Diržas yra aprangos aksesuaras, kuris tradiciškai padėdavo sujuosti kelnes per juosmenį. Diržas gali padėti išlaikyti kelnes, kurios yra per siauros ir slenka žemyn, ar suveržti kelnių juosmenį, kuris yra šiek tiek per platus.

Nors diržai iš pradžių atlikdavo praktišką užduotį – neleisdavo nusmukti kelnėms, jie taip pat naudojami kaip stiliaus elementas, galintis papildyti ar užbaigti bendrą aprangos vaizdą. Priderinus prie drabužių diržą galima suteikti savo ansambliui spalvingumo, sujungti drabužius į visumą ar išryškinti savo natūralų siluetą. Egzistuoja daugybė diržų stilių, kurie tinka formalioms progoms ar laisvalaikiui. Jei renkatės naują diržą konkrečiam tikslui, pravartu susipažinti su daugybe diržų tipų ir išsiaiškinti, kam jie skirti, rašo masterclass.com.

13 diržų tipų

Egzistuoja daugybė formalių ir kasdienių diržų tipų, kurie suteikia aprangai skirtingus stilistinius akcentus. Kai kurie iš šių diržų netgi atlieka šiek tiek skirtingas funkcijas. Pristatome trumpą 13 skirtingų diržų tipų apžvalgą.

Formalūs diržai. Šie diržai paprastai būna skirti oficialioms progoms ir dažniausiai yra nešiojami su kostiumais ar kostiuminėmis kelnėmis. Formalaus diržo pavyzdys taip pat yra plati, klostuota juosmens juosta, kuri dėvima prie smokingo ar kostiumo. Zomšiniai diržai kartais laikomi kiek mažiau formaliais, nors gali tikti ir prie oficialios aprangos, nelygu diržo kokybė.

Odiniai diržai. Odiniai diržai – tai dažniausiai juodi arba rudi aksesuarai, prilaikantys kelnes. Dauguma odinių diržų gaminami iš karvės odos (viršutinio sluoksnio odos arba veršiuko odos), tačiau veganai arba prijaučiantys veganiškam gyvenimo būdui gali rinktis ir dirbtinę odą. Odiniai diržai gali būti dėvimi tiek kasdienėje, tiek oficialioje aplinkoje.

Pinti diržai. Pintus diržus sudaro daugybė odos juostelių, supintų į vientisą gaminį. Tokius diržus galima dėvėti ir prie oficialios aprangos, tačiau labiau jie tinka laisvalaikio stiliui.
Kojines prilaikantys diržai. Tai funkciniai diržai, priskiriami apatiniam trikotažui. Jie naudojami moteriškoms kojinėms prisegti.

Obi diržai. Tai aplink juosmenį apvyniojamų diržų tipas, kurį sudaro storo audinio ar odos juosta. Šia juosta apvyniojamas asmens juosmuo ir ji surišama kaspinėliu. Toks diržas yra populiarus kimono ar kovos menų atributas.

Diržai – grandinės. Diržas iš grandinės – tai aksesuaras, pagamintas iš metalinės grandinės, kuri paprastai nešiojama ant klubų arba ties juosmeniu.

Tamprūs diržai. Tai platūs diržai, kurie naudojami juosmeniui suveržti ir siluetui padailinti. Jie gali būti odiniai, medžiaginiai arba pagaminti iš elastingo audinio, kuris išsitempia, kad prisitaikytų prie jūsų pusiaujo.

Diržai su D žiedais. Vietoj įprastos diržo sagties ir skylučių tokie diržai turi du D formos žiedus, pro kuriuos prakišamas vieno diržo galas, kad diržas būtų užfiksuotas. Tokie diržai paprastai gaminami ne iš odos, o iš storos drobės, medvilnės ar kitos medžiagos.

Dvipusiai diržai. Tai laisvalaikio arba oficialūs diržai su persisukančia sagtimi, kuri leidžia diržą nešioti „išvirkščia puse“. Kita dvipusio diržo pusė gali būti kitokio stiliaus arba kitos spalvos negu pirmoji.

Siauri dirželiai. Siauri diržai paprastai būna kasdieniai arba formalūs, pagaminti iš odos. Jie dažnai naudojami tam, kad pabrėžtų juosmenį ir žmogaus figūrą, todėl labiau naudojami dėl stiliaus, o ne dėl savo funkcionalumo.

Brezentiniai diržai. Iš pradžių brezentiniai diržai buvo naudojami kariuomenėje kaip treniruočių uniformos dalis. Jie prilaiko kelnes, bet ne taip varžo judesius, kaip odiniai diržai. Brezentiniai diržai dažniausiai gaminami iš lino ir medvilnės mišinio arba sintetinio pluošto. Tačiau vietoje metalinės sagties jie dažniausiai turi plastikinį užsegimą, kuris primena saugos diržą.

Diržai su kniedėmis. Tai diržai, papuošti metalinėmis arba plastiko detalėmis, pavyzdžiui, įvorėmis ar smeigėmis, kurios suteikia tekstūros vinutėmis. diržai, papuošti metaliniais ar plastikiniais papuošalais, pvz., įvorėmis ar spygliais, kurie suteikia tekstūros ir įmantrumo paprastiems diržams.

Kaubojiški diržai. Juos tradiciškai nešioja kaubojai ir jie yra gaminami iš storos odos. Jų paskirtis – suveržti kelnes, kol jojama žirgu. Šiais laikais kaubojiški diržai su įmantriais reljefiškais odos ornamentais ir didelėmis, sidabrinėmis, graviruotomis sagtimis nešiojami labiau tik dėl stiliaus.

Kaip išsirinkti teisingo dydžio diržą

Renkantis diržą, svarbiausia yra pasirinkti tinkamo ilgio aksesuarą. Trumpai paaiškinsime, kaip sužinoti savo diržo dydį.

1. Išmatuokite savo juosmens apimtį. Tam naudokite minkštą matavimo juostelę – ji parodys tiksliausią liemens apimtį. Tiesiog perkiškite matavimo juostą pro savo kelnių kilpas arba apjuoskite ja savo kelnių juosmenį. Užfiksuokite galus toje vietoje, kurioje būtų patogiausia užsegti diržą. Šie duomenys parodys jums, kokio ilgio turėtų būti jūsų diržas. Rinkdamiesi diržą, taip pat galite vadovautis diržų dydžių lentele pagal savo juosmens apimtį.

2. Išmatuokite turimą diržą. Tai irgi gali būti vienas iš variantų, kaip nustatyti reikiamą diržo ilgį. Turimą diržą ištieksite ant lygaus paviršiaus ir išmatuokite jo ilgį nuo sagties pradžios iki tos skylutės, ties kuria užsisegate diržą. Suapvalinkite duomenis iki artimiausio centimetro.

3. Pridėkite kelis centimetrus prie kelnių juosmens dydžio. Pagal standartinę taisyklę, idealų diržo ilgį galite gauti prie savo kelnių liemens apimties pridėdami dar 5 cm.

Keturi patarimai, kaip stilingai nešioti diržą

Diržas prilaiko kelnes, kad jos nesmuktų, todėl jis, visų pirma, yra funkcionalus aksesuaras. Tačiau diržai gali būti naudojami ir tiesiog dėl stiliaus, kad suteiktų daugiau individualumo ar formos ansambliui, kuriam kažko trūksta. Štai keturi patarimai, kurie padės jums priderinti diržus tiek prie formalios, tiek prie laisvalaikio aprangos.

1. Diržu stenkitės išryškinti savo siluetą. Pabandykite įsivaizduoti kūno formas, kurias sukurtų diržas. Vilkėdami tokius vilnijančius drabužius kaip tunika ar suknelė, diržu galite pabrėžti savo juosmenį. Diržas netgi gali suteikti papildomos struktūros, jeigu juo suveržite kardiganą ar švarkelį.

2. Diržu galite pridėti spalvų ar išryškinti savo aprangos spalvas. Derindami diržą prie aprangos, eksperimentuokite su skirtingais spalvų deriniais ir stiliais. Spalvinių užuominų ieškokite savo ansamblio drabužių raštuose bei piešiniuose ir pasirinkite tokį diržą, kuris viską apjungtų.

3. Paverskite diržą pagrindiniu savo aprangos akcentu. Išskirtinis diržas – turintis didžiulę sagtį ar pasižymintis įdomiu dizainu – gali tapti centriniu jūsų aprangos elementu. Jis gali suteikti individualumo ar spalvų aprangai, kuri priešingu atveju atrodytų nuobodžiai.

4. Pasistenkite, kad kiti matytų jūsų diržą. Nesvarbu, ar diržą dėvite dėl funkcionalumo, ar dėl stiliaus, pasistenkite, kad jis būtų matomas. Jei norite pademonstruoti gerą diržą, susikiškite marškinius prancūzišku stiliumi (į kelnes sukišamas tik priekis, o šonai ir galai lieka nesukišti – red.), o ant viršaus užsidėkite kažką stambaus, pavyzdžiui, padidinto dydžio megztinį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją