Kuo jie išsiskiria iš kitų brangakmenių?

Perlai, priešingai nei dauguma kitų gerai žinomų brangakmenių, pasižymi savo organine kilme. Jie susiformuoja iš įvairių gėlo ir sūraus vandens moliuskų rūšių. Kai į jų kriauklę patenka svetimkūnis, pavyzdžiui, parazitas, žvynelis, ar pačios kriauklės dalelė, moliuskas „ginasi“, išskirdamas kalcio karbonatą, kuris sluoksnis po sluoksnio apgaubia svetimkūnį. Taip perlas „užauginamas“. Tiesa, šis procesas gali trukti gana ilgai – kelerius metus ar net dešimtmečius.

Patys vertingiausi yra natūralūs perlai. Dažnai jie būna netaisyklingos formos, juose pasitaiko smulkių įbrėžimų ir kitų „defektų“. Tiesa, natūralūs perlai paprastai būna didesni. Kadangi itin retai aptinkami, pasižymi ypač aukšta kaina. Teigiama, kad tik viena iš maždaug 10 000 austrių, kurios nėra laikomos ūkiuose, kada nors „pagamins“ perlą, o iš jų tik labai maža procentinė dalis atitiks brangakmeniams keliamus trokštamus dydžio, formos, spalvos standartus.

Nors kultivuoti perlai yra gerokai pigesni, jie taip pat vertingi – tik jų nereikėtų maišyti su dirbtiniais, kurie pagaminami iš stiklo ar plastiko. Kultivuoti perlai užauginami tuo pačiu būdu, kaip ir natūraliai gamtoje aptinkami perlai. Skirtumas tas, kad žmogus pats į kriauklę įterpia svetimkūnį, taip paskatindamas perlamutro gamybą – toliau procesas vyksta įprastu būdu.

Juvelyrikoje perlai skirstomi į šias formas: idealiai sferinė, ovalas, lašas, kriaušė, netaisyklingi (Baroque) ir kt. Vertinant perlus, taip pat kreipiamas dėmesys į jo spalvą, dydį, paviršiaus švarumą ir blizgumą. Neretai sakoma, kad kokybiškas perlas turi tarsi švytėti iš vidaus. Jūriniai perlai vertinami labiau nei gėlavandeniai. Jie išsiskiria gražesne forma, didesniu spindesiu, dailesniu paviršiumi. Patys populiariausi pasaulyje kultivuoti jūriniai perlai yra Akoya (Japonijos), Pietų jūros ir Taičio (juodieji). Pastarųjų natūraliai tamsūs atspalviai paverčia juos unikaliais.

Reikalauja ypatingos priežiūros

Šie brangakmeniai yra ypač jautrūs įvairiems išorės veiksniams. Juos reikia saugoti nuo drėgmės, aukštos temperatūros, užteršto oro, cigarečių dūmų, ryškios šviesos, kosmetikos. Tam, kad jie nesusibraižytų, patariama laikyti atskirai nuo kitų papuošalų, valyti švelnios medžiagos šluoste. Sakoma, kad geriausiai perlai išlaiko savo blizgesį, kai jie nešiojami taip, kad liestų kūną.

Apipinti mitais ir legendomis

Daugybėje kultūrų perlai siejami su mėnuliu. Kai kurios senovės legendos teigia, kad perlai – tai nimfų ir dievų ašaros. Viena jų siejama su bibliniu pasakojimu – buvo manoma, kad perlai susidarė iš Ievos ir Adomo ašarų, kai šie buvo išvaryti iš Edeno. Ievos ašaros siejamos su baltaisiais perlais, tuo tarpu Adomo – su juodaisiais.

Tai paaiškina, kodėl juodieji perlai tokie reti – neva vyrai geba geriau kontroliuoti savo emocijas, todėl Adomas verkė mažiau. O štai indų tautosakoje šie brangakmeniai apibūdinami kaip rasos lašai, kurie naktį nukrito iš dangaus į mėnulio apšviestą vandenyną. Perlai asocijuojasi su ilgaamžiškumu, išmintimi, meile, ištikimybe. Tikima, kad perlai gali suteikti apsaugą, pritraukti sėkmę ir turtus.

Perlai taip pat simbolizuoja tyrumą – štai kodėl jais puošiasi nuotakos. Senovės Graikijoje buvo manoma, kad perlai vestuvių dieną neleis nuotakai pravirkti. Plačiai paplitęs įsitikinimas, kad perlai yra išskirtinai moteriškas papuošalas. Amerikiečių mineralogas ir mineralų kolekcionierius George’as Frederickas Kunzas savo veikale „The Curious Lore of Precious Stones“ iš tiesų siejo perlus su moteriškumu: deimantą ir perlą jis palygino su saule ir mėnuliu.

Pasak jo, vienas gali vadintis „karaliaus brangakmeniu“, o kitas – „karalienės brangakmeniu“. Deimantą jis prilygino senų laikų riteriui – atsparus, bebaimis ir nenugalimas (deimantas iš tiesų yra pats tvirčiausias brangakmenis Žemėje), tuo tarpu perlas, anot jo, kaip senų laikų dama, – siejasi su grožiu, tyrumu ir kuklumu.

Perlų universalumas

Ilgą laiką vyravo nuomonė, kad papuošalai iš perlų geriausiai tinka brandžioms moterims. Šiandien šis požiūris pasikeitė. Kelis pastaruosius sezonus perlai užima mados tendencijų viršūnes – jais pamėgo dabintis bet kokio amžiaus moterys ir merginos.

Klasikinis, kone ikoninis, įvaizdis – juoda suknelė ir perlų vėrinys – tikrai nėra vienintelis „teisingas“ būdas kaip priderinti šiuos papuošalus. Nereikia nė laukti ypatingų progų, nes perlai puikiai gali būti nešiojami kasdien – tiesiog prie džinsų ir paprastų marškinėlių. Vėsesniu oru gali būti derinami su jaukiais megztiniais. Tiesa, tam, kad įvaizdis neatrodytų senamadiškai, vertėtų vengti papuošalų rinkinių – vienu metu puoštis tokiais pat auskarais, apyrankėmis ir karoliais.

Daug originaliau ir šiuolaikiškiau atrodys įvairių stilių maišymas. Perlai gali būti derinami su skirtingų spalvų metalais, masyvesnėmis grandinėmis. Taip pat, gali būti „žaidžiama“ jų ilgiais. Renkantis spalvotų perlų papuošalus – vertėtų atkreipti dėmesį ir į savo odos toną. Šilto odos tono savininkėms gerai turėtų tikti gelsvo, rudo, šampano atspalvio perlai. Tuo tarpu turinčios šalto tono odą neturėtų prašauti pasirinkusios melsvų ar pilkų atspalvių perlus. Šie gerai atrodys derinami su sidabru, baltuoju auksu.