Įvaizdžio dizainerė Marja Strelec atsakė į klausimus apie aprangos kapsulės kūrimą.

– Nežinančiam žmogui – kas tai yra aprangos kapsulė?

– Aprangos kapsulė – tai 6–12 garderobo vienetų ir aksesuarų, tinkančių konkrečiam sezonui, paskirčiai ir nuotaikai jūsų spintoje. Visi gaunami deriniai atitinka pasirinktą progą – darbinė, atostogų, kapsulė kasdienai arba šventinė, – bei lengvai sukonstruojami, kadangi visi rūbai ir aksesuarai dera tarpusavyje, kai iš minimumo daiktų suformuojame maksimaliai daug derinių.

Kapsulę formuojame nuo apatinės dalies rūbų, pridėdami pečių juostos drabužius ir aksesuarus. Dažniausiai prie vienos apačios deriname tris viršutinius rūbus. Papildome ją aktualiais aksesuarais ir galanterija.

– Dabar dažnai pasigirsta nuomonių, kad visų apranga suvienodėjo – ką manote apie minimalizmo išpopuliarėjimą?

– Pritariu teiginiui, kad visi suvienodėjo, netgi patys stilistai. Nežinau, kodėl, bet dažnai matau klientams siūlomus „saugius“ derinių variantus, tarsi stilistas neįsigilino į kliento užklausą, tikslus bei siekius, neperprato jo individualumo. Minimalizmas yra nuostabi stiliaus kryptis, bet ji tinka ne kiekvienai žmogaus faktūrai bei ne kiekvienam charakteriui.

Naujo įvaizdžio sukūrimas – tai suvokimas kliento užklausos, motyvacijos, išorinių parametrų analizė bei sugebėjimas įrėminti jo privalumus, atskleisti jį naujai per siūlomus rūbų, avalynės, aksesuarų derinius. Kas to nesuvokia – nesugeba ir sukonstruoti tinkamos drabužių kapsulės.

Kapsulės pavyzdys

– Kodėl kapsulė asocijuojasi su vienodumu? Girdėjau komentarą: „Visos su tais dryžuotais megztiniais ir lietpalčiais...“

– Tikrai taip! Daugelis mano, kad kapsulė – tai bazinių rūbų rinkinys. Bet tai ne visai tiesa. Juk kurdamas kapsulę, profesionalus stilistas turi dirbti ne tik su išoriniais kliento parametrais, bet ir sugebėti pastebėti ir išryškinti jo vidinius siekius, asmenybės individualumą. Vien dėl to dviejų vienodų kapsulių būti negali.

Tačiau turiu pripažinti, jog kartais klientui ryškesni variantai būna „per drąsus“. Turėjau tokių atvejų, kai būtent kreminės spalvos lietpaltis suteikė klientei komforto ir pasitikėjimo savimi. Tačiau tą patį lietpaltį mes galime pateikti visiškai skirtingai – prie kokių kelnių ar sijonų jį derinsime, kokia bus avalynė, šalikas, rankinė, papuošalai – juk mes kalbame apie užbaigtą įvaizdį, prie kurio prisideda kiekviena aprangos detalė.

– Kaip sukurti kapsulę, kuri nebūtų vienoda su kitomis? Į ką svarbu atsižvelgti?

– Kaip sukurti individualią kapsulę – pirmas ir pagrindinis mano patarimas būtų mokėti išklausyti ir išgirsti klientą, jo poreikius bei motyvaciją. Prieš pradedant darbą su naujais klientais, atlieku jų anketavimą, kur klausiu ne tik apie šeimyninę padėtį ir patinkančias spalvas, bet paliečiu ir psichologinius įvaizdžio aspektus, kliento kompleksus, vidinius konfliktus.

Tada atlieku detalią spalvinę, spalvos bei šviesos kontrastų analizę, kūno tipo analizę, vizualinių figūros trūkumų analizę, pateikiu tinkamus ilgius. Tokio intensyvaus ir gilaus protinio darbo pabaigoje jau suprantu, iš kokių stilistikų klientas gali semtis įkvėpimo, o tam tikra stilistikos kryptį palaikantys mados namai tampa puikia kelrode žvaigžde kapsulės kūrimo etape. Nepamirškime, jūs esate tai – ką jus dėvite: ką jūsų apranga papasakoja apie jus?

Kaip ir minėjau, kuriant kapsulę, svarbu ne tik įvertinti kliento faktūrą, išanalizuoti jo užklausą, bet ir suprasti jo tikrąją motyvaciją, išryškinti vidinį konfliktą (kaip atrodo klientas ir kokius rūbus jis nusiperka). Ir naujai kuriamos kapsulės pagalba padėti klientui atsidurti ne ten, kur jis yra, o ten, kur nori būti.

Mariia Florova nuotr., Įvaizdžio dizainerė Marja Strelec

– Kaip, jei žmogus mėgsta minimalizmą, išlaikyti ir originalumą? Kokiomis detalėmis pabrėžti asmeninį įvaizdį?

– Minimalizmas – tai meno, architektūros ir mados kryptis, kurią apibrėžia lakoniškumas, paprastumas, atsisakymas nereikalingo dekoro, detalių ir kičo. Minimalizmo filosofija apima racionalų vartojimą, tai reiškia, kad rūbai ir aksesuarai turi būti neutralių spalvų (lengviau derinami), kokybiškų patvarių medžiagų (ilgiau nešiojami) bei paprasto dizaino ir formos dėka ilgai neišeiti iš mados.

Remiantis minimalizmo apibrėžimu būtų nekorektiška teigti, kad minimalistinį įvaizdį galima „pakoreguoti“ detalėmis, nes šiuolaikinis minimalizmas yra siejamas su ekologiškumu, etiškumu bei saikingu vartojimu. Tačiau, norint suteikti savo įvaizdžiui individualumo, minimalizmą galima derinti su kitomis stilistikomis – new look, kasdienę, military, futuristine ir kitomis. Bet tai jau nebebus minimalizmas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją