Stilistė Julija Bakštonienė (daugiau informacijos galite rasti jos instagrame) atskleidė, kaip vyksta stiliaus pokyčiai ir kiek iš tiesų nedaug daiktų teužtenka, kad sukurtumėte stilingus derinius.

– Daugelis bijo stiliaus pokyčių manydami, kad tai jiems daug kainuos – ne pati konsultacija, bet tai, ką reikės susipirkti po jos. Ar tai – pagrįsta baimė?

– Iš tiesų, daugelis laikosi nuomonės, kad stiliaus pokyčiai reikalauja didelių išlaidų. Vienos moterys net nedrįsta pagalvoti apie kreipimasį pas stilistą, nes vis dar labai paplitęs stereotipas, kad stilistų paslaugos labai brangiai kainuoja. Kitos jaudinasi, kad stilistas lieps išmesti visus turimus drabužius ir garderobą reikės keisti iš pagrindų – o tai didelės investicijos.

Kiekvienas atvejis individualus, tačiau tokia baimė tikrai ne visada pagrįsta. Norint stiliaus pokyčių aš rekomenduoju pradėti nuo spintos revizijos. Stilistas spintos revizijos metu kruopščiai apžiūrės visus turimus drabužius ir aksesuarus, atrinks tuos, kurie geriausiai pabrėžia jūsų figūros privalumus, atitinka spalvinį tipą, gyvenimo būdą ir jūsų tikslus. Iš šių drabužių ir aksesuarų sudėlios derinius.

Stilistas nesuinteresuotas išmesti visų jūsų turimų drabužių, tikras profesionalas, nuodugniai apžiūrėjęs jūsų garderobą, rekomenduos atsisveikinti tik su tais drabužiais, kurie neaktualūs, netinka klientui, yra nudėvėti ir pan.

Garderobai būna skirtingi, viename tokių drabužių daugiau, kitur mažiau ir po revizijos įsigyti reikia vos kelis naujus drabužius arba aksesuarus. Dažniau pasitaikanti garderobo problema – drabužių gausa ir nežinojimas, kaip juos derinti.

Dažnai merginos prieš spintos reviziją būna nusiteikusios įsigyti daug naujų daiktų, tačiau kai padaroma spintos revizija, drabužiai sudėliojami deriniais, atsiranda naujų „senų“ drabužių dėvėjimo būdų ir garderobas atgimsta antram gyvenimui ir dažnai nebelieka būtinybės pirkti naujų drabužių.

Tačiau, kaip minėjau, kiekvienas atvejis yra individualus, ir pasitaiko tokių garderobų, kurie nebuvo atnaujinami ilgą laiką, todėl juose galima rasti daugiau neaktualių drabužių ir natūralu, kad jį reikės papildyti naujais daiktais. Arba jeigu klientės figūra stipriai pasikeitė ir tiesiog turimi drabužiai netinka, tuomet tam, kad sukurtume naują įvaizdį, tikrai gali prireikti didesnių investicijų.

– Papasakokite apie atvejus jūsų praktikoje, kai moteriai reikėjo papildomai nusipirkti tik vieną ar du daiktus. Kokie tai buvo daiktai? Iš ko tada formavote derinius, jei nereikėjo daug naujų?

– Tokie atvejai, kai po spintos revizijos klientei reikia įsigyti vos kelis daiktus, nėra retenybė. Spintos revizijos metu deriniai visada sudaromi iš to, kas yra garderobe. Jeigu matau, kad papildžius spintą keliais rūbais garderobas bus dar funkcionalesnis, rekomenduoju, ką reikėtų įsigyti. Būna, kad spintoje daug kelnių ir sijonų, bet yra „viršų“ trūkumas, arba atvirkščiai. Todėl įsigijus kelis naujus marškinėlius ar palaidines situacija garderobe ženkliai pagerėja, atsiranda daugiau turimų drabužių derinimo būdų.

Kiekvienas garderobas skirtingas, tačiau pastebiu, kad dažnai trūksta bazinių drabužių: gerų figūrai tinkančių džinsų arba kelnių, marškinėlių, palaidinių ar marškinių ir panašiai (baziniai drabužiai – tai garderobo bazė. Paprasto silueto drabužiai be įmantrių detalių, ilgai neišeinantys iš mados, juos lengva derinti tarpusavyje ir su kitais, labiau akcentiniais, rūbais). Kai spinta papildoma keliais tokiais paprastais drabužiais, kurti derinius būna žymiai lengviau. Nes prie bazinių drabužių dera praktiškai viskas.

Labai dažna problema – kai spintoje drabužių daug, tačiau jie sunkiai tarpusavyje derinasi, nes visi yra per daug akcentiniai, skirtingų nederančių tarpusavyje spalvų, stilių ir kitko. Visi drabužiai gyvena kiekvienas sau, deriniai „nesilipdo“, atrodo, kad spinta pilna, tačiau apsirengti nėra ką. Tokiu atveju taip pat būtina pagalvoti apie bazinių drabužių įsigijimą, nes jie yra lyg klijai, sujungiantys kiekvieną įvaizdį. Papildžius spintą baziniais rūbais dažniausiai problema išsisprendžia, deriniai formuojasi lengvai ir atsiranda daug naujų turimų rūbų nešiojimo variacijų.

Spintos kapsulės deriniai

– Norint susikurti gerą vasarinį stilių ir turint mažai pinigų arba „apsiperkant savo spintoje“ – su kiek daiktų galima apsieiti? Gal galėtumėte išvardyti visus „mini spintos“ rūbus, ką turėti deriniams kurti?

– Vasarai patarčiau turėti nors vieną viršutinį sluoksnį – tai galėtų būti pavyzdžiui:

– švarkas;
– džinsinė striukė;
– lietpaltis;
– bomberis.

Spintos kapsulės deriniai

„Viršų“ garderobe turi būti tris kartus daugiau negu „apačių“. Kuo daugiau turėsite„viršų“ tuo daugiau galėsite sudaryti derinių. Pageidautina, jeigu jie derėtų prie visų kitų drabužių. Ką įsigyti iš „viršų“? Tai galėtų būti :

– paprasti baziniai marškinėliai,
– trumpas topas/palaidinė;
– marškiniai (kuriuos galima užsimesti ir kaip antrą sluoksnį);
– prigludęs topas ant storesnių petnešėlių.

„Apačios“ – tam, kad apačia derėtų su viskuo, rinkitės paprastus modelius:

– tiesaus kirpimo kelnės;
– džinsai (baltos arba mėlynos spalvos);
– sijonas;
– šortai.

Spintos kapsulės deriniai

Kalbant apie sukneles, universalus modelis yra slip dress (naktinukų tipo, – red.) suknelė arba marškinių tipo suknelė.

Avalynė – vasarą tikrai galima apsieiti su keliomis poromis:

– patogūs sportbačiai, arba balti kedai- idealus variantas visiems gyvenimo atvejams;
– stilingos šlepetės, kurias galima avėti į miestą ir paplūdimį;
– basutės ant kulno arba plokščiapadės.

Aksesuarai:

– bazinė rankinė;
– akiniai;
– keli papuošalai;
– maudymosi kostiumėlis.

Turėdamos tokią mini kapsulę: bent tris „viršus“ (pavyzdžiui marškinėliai, prigludęs topas ant storesnių petnešėlių, laisvo silueto marškiniai), kelnes, sijoną, šortus, suknelę, švarką, rankinę, universalius sportbačius, basutes, kaklo papuošalą, auskarus, akinius, tikrai galėsite sukurti nemažai vasariškų derinių ir kasdieną atrodyti stilingai!

Spintos kapsulės deriniai

– O kokia aksesuarų svarba? Kiek ir kokių jų reiktų bent minimaliam pasipuošimui?

– Derinys nebus visavertis be aksesuarų. Būtent jie, kaip prieskoniai, suteikia deriniui įdomumo bei galimybę išsiskirti iš minios arba pabrėžti kruopščiai parinktą drabužių derinį. Aksesuarai suteikia įvaizdžiui gaivos, žaismingumo, modernumo, papildo jį ir užbaigia. Apie aksesuarų svarbą įvaizdyje kalbu jau seniai, nes ne tik padedu merginoms atrasti savo stilių, tačiau jau daug metų užsiimu rankų darbo papuošalų kūryba. Kurdama merginoms derinius taip pat priderinu ir savo kūrybos papuošalus.

Tik atrodo, kad aksesuarai – tai tokios mažos nereikšmingos detalės, tačiau iš tiesų jos visada pagyvina ir suteikia stilingo prieskonio net ir patiems paprasčiausiems ir nuobodžiausiems drabužių deriniams. Darydama spintos reviziją dažnai pastebiu aksesuarų trūkumą garderobe. Merginos turi per mažai papuošalų ir kitų aksesuarų, todėl būna sudėtinga kurti įdomius ir originalius komplektus.

Merginos nenešioja papuošalų dėl įvairių priežasčių. Nežino, kokie tinka prie aprangos, nemoka jų derinti tarpusavyje, nežino, kokie aktualūs. Reikia būti kūrybingesnėmis, drąsesnėmis, labiau pasitikėti savimi ir savo pasirinkimais, įsileisti į garderobą naujovių. Papuošalai visada pagyvina įvaizdį, jį papildo ir užbaigia. Žinoma, aksesuarus reikia rinktis labai atsakingai, jie turi harmoningai įsilieti į jūsų derinį, o taip pat renkantis būtinai atsižvelgti į savo veido formą, linijas ir figūrą. Nors teigiama, kad vienu metu galima nešioti ne daugiau nei tris papuošalus, šiuolaikinės tendencijos leidžia nusižengti šiai taisyklei ir nešioti daugiau papuošalų vienu metu.

– Kaip aksesuarus galima panaudoti deriniuose?

Skarelė yra svarbiausias aksesuaras

– Norėčiau pateikti pavyzdį su sege ir šilkine skarele. Dažniausiai nešiojame segę įsegus švarko atlape, o juk galima ją įsegti ant marškinių apykaklės, liemens strityje, ant rankovės, arba užrišti ant kaklo šilkinę skarelę ir papuošti ją sege.

Daugelis mano, kad skarą galima rišti tik ant kaklo, tačiau labai klysta! Šilkinės skaros nešiojimo būdų yra daugybė! Šilkinę skarą galima stilingai rišti ant rankinės rankenos, vietoj diržo ant liemens, ant riešo, plaukų, užrišus ant švarko, marškinių, arba nešiokite skarą kaip topą ar net palaidinę!

Norint atrodyti šiuolaikiškai ir stilingai patariu rinktis ryškesnių spalvų skaras, dideles ar mažas, kontrastingų jūsų drabužiams spalvų, arba vieno iš jūsų outfite esančių drabužių atspalvių. Ypač aktualūs 2022 metų vasarą gėlių, langelių, abstrakciniai, gyvūnų raštai, jie laikomi klasika, bet nėra nuobodus, todėl bus puikus įvaizdžio akcentas. Rašto spalva gali būti tiek ryški, tiek ramių, neutralių tonų.

Turint bent vieną tokią skarą savo garderobe, galima sukurti daug originalių įvaizdžių. Skara ne tik praktiškas, bet ir labai stilingas įvaizdžio elementas! Rekomenduoju būti drąsesnėmis, ir įnešti į savo derinius originalumo rišant skarą kitaip, jums neįprastu būdu.

– Kokį vieną dalyką patartumėte tikrai turėti šią vasarą?

Skarelė yra svarbiausias aksesuaras

– Patarčiau įsigyti kelnių kostiumą. Turbūt būtų sunku įsivaizduoti universalesnį komplektą. Kelnių kostiumą galima vilkėti bet kokiai progai – tiek į darbą, tiek į draugės vestuves. Priklausomai nuo to, su kokiais aksesuarais jį derinsite, galite kurti visiškai skirtingų nuotaikų derinius, nuo kasdienio iki puošnaus.

Skarelė yra svarbiausias aksesuaras

Be to, tiek švarką, tiek kelnes galima dėvėti atskirai, derinant su kitais garderobo elementais, ir tokiu būdu kurti įdomius ir stilingus derinius. Kelnių kostiumas visada atrodo stilingai ir prabangiai. Šią vasarą ryškių atspalvių kelnių kostiumai tapo nepakeičiamu elementu modernios ir stilingos moters garderobe.

Skarelė yra svarbiausias aksesuaras

– Kokius tris derinius savo spintoje pati mėgstate labiausiai?

– Svarbiausi mano garderobo elementai visais sezonais – švarkas ir džinsai, arba kelnės. Nors suknelės man labai patinka, jomis pasipuošiu retai. Vėsesniu oru šią vasarą renkuosi ryškios spalvos švarką, baltos, mėlynos spalvos džinsus, arba kelnes, marškinėlius, kedus arba basutes. Karštą dieną mėgstu derinius su šortais, džinsiniais arba lininio audinio, derinu su topu, lininiais marškiniais arba marškinėliais. Šortų ir marškinėlių derinį mėgstu papildyti antru sluoksniu – laisvesnio silueto marškiniais. Kai reikia pasipuošti, renkuosi suknelę arba derinį su sijonu.

Julija Bakštonienė
Julija Bakštonienė
Julija Bakštonienė
Julija Bakštonienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją