Pavasarį mes visi vienaip ar kitaip tvarkomės namus. Nors šis straipsnis skirtas drabužių spintoms, trumpai apžvelkime ir pavasarinio tvarkymosi istoriją. Kaip rašo laikraštis „The Washington Post“, XIX amžiuje didysis namų valymas vykdavo pavasarį, nes po žiemos „kiekvienas namų kambarys būdavo padengtas suodžių ir purvo sluoksniu“. Kad namai būtų deramai išvalyti, žmonės atverdavo langus, kad išpūstų suodžius, o tai, žinoma, buvo galima padaryti tik atšilus orams.

Taigi galime sakyti, kad pavasarinis valymasis nuo senovės yra giliai įsišaknijęs mūsų sąmonėje. Formos ir pavidalai keitėsi, bet sąvoka išliko ta pati. O dabar griebkimės pavasarinių spintos tvarkymo darbų, rašo ducktail.eu.

Mąstykite strategiškai

Be gero plano nebus tinkamo rezultato, net jei jis prasideda nuo visiško chaoso. Neišsigąskite! Tiesiog atidarykite savo drabužių spintą ir viską išverskite lauk. Geras būdas pradėti pavasarinį tvarkymosi procesą – pasimatuoti kiekvieną drabužį ir suskirstyti juos į tris kategorijas: pasilikti, saugoti ir atiduoti.

Rūšiuodami drabužius, užduokite sau šiuos klausimus:

Ar drabužis vis dar jums tinka?
Ar jis neturi dėmių bei kitų defektų?
Ar šį drabužį apsivilksiu daugiau nei vieną kartą?
Ar jis universalus?

Atsakydami į šiuos klausimus, būkite sąžiningi – tuomet kai kurie drabužiai iš karto nukeliaus į krūvelę „Atiduoti“. Tačiau nebus nieko bloga, jei pasiliksite rūbus, kurie jums kelia sentimentų.

Atsiduokite apsivalymui

Atsisveikinti su drabužiais, kurie ilgus metus patogiai gyveno jūsų spintoje, gali būti nelengva, bet kai tai padarysite, pasistenkite įveikti ir laikinus išsiskyrimo sukelto nerimo priepuolius. Jei kurio nors drabužio daugiau kaip metus nedėvėjote ir jei tai nėra svarbaus prekės ženklo gaminys, mandagiai jam padėkokite ir perleiskite kažkam kitam. Jūs net nepastebėsite, kad jo nebėra. Daiktų dovanojimas padeda palengvinti išsiskyrimo skausmą, todėl nuolat užduokite sau klausimą: „Ar šis rūbas padeda man puikiai jaustis?“. Jei ne, vietos jam jūsų spintoje, deja, nėra.

Atskirkite sezoninius drabužius

Jei gyvenate šalyje, kur būna bent keli metų laikai, atskirkite ir supakuokite drabužius, kurių tam tikrą laiką nedėvėsite. Patiems svarbiausiems daiktams, kuriuos pasiliksite saugoti iki kito sezono, pravers šiek tiek rūpesčio.

Kad išvengtumėte nemalonių staigmenų, prieš padėdami drabužius saugoti, juos išskalbkite ir sudėkite į apsauginius maišus ar medžiagines dėžes. Medvilninė medžiaga leidžia audiniams kvėpuoti. Juk nenorite po pusmečio ištraukti drabužius ir pamatyti, kad visus jūsų paltus sukapojo kandys. Apsisaugoti nuo kandžių padeda spintos iš kedro, tačiau jas kartkartėmis reikia nušveisti, kad jos vėl pradėtų skleisti savo kvapą.

Kad ir kaip nuspręstumėte laikyti sezoninius drabužius, palaukite iki pat tvarkymosi pabaigos – niekada negali žinoti, ką nuspręsite pridėti ar išimti iš krūvos, kol surūšiuosite visus drabužius.

Paskutinis patarimas

Jei tikrai nežinote, ar drabužį verta pasilikti, nusistatykite vienerių metų taisyklę. Ar per metus bent kartą jį apsivilkote? Jei ne, veikiausiai laikas su juo atsisveikinti. Tiesa, ši taisyklė negalioja proginiams rūbams ar daiktams, turintiems sentimentalią vertę, tačiau jūs veikiausiai jau supratote, ką norime pasakyti. Išlikite sąžiningi ir pamažu kurkite garderobą, kuris sakytų „JŪS“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją