Harvarde – su džinsais ir džemperiais

Advokatų kontoros „TGS Baltic“ asocijuotoji partnerė Gailė Juozapaitytė atsiųstame pranešime žiniasklaidai pastebi, kad griežtos taisyklės teisininkų aprangai po truputį keičiasi.

„Manau, daug prie to prisidėjo COVID-19 pandemijos metu ilgai trukęs darbas iš namų, dėl ko dauguma žmonių, ne tik teisininkai, aprangoje labiau pradėjo vertinti patogumą. Vis daugiau advokatų aprangos stilių kardinaliai keičia pagal situaciją: kai yra oficialūs renginiai ir susitikimai su klientais, išlieka griežtesnis aprangos stilius, o kai daromas individualus darbas, vyrauja laisvesnis stilius.

Kartu apranga šiek tiek keičiasi ir prisitaikant prie klientų lūkesčių. Kuo neoficialiau rengiasi klientai, tuo labiau laisvėja ir teisininkų apranga. Ši tendencija ypač pastebima tarp jaunesnių klientų ir teisininkų“, – tikina G. Juozapaitytė.

Jos pačios spintoje kostiumėlių netrūksta. Teisininkė prisipažįsta mėgstanti laisvesnį ir ryškesnį stilių, vis dėlto keliaudama į darbą dažniausiai renkasi konservatyvesnį ir advokatams labiau įprastą stilių.

„Deja, bet moterų advokačių, kaip kitų profesijų atstovių, apranga yra dažniau aptarinėjama, ir jos vertinamos būtent pagal drabužius, todėl konservatyvus pasirinkimas yra saugesnis“, – sako teisininkė.

Metus savo teisės žinias G. Juozapaitytė gilino studijuodama Harvarde. Kaip rengiasi prestižinio JAV universiteto teisės studentai?

„Studentai ir Harvarde yra studentai – džinsai ir džemperiai tikrai yra dažniausias pasirinkimas. Dėstytojai taip pat paprastai rengiasi gana neoficialiai, lyginant su Lietuva. Manau, taip skatinamas laisvesnis bendravimas tarp studentų ir dėstytojų bei pabrėžiamas dėstytojų „prieinamumas“, – savo patirtimi dalijasi teisininkė.

Stiliui daro įtaką serialai ir startuoliai

Doc. Vigita Vėbraitė (E. Kurausko nuotr.)

Teisininkams, dirbantiems teismuose (teisėjams) ir teismo salėje (advokatams, prokurorams) nuo seno būdingos mantijos. Teisėjų, prokurorų ir advokatų vilkimos mantijos kildinamos iš kunigų bei vienuolių aprangos – abitų. Pirmosios mantijos pasirodė XII a., o ypač plačiai paplito XVIII a. Nuo tada teisininkams vilkėti mantijas tapo tradicija.

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto docentė Vigita Vėbraitė įsitikinusi: tai, kad visi teisininkai rengiasi tiktai formaliai, yra mitas. O jam susiformuoti padėjo ir populiarūs televizijos serialai, tokie kaip „Suits“.

„Ne teisme, manyčiau, kad formalumas išlaikomas tik derybose ar susitikimuose su klientais, ypač jei tai verslo derybos ir panašiai. Tada paprastai yra laikomasi protokolo reikalavimų, ir rengiamasi kostiumėliais, spalvos būna neryškios.

Manau, kad teisininkų stilius laisvėja, ypač tai juntama po COVID-19 pandemijos, kai daugelis dirbo nuotoliu. Be to, kai kurie klientai, tokie kaip startuoliai, tikrai nustebtų, jei jų advokatai rengtųsi labai formaliai“, – tikina V. Vėbraitė.

Pasak docentės, Vilniaus universitete teisę studijuojančių studentų apranga nieko nesiskiria nuo kitų studentų. Galbūt tik tie studentai, kurie dirba advokatų kontorose, vaikšto formaliau apsirengę, jei tą dieną ir studijuoja, ir dirba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją