

Svarbiausia, kad džinsas būtų švarus bei tinkamas persiuvimui. Jį taip pat plauname prieš ir po siuvimo. Gauname jau pagal spalvas išrūšiuotus ir dezinfekuotus džinsus iš tiekėjo, visus juos patikriname ir rūšiuojame pagal tai, kaip jie galėtų būti panaudoti.

– Naudoti naują medžiagą visada lengviau – ji jau paruošta karpymui. Kokie procesai trunka ilgiausiai, norint pradėti siūti iš jau formą įgavusių drabužių?

- Šiuo atveju gamybos procesas yra sudėtingesnis. Atvirkščiai nei naudojant naujas medžiagas, džinsą reikia paruošti – išplauti, nepažeidžiant išardyti bei išlyginti. Tada būna sudėtingiausia dalis – pritaikyti lekalus taip, kad jie tilptų ant ribotų matmenų medžiagos. Visus lekalus stengiamės sudėti taip, kad liktų kuo mažiau nebepanaudojamų atraižų.

– Man asmeniškai, džinsas yra viena įdomiausių medžiagų. Ji nuo dėvėjimosi trinasi ir taip įgauna unikalumą. Tikriausiai kiekvienas „Yours Again“ drabužis taip pat gaunasi skirtingas?

- Taip, kiekvienam drabužiui yra skiriamas ypatingas dėmesys. Kartais vienam drabužiui nepakanka vienos poros išardytų džinsų, tada reikia pritaikyti kitą porą pagal spalvą bei kokybę. Taip stengiamės išlaikyti panašias spalvas – žydrą, tamsiai mėlyną bei juodą. Kiekvienas pasiūtas drabužis būna kiek skirtingas ir visada būna įdomu pamatyti galutinį rezultatą, tarsi kiekvienas su savo istorija.

– Džinsą tu dabar turėtum pažinoti kaip savo odą. Ar turi kokių nors pastebėjimų ar patarimų, kaip išsirinkti geriausią džinsinį daiktą?

- Džinso kokybę galima tiesiog pajausti. Storesnis sunkesnis džinsas yra kokybiškesnis nei labai tamprus, plonas. Nors ne visada, bet dažnai iš kainos galima spręsti apie kokybę.

– O kieno rankos siuva „Yours Again“ drabužius?

- Nors pati šiuo metu gyvenu Danijoje, gamyba atliekama Lietuvoje. Dauguma tiekėjų taip pat čia: man yra svarbu neatitrūkti nuo gimtinės bei palaikyti ją kuo galiu. „Yours Again“ gamyba atliekama nedideliame workshope, mažais kiekiais. Tokiam procesui reikalingos darbščios rankos, kantrybė, kūrybiškumas bei pastovus bendradarbiavimas. Man labai pasisekė rasti patikimą siuvyklą, su kurios savininke palaikome gerą ryšį.

– Dauguma tvarios mados prekės ženklų stengiasi išlaikyti minimalius dizainus. Iš vienos pusės, tai padeda išvengti trumpalaikių madingų detalių, bet ar nemanai, kad žmonėms tai gali atsibosti?

- Žinoma gali, taip pat kaip atsibosta ir madingi drabužiai. Dažnai kuriami minimalūs basic tipo dizainai būtent dėl to, kad neatsibostų kelis sezonus ir būtų labiau neutralūs. Pavyzdžiui, „Yours Again“ pirmosios kolekcijos idėja įkvėpta minimalizmo, siekiant paskatinti drabužio savininkę interpretuoti jį savaip, pritaikant prie skirtingų sezoninių apsirengimų.

– Sakoma, kad 100 % tvarumo pasiekti praktiškai neįmanoma. Kaip manai, kiek tvarus yra „Yours Again“?

- Siekiame būti kuo labiau tvarūs, bet kol kas dar yra vietos, kur tobulėti. 100 % tvarumą pasiekti tikrai yra sunku, bet, manau, bet kokios pastangos yra to vertos. Visai neseniai pristatėme savo perdirbto džinso aksesuarų kolekciją, kuri buvo sukurta būtent siekiant sumažinti po gamybos likusį atliekų kiekį. Šiai kolekcijai stengiamės naudoti kuo daugiau atraižų arba alternatyviai naudojame tas džinsų poras, kurios nėra tinkamos drabužių gamybai.

Taip pat labai atsargiai ir atsakingai renkamės tiekėjus. Naudojame perdirbto kartono ir popieriaus įpakavimą savo produktams, serifikuotas etiketes, stengiames visus tiekėjus bei gamybą turėti vienoje vietoje, siekdami sumažinti transporto poreikį ir poveikį.

– Drabužiai, kurie yra siuvami etiškai, atsakingai žiūrint į žmogaus teises ir ekologiją, dažnai būna brangesni. Ką pasakytum žmogui, kuris norėtų rinktis atsakingo prekės ženklo drabužį, tačiau nepateisintų kainos?

- Jei drabužis ir yra pigesnis, tai dėl to, kad kažkas gamybos procese, prieš jam atsiduriant žvilgančiose vitrinose, jau sumokėjo jo kainą. Jei pigus drabužis pagamintas Bangladešo ar Indijos gamykloje, tai už jį sumokėjo 15 valandų per parą dirbanti, centus uždirbanti nepilnametė. Šių gamyklų darbuotojai už 10 eurų palaidinę sumoka gaudami žemą atlyginimą.

Vien pagalvojus, kiek darbo reikalauja drabužis, kol pasiekia mūsų lentynas! Jei tai medvilnė – vien jos užauginimas, didžiuliai kiekiai vandens, surinkimas, apdorojimas, perdirbimas į spalvotą tekstilę, sukirpimas, siuvimas, transportas… Kaip tai gali kainuoti 5 eurus? Gali, jei parenkamos žemos kokybės medžiagos, o darbuotojai neturi kito pasirinkimo, tik dirbti pusvelčiui. O pasirinkimo jie neturi todėl, kad tokiems drabužiams yra paklausa. Žmonės nori kuo pigiau, madingiau, greičiau. Savo pirkiniais ir pasirinkimais mes diktuojame paklausą, mūsų pinigai parodo įmonėms, ko iš jų tikimasi. Todėl, manau, yra labai svarbu domėtis tuo, ką tavo pinigai pasako už tave.

– Ar pati nešioji savo kurtus rūbus?

- Taip, žinoma! Nešioju ir laukiu komplimentų (šypsosi Simona).

– Kas tau pačiai labiausiai patinka „Yours Again“ drabužiuose?

- Paprastumas ir tuo pat metu – unikalumas. Kiekvienas drabužis yra išpuoselėtas, apgalvotas ir suderintas. Kiekvienas skirtingas, pagamintas su meile ir tyru troškimu sukurti kažką ypatingo. Manau, tai perduodame kiekvienam drabužiui ir aksesuarui.

– O jei atidarytume tavo spintą – ką drabužiai papasakotų apie tavo požiūrį į aprangą?

- Manau, mano spintos turinys atspindi mano, ne tik kaip dizainerės, bet ir kaip žmogaus, asmenybę. Minimalizmas, praktiškumas, jokių dramatiškų kraštutinumų – harmonijos bei balanso siekiamybė, tikrojo savęs ieškojimas.

– Ko galėtum palinkėti tiems, kurie nori prisidėti prie atsakingos mados?

- Manau, kiekvienas gali prisidėti savaip. Ir geriau mažai, nei visai neprisidėti. Net paprasti veiksmai daro didelius pokyčius.

Daugiau skaitykite: Ilgam.lt