Spalvinė analizė – tai konkrečiam žmogui tinkančių spalvų nustatymas. Paslaugos metu nustatoma, kas tinka ir kokius atspalvius rinktis aprangoje bei šukuosenoje. Priklausomai nuo specialisto, jis nustato žmogaus spalvinį tipą vienu iš kelių būdu. Kai kurios analizės atliekamos skirstant žmones į tris tipus: šaltą, šiltą ir neutralų. Kitos – naudojant keturis metų laikus: žmogų priskiriant žiemai, pavasariui, vasarai arba rudeniui. Vienas populiariausių spalvinės analizės būdų – 12 skirtingų tipų: keturi metų laikai išskirstomi į dar tris kategorijas, pavyzdžiui, galite būti švelni vasara arba tikra vasara. Yra specialistų, naudojančių ir dar kitus metodus.

„Delfi“ išbandė vieną rinkoje esančių spalvinės analizės paslaugų. Šią paslaugą teikia dauguma stilistų ir kai kurie plaukų koloristai. Paslauga būna arba įtraukiama į bendrą stiliaus konsultaciją, arba perkama atskirai. Kainos svyruoja nuo 10 eurų (už koloristo rekomendaciją šukuosenai) iki 70 eurų (už išsamią asmeninę analizę su siūlomais derinių pavyzdžiais).

„Delfi“ išbandyta spalvinė analizė buvo kurta stilistės Julijos Bakštonienės (@julija_bak). Spalvinio tipo analizė buvo atliekama pagal kliento atsiųstas nuotraukas. Ją sudarė individualios spalvų paletės sudarymas, praktiniai patarimai, kaip naudoti tą spalvų paletę, drabužių derinių pavyzdžiai. Analizė parengiama per 3-5 darbo dienas.

Pirmiausia nustebino analizės apimtis – atsiųstas dokumentas užėmė kone 60 puslapių. Iš esmės tai kaip knyga, kurioje pristatomos tavo asmeninės spalvos ir deriniai. Jame buvo detaliai pristatyta spalvų tinkamumo teorija, remiantis siųstomis nuotraukomis išanalizuotas veidui tinkamas spalvynas, pateikta gausybė rekomendacijų.

Patiko tai, kad kiekvienas siūlymas buvo argumentuotas – jeigu rekomenduojami šaltesni tonai, išsamiai paaiškinama, kodėl, netgi parodoma, kaip tavo veidas atrodytų su netinkamais atspalviais. Taip pat parašyta ir ką daryti, jeigu mėgsti tam tikras spalvas, bet tau jos netinka – patariama, kokias rinktis alternatyviai ar kaip pritaikyti mėgiamas.

Patiko ir tai, kad pabaigoje buvo pateiktos šukuosenos rekomendacijos – kokios spalvos, atspalviai ir netgi galimi kirpimai tiktų. Tiesa, Julija Bakštonienė teigė, kad šukuosenos patarimai į analizę įeina ne visada – jie pridedami, jeigu klientas būtent to prašo, arba jeigu iš nuotraukų matyti, kad su kita šukuosena žmogus tikrai atrodytų daug geriau. Stilistė papasakojo „Delfi“ apie analizės kūrimo principą, kas nutinka, pasirinkus netinkamas spalvas, ir kaip galima pačiam pamėginti nusistatyti savo spalvinį tipą.

Stilistė Julija Bakštonienė. Fotografės Aistės Gustės-Jančiukienės nuotr.

– Kai kurios stilistes dirba pagal 3 tipų metodą, kitos pagal 4, kitos – pagal 12. Kiek spalvinių tipų išskiriate jūs?

– Pagal sezoninius metodus „tu vasara ar žiema“ aš nedirbu, mokiausi mokykloje, kurioje mus mokė dirbti pagal šiuolaikiškesnį modelį. Sezoninis metodas nėra, žinoma, visai blogas, bet jis turi šiek tiek spragų. Negalima visų moterų suskirstyti į kelias grupes. Metodo, kuriuo dirbu, esmė: kiekvienai moteriai parenku spalvas, kurios geriausiai sutinka su jos išvaizda, remiantis trimis spalvos charakteristikomis.

Kiekviena spalva turi tris charakteristikas. Ji gali būti šalta arba šilta (arba neutrali), gali būti šviesi arba tamsi, ir gali būti ryški (sodri) arba prislopinta. Taip pat labai svarbus yra šių charakteristikų eiliškumas, o kiekvieno žmogaus veide viena iš šių charakteristikų yra dominuojanti. Pavyzdžiui, vienai moteriai bus svarbiausia, kad drabužių spalvos būtų šaltos. Kitai, pagal jos duomenis, svarbu, kad jos būtų šviesios.

Spalvinis tipas mums suteikiamas nuo gimimo. Kiekviena iš mūsų turi unikalią išvaizdą: akių, antakių, plaukų ir odos atspalvį. Visos šios charakteristikos ir apsprendžia spalvinį tipą. Kas nuo gimimo duota – į tai turime ir atsižvelgti. Iš esmės pakeisti spalvinio tipo negalime, nes odos potonio, akių atspalvio negalime pakeisti. Tačiau kardinalus plaukų atspalvio pakeitimas gali šiek tiek įtakoti mūsų spalvinį tipą.

– Kaip mes atrodome, jei renkamės netinkamas sau spalvas? Ar gali vizualiai padaugėti raukšlių, „pavargti“ žvilgsnis?

– Kai esame labai jaunos, bruožai ryškesni ir tinka dauguma spalvų. Su amžiumi gali atsirasti odos pakitimų, raudonis, o natūralios mūsų spalvos šiek tiek blunka, tada pasirinkti tinkamas spalvas tampa dar aktualiau.

Ką padaro netinkama spalva veidui? Ji užgožia žmogų. Netinkama spalva atsispindi ant veido ir veidas atrodo ne toks išvaizdus, koks galėtų būti. Jeigu spalva per ryški ar per tamsi, ji tikrai užgožia. Jei žmogus pasirenka netinkamą spalvą temperatūros atžvilgiu – tarkime, tinka šaltos, o renkasi šiltas – veidas gali atrodyti papilkėjęs arba išryškėti raukšlės, kitu atveju gali parausti, papilkėti.

Reikia, kad veido kontūras būtų aiškus, o su netinkama spalva jis tarsi išplaukia, nesimato aiškių bruožų, linijų, veidas atrodo paburkęs. Moteris gali atrodyti ligota, pavargusi, neišsimiegojusi, serganti. Akys irgi gali atrodyti neryškios. Tokį poveikį daro netinkamos spalvos. Kai kurios moterys su ryškiais atspalviais arti veido gali net atrodyti vulgariai.

– O kaip atrodome pasirinkę tinkamas spalvas?

– Kai žiūrime į žmogų, pirmiausia turime matyti jo veidą, o ne palaidinę ar švarką. Kartais klientės sako: „Aš su šiuo ryškiu švarku gaunu daug komplimentų.“ Paklausiu, kokie būna tie komplimentai. Atsako: „Oi, koks gražus švarkas.“ Paaiškinu, kad komplimentą pasakė ne jai, o švarkui, nes jį pamatė pirmiau nei žmogaus veidą.

Pasirinkus tinkamą spalvą pirmiausia į akis krenta žmogaus veidas. Tada viskas harmoninga ir gražu. Spalva moters nepermuša. Su tinkama spalva jos akys išryškėja, išryškėja jų spalva. Veidas išsilygina, atrodo skaistesnis, raukšlyčių mažiau, kartais net atrodo, kad moters veidas su makiažu, pateptas kremine pudra, nors taip nėra. Su tinkamomis spalvomis moteris visada atrodo harmoningai, elegantiškai, prabangiai.

Vienos moterys gauna analizę, tačiau ją tik perskaito ir vėliau nesivadovauja rekomendacijomis, todėl kardinalių pokyčių po konsultacijos nebūna. Kitos labai rimtai pasižiūri į spalvinio tipo nustatymą, vadovaujasi palete, renkantis drabužius, ir kitomis rekomendacijomis bei persitvarko garderobą. Tokiu atveju pokyčiai būna akivaizdūs, artimieji dažnai pastebi, kad moteris pradėjo kitaip rengtis, rinktis kitas spalvas.

Turėjau atvejų, kai klienčių draugės, kolegės pastebėjo, jog po analizės klientė pradėjo kitaip rengtis ir pačios užsimanė sužinoti savo spalvinį tipą, turėti individualią spalvų paletę ir kreipėsi į mane.

– Iš kokių mūsų bruožų nustatomas spalvinis tipas? Akių, venų?

– Spalvinį tipą nustatau iš natūralaus plaukų atspalvio, akių spalvos ir odos atspalvio. Oda apsprendžia temperatūrą – šalta, šilta ar neutrali. Pagal plaukus nustatomas paletės tamsumas arba šviesumas. Mažiau svarbi yra akių rainelės spalva, tačiau ir ji lemia individualios paletės atspalvius. Norint žinoti, kokio sodrumo atspalviai ir spalvų deriniai jums tinka, svarbu žinoti išvaizdos kontrastą.

Išvaizdos kontrastas – tai įgimtų spalvų intensyvumas, kuris nustatomas pagal vizualinį kontrasto skirtumą tarp odos/plaukų/akių/lūpų. Jeigu juodi plaukai, balta oda ir žydros akys – kontrastas didelis, jeigu plaukai pilkšvai šviesūs, oda šviesi ir akys pilkos – kontrastas mažas.

Esu girdėjusi teoriją apie venas, kad pagal jas galima nustatyti spalvinę temperatūrą, bet tai ne visada pasiteisina. Mano venos, pavyzdžiui, yra ir žalios, ir violetinės. Kitos merginos, kurias vertinau, irgi turi įvairių atspalvių venų, ir tai nebūtinai sutampa su jų kitais bruožais.

Stilistė Julija Bakštonienė. Fotografės Aistės Gustės-Jančiukienės nuotr.

– O kaip įvertinti žmogų, jeigu jo plaukai – dažyti, atliktas permanentinis makiažas? Į ką tada atsižvelgti – natūralius ar jau pakeistus duomenis?

– Dažnai merginos visiškai pakeičia savo natūralią išvaizdą. Bet permanentinis makiažas spalvinio tipo nepakeičia. Ilgalaikis makiažas padaro moterį šiek tiek ryškesne, jis pakelia kontrastą. Jeigu moteris be makiažo visai švelni, šviesi, jos išvaizdoje dominuoja prislopinti atspalviai, ilgalaikis makiažas ją tiesiog paryškina – tada galima rinktis ir truputėlį ryškesnes spalvas. Bet iš esmės pakeisti spalvinio tipo neįmanoma.

Taip pat ir su plaukų spalva. Jeigu mergina yra nuo gimimo šviesiaplaukė, bet kardinaliai pakeičia plaukų spalvą ir tampa juodaplauke, tai tik pakelia išvaizdos kontrastą ir ji gali leisti sau nešioti kiek kitokias spalvas (tokiu atveju tamsesnes) . Bet temperatūros – šaltos ar šiltos spalvos tinka – mes niekaip nepakeisime, nes ją apsprendžia odos potonis, kurio negalime pakeisti.

Dažnai klientės klausia ir dėl įdegio, ką jis lemia. Nieko. Įdegei – įdegis nusiplovė – ir tu vėl tokia pat.

Jeigu klientė pasidariusi šiltą rudą permanentinį antakių makiažą, nusidažiusi plaukus šiltu atspalviu, žiūrime vis tiek į tai, kokia ji būtų natūrali. Prašau atsiųsti plaukų šaknų ar jaunystės/vaikystės nuotraukų, kad matyčiau prigimtinius bruožus. Juk dažnai būna, kad mergina neteisingai pasirenka ir plaukų atspalvį, tada išvaizdoje atsiranda disharmonija.

Aš rekomenduoju, kas tiktų labiau, o jau pačios klientės sprendžia, kokių nori ar ne pokyčių. Daugeliui būna netikėta – ypač jeigu visą gyvenimą mėgo ryškias spalvas, o sužino, kad yra švelnaus, prislopinto tipo ir geriau atrodytų su kitokiomis spalvomis.

– Kaip įmanoma pačiam nusistatyti bent tiek, kad ar šaltas, ar šiltas tipas esi? Gal yra kokių naminių būdų?

– Pačiai sau nusistatyti spalvinį tipą nėra paprasta, tačiau pabandyti tikrai.verta. Galima panaudoti daug įvairių atspalvių audinių – tai galėtų būti jūsų rūbai, arba, pavyzdžiui, net skirtingų spalvų rankšluosčius ar vaikų drabužius, vyro. Nepasidažius atsisėsti priešais veidrodį ar telefono kamerą ir dėti skirtingų spalvų audinius prie veido – maždaug toje vietoje, kur būtų golfo kaklas. Išbandyti skirtingus ryškumus ir temperatūras: ryškiai mėlyną, blankiai mėlyną, ryškiai rožinę, pudros rožinę, pilką ir oranžinę... Ir stebėti, kaip jūsų veidas reaguoja į skirtingus atspalvius.

Galima su kiekvienu tuo audiniu prie veido nusifotografuoti. Taip žiūrėdama į save ar peržiūrėdama nuotraukas matysite, su kuriomis spalvomis atsiranda „vau“ efektas. Su tinkama spalva veidas atrodo skaistus, lygus, išryškėja akys. O su netinkama spalva veidas papilkėjęs ar paraudęs, raukšlės arba kiti odos netobulumai gali tapti ryškesni.

Aišku, nėra paprasta pačiam save pamatyti iš šono, todėl geriausia atsiduoti į profesionalų rankas, kad jums būtų nustatytas spalvinis tipas. Nes pačiai sau neteisingai nustačius spalvinį tipą pasekmės gali būti neigiamos.

– Ką daryti, jeigu spalvinė analizė diktuoja vienas spalvas, o žmogaus stilistika visai kitokia?

– Labai dažnai būna atvejų, kai moteris mėgsta, pavyzdžiui, ryškią raudoną spalvą, o spalvinės analizės metu paaiškėja, kad tokia spalva jai netinka. Aš tikrai negaliu pasakyti: „Žinai, nebenešiok savo mėgstamos spalvos, pamiršk ją.“

Paletė, kurią pateikiu, yra rekomenduojama būtent portretinei zonai – tai daliai, kuri yra arti veido. Nes spalvos daro įtaką būtent šiai zonai arba teigiamai, arba neigiamai. Aksesuarams arba apatinei komplekto daliai jokių apribojimų nėra. Todėl jeigu netinka ryški raudona spalva, tai reiškia, kad tiesiog ją reiktų patraukti nuo veido. Tada galima ją nešioti kitur: rinktis raudonas kelnes, aksesuarus, rankines ar avalynę. Apačioje gali nešioti kokias tik nori spalvas, nes jos jokios įtakos veidui nepadarys.

Arba galima nešioti ne tokią ryškią raudoną, šaltesnio atspalvio. Kiekvienos spalvos atspalvių juk yra daugybė! Jeigu paaiškėja, kad jums nelabai tinka ryškesnė raudona, o jūs ją labai mėgstate ir niekaip negalite atsisakyti, tiesiog renkantis, pavyzdžiui, raudonos spalvos palaidinę pasidarykite ryškesnį makiažą. Dar vienas būdas nešioti portretinėje zonoje nerekomenduojamą atspalvį – rinktis didesnę iškirptę ar prasisegti palaidinę, kad netinkama spalva būtų kuo toliau nuo veido ir negalėtų padaryti neigiamo poveikio.

***

„Delfi“ bandymas pasiteisino – tokia paslauga išties vertinga, norint geriau suprasti savo išvaizdos niuansus, pasirinkti rūbus ar netgi tinkamus makiažo tonus. Visa ši informacija naudingiausia tada, kai einate apsipirkti – tikrai galima išvengti klaidų, renkantis naujus drabužius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją