Šokių pasaulis madą pakylėja iki pasakos ir svajų lygmens, ant scenos regimi puošnūs kostiumai išlaisvina fantaziją ir pakviečia į nuotykių kupiną kelionę. Klasikiniuose baletuose, tokiuose kaip „Bajaderė“, „Gulbių ežeras“ ar „Žizel“, herojai patiria ne vieną išbandymą, o galiausiai viena ar kita forma nugali gėris ir meilė. Ši romantizuota amžinosios meilės galia stiprina tikėjimą, kad pasaulyje gali įsiviešpatauti ramybė, kad net ir didžiausios negandos tampa tiltu į laimę. Šokis – tarsi pabėgimas į nuo realybės nutolusį pasaulį, o šiuo metu žmonijai žūtbūt reikia atokvėpio ir to, kas stiprintų tikėjimą šviesesne ateitimi. Dizaineriai šią idėją pagavo ir kasdienę madą priartino prie svajingų baleto įvaizdžių.

CHANEL mados namų nuotr.

Ant scenos tarsi fėjos sklendžiančių šokėjų trapumas ir gracija tapo dizainerių siekiu pritaikyti šį lengvumą gatvės madai ar išskirtinės meistrystės reikalaujantiems aukštosios mados kūriniams. Plonyčio tiulio kaskados – viena populiariausių klasikinio baleto užuominų. Mados namų Giambattista Valli, Alexander McQueen ir Simone Rocha 2022 metų pavasario ir vasaros kolekcijose regėtos tiulio raukinių suknios ir sijonai primena naujai interpretuotus klasikinius balerinų sijonėlius „tutu“. Tačiau kalbant apie kasdienę madą, kad šie efemeriški tiulio rūbai nenuskrietų tarsi tirpstantys sapnų prisiminimai, realybėje jiems reikia stilistinio įžeminimo. Tad prie tiulio sluoksnių derinama grubesnė storapadė avalynė, odinės baikerių striukės, laisvalaikio stiliaus galvos dangalai ir spalvingi saulės akiniai.

 mados namų nuotr.

Įkvėpimu dizaineriams tapo ir balerinų vilkimi korsetai, šiuolaikiškai juos perkurti ėmėsi mados namai Acne Studios, Sportmax ir Jean Paul Gaultier. Pastariesiems mados namams „haute-couture“ kolekciją sukurti pakviestas dizaineris Glennas Martensas korsetų varstymus pavertė pagrindiniu vakarinių suknelių akcentu. Vienas ypatingų šios kolekcijos modelių – nuo... iki... plonyčiais kaspinais varstytas korsažas – nežemiškas rūbas, jungiantis modernų šokį ir beprotybę. Yra ir daugiau dizainerių, derinusių moderniojo šokio įkvėptą madą su tramdomųjų marškinių elementais, ši kryptis ypač ryški Sportmax pavasario kolekcijoje.

 GIAMBATTISTA VALLI mados namų nuotr.

Dar viena įvaizdžio detalė, bylojanti apie šokio atgarsius, – balerinų tipo bateliai, kurie po šiokios tokios pertraukos grįžo į tendencijas. Puantus primenančius batelius pavasario ir vasaros kolekcijoje pristatė dizainerė Simone Rocha, papuošusi juos perlais ir kaspinais, o kai kuriuos „užkėlusi“ ant barokinių raštų įspaudais dekoruotų platformų. Balerinų apavo variacijas šįmet siūlo ir mados namai Miu Miu, Jil Sander ir Acne Studios. Vaiskiomis spalvomis baletinukes šį sezoną nudažė Chanel, papildomai batelius papuošę elegantiškomis apykojėmis, madingas svajokles tarsi prilaikančiomis arčiau žemės.