Tačiau turėkite galvoje, jog kai kurie batai gali būti tiesiog prastai pasiūti, todėl jų keliamų problemų bus neįmanoma visiškai išspręsti. Sužinokite, kaip galite išvengti kojų skausmo nuo batų ar bent paversti avalynę šiek tiek pakenčiamesne, rašoma portale „Wikihow“.

1. Apsaugokite pėdas nuo pūslių, nutrynimų ir žaizdų, į batus įsidėdami moleskino (tam tikras audinys, - red.) gabaliukų. Avalynės parduotuvėse (arba kojoms skirtuose vaistinių skyreliuose) įsigykite moleskino ir išimkite vieną lapelį. Uždėkite jį ant trinančio dirželio ar užkulnio ir apveskite jį pieštuku. Gautą formą iškirpkite ir nulupkite apsauginį sluoksnį.

Užklijuokite moleskiną ant dirželio ar užkulnio. Šis metodas tinka ir kitoms trinančioms vietoms. Jei jos yra bato viduje, iškirpkite nedidelį apskritimą ar ovalą, kuris būtų šiek tiek didesnis už trinties vietą. Nulupkite apsauginį sluoksnį ir priklijuokite audeklą prie trinančios vietos.

Moleskiną taip pat galite klijuoti tiesiai ant kojos, o vakare jį nulupti.

2. Apsaugoti pėdas nuo trynimo ir pūslių galite specialiu apsauginiu pieštuku. Jį galite įsigyti vaistinėse. Tepkite balzamą tiesiai ant pėdų odos, kur gali iškilti pūslės.

Tačiau juo netepkite jau pritrintų pūslių. Tam yra skirtos kitos gydomosios priemonės, pavyzdžiui, specialūs pleistrai, klijuojami ant pūslės. Jie apsaugo pūslę nuo tolesnės trinties ir užtikrina, kad ji išliktų švari.

3. Jei avalynė pradeda trinti suprakaitavus kojoms, ištepkite jas antiperspirantu. Prakaitas ir drėgmė padidina trintį ir gali sukelti pūsles ar dar labiau pažeisti nutrintą vietą. Antiperspirantas sumažins kojų prakaitavimą, todėl sumažės tikimybė pritrinti pūslių.

4. Vidpadžiai padės išlaikyti pėdas vietoje ir taip apsaugos nuo trynimų bei žaizdų. Jei pėdos slankioja aukštakulniuose ar batuose su aukšta platforma, įsidėkite gelio pagalvėles ar paminkštintus vidpadžius.

5. Išvengti priekinės pėdos dalies skausmo padeda pagalvėlės. Jei dienos pabaigoje jums skauda skersinį pėdos skliautą, tikėtina, kad jūsų batai yra per kieti; tai ypač būdinga aukštakulniams. Įsigykite specialių pagalvėlių ir įsidėkite jas į batų priekį – ten, kur remiasi priekiniai pėdos kaulai. Paprastai tokios pagalvės būna ovalo arba kiaušinio formos.

6. Jei spaudimą jaučiate mažesnėse vietose, pasitelkite silikono gelio taškus arba lipnią putplasčio juostą. Abi šias priemones galima įsigyti batų parduotuvėse arba vaistinėse. Silikono gelio taškeliai yra skaidrūs ir lengvai paslepiami, o lipnią putplasčio juostelę galima iškirpti pagal reikiamą formą ir dydį.

7. Jei jums skauda pėdų kulnus, naudokite silikonines pakulnes arba pėdos skliautą palaikančius ortopedinius vidpadžius. Kulno skausmai rodo, kad jūsų batų galinė dalis ar kulnas yra per kieti. Skaudėti kulnus gali ir dėl to, kad jūsų batai nepakankamai palaiko pėdos skliautą. Pabandykite įsidėti silikonines pakulnes arba vidpadžius, palaikančius skliautą. Abi šias priemones galima sumažinti iki reikiamo dydžio ir priklijuoti, kad neslidinėtų.

Pėdų skliautą palaikantys vidpadžiai paprastai taip ir būna įvardyti; o jei jų nesiseka rasti, ieškokite tokių, kurie per vidurį, t. y. toje vietoje, kur yra pėdos skliautas, būtų storesni.

8. Kojų pirštai aukštakulniuose bateliuose nebus suspausti, jei batsiuvio paprašysite, kad jums patrumpintų batų kulniuką. Kartais kampas tarp kulniuko ir pėdos priekio būna per didelis, todėl pėdos slysta į priekį ir spaudžia kojų pirštus į batelių nosį.

Šią problemą galima išspręsti, patrumpinus batelių kulniuką. Tačiau nebandykite to daryti savarankiškai – kreipkitės į avalynės taisyklą. Daugumą batelių kulniuką įmanoma sumažinti per 2,5 cm.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją