Profesionali dalykinė apranga (Business Professional)

Profesionali dalykinė apranga yra konservatyviausias biuro aprangos kodas. Ši tradicinė dalykinė apranga dėvima tokiose srityse kaip finansai, bankininkystė, vyriausybė ir teisė.

Profesionali dalykinė apranga reikalauja vilkėti kostiumą arba kelnių kostiumėlį, marškinius (dažnai su kaklaraiščiu) arba segėti pieštuko formos sijoną iki kelių ir prie jo derinti švarką.

Dalykinis kostiumas turėtų būti pasiūtas pagal užsakymą ir gulėti tarsi nulietas. Apsivilkę per didelį kostiumą ar pasirinkę marškinėlius, o ne marškinius, rizikuojate mažų mažiausiai atrodyti juokingai.

Jei avite aukštakulnius, rinkitės batelius uždaru priekiu ir trijų colių (7 cm) ar žemesne pakulne. Taip pat tinka avėti dailius plokščiapadžius batelius, loaferus ar Oksfordo stiliaus batelius.

Formali dalykinė apranga (Business Formal)

Puošnesnis profesionalios dalykinės aprangos variantas yra formalūs dalykiniai drabužiai, Šis aprangos kodas paprastai būna skirtas tokiems renginiams kaip apdovanojimų ceremonijos ar labdaros vakarienės.

Šiuo atveju rinkitės tamsios spalvos kostiumą ar kostiumėlį su sijonu, dėvėkite marškinius ir avėkite klasikinius batus. Kaklaraištis ir kišeninė nosinaitė turėtų būti šilkiniai. Įvaizdį užbaikite minimalistiniu diržu, nepretenzingais juvelyriniais dirbiniais ar rankogalių sąsagomis.

Kasdienė dalykinė apranga (Business Casual)

Kasdienė dalykinė apranga nebūtinai reiškia kasdienius drabužius – iš tikrųjų ji nurodo tik tai, kad neprivalote dėvėti kostiumo su kaklaraiščiu. Viršutinę kasdienės dalykinės aprangos dalį paprastai sudaro marškiniai su apykakle (marškiniai su sagutėmis arba polo marškinėliai) arba megztukas, o apatinę dalį – laisvo stiliaus, rusvos spalvos (angl. khakis) ar „chino“ stiliaus kelnės arba pieštuko formos sijonas.

Taip pat galite vilkėti švarką, pasiūtą iš kito audinio, negu apatinė dalis – jums tiesiog nebūtina rinktis pagal užsakymą siūto kostiuminio švarko.

Avalynė turėtų būti uždara ir profesionali, nesvarbu, ar rinksitės batus, aukštakulnius, plokščiapadžius batelius, loaferus, įsispiriamus batelius ar Oksfordo batelius. Rinktis kasdienę dalykinę aprangą yra pravartu tuomet, jei nežinote, į kokią aplinką pateksite, nes ji užima tarpinę vietą tarp profesionalios dalykinės aprangos ir laisvalaikio aprangos.

Kaip rengtis kasdienėje darbo aplinkoje (Casual Work Environment)

Kasdienės biuro aprangos kodas yra laisvesnis, nei kasdienės dalykinės aprangos, tačiau tai nereiškia, kad galite rengtis lygiai taip pat laisvai, kaip ir už darbovietės ribų. Rengtis pagal šį kodą galima kūrybinėse sferose ar „džinsų penktadieniais“, per kuriuos formalesnėse darbovietėse yra priimta rengtis laisviau.

Jei dėvėdami kasdienius drabužius norite išsaugoti profesionalią išvaizdą, rinkitės vienspalvius marškinius, palaidines ar marškinėlius ir tamsios spalvos ar juodus džinsus be padraskymų ar skylių.

Nors švarūs sportiniai bateliai gali būti tinkami, laikykitės uždaros avalynės principo ir visuomet venkite šlepečių.

Kasdienė ir puošni kasdienė (Smart Casual) apranga biure

Puošnūs kasdieniai drabužiai – tai įmantresnė kasdienių drabužių versija, paprastai labiau tinkanti darbo pokalbiams, susitikimams su klientais ir darbovietės renginiams. Jei norite atitikti „Smart Casual“ aprangos kodą, rinkitės madingesnius drabužius, pavyzdžiui, biurui tinkantį kombinezoną, švarką ir aukštesnės klasės avalynę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją