– Kartais girdime sakant, kad figūros tipai — pasenęs skirstymas. Gal galėtumėt išplėtoti šią mintį? Kodėl pasenęs ir kuo gali būti klaidinga taip skirstyti?

– Skirstymas į penkis figūrų tipus kritikuojamas šiuolaikinių mados pasaulio atstovų, nes yra per siauras. Realybėje labai mažas procentas moterų tiksliai atitinka tam tikro figūros tipo bruožus. Kiekviena moteris skirtinga ir turi savo figūros ypatybių, kurios taip pat gali atitikti skirtingus figūros tipus.

Ir dažniausiai moterų figūros yra sumiksuotos iš 2 ar net 3 standartinių tipų, tad prisirišti prie vieno yra nelogiška ir stipriai apriboja galimybes išsirinkti individualiai tinkantį drabužį. Figūros tipų teorija galima naudotis kaip bendromis gairėmis, bet nesilaikyti griežtai jos deklaruojamų taisyklių, kad tinkamų drabužių paieška nevirstų matematiniais skaičiavimais.

– Gal galėtumėt pasakyti pavyzdžių, kas, žiūrint pagal figūros tipų teoriją, turėtų netikti kriaušei, bet gerame derinyje — puikiausiai tinka?

– Kriaušės tipo figūrai nerekomenduojamos siaurėjančios kelnės. Visgi, svarbus yra ir jų prigludimo prie kūno lygis. Jeigu jos yra pakankamai laisvos, neaptempia ir neparyškina pilnai kojų, be to, yra derinamos su ilgu, klubus dengiančiu viršumi, o dar ir avalyne ant kulno, tai gali būti kuo puikiausiai nešiojamos.

O štai stačiakampio tipo figūros moteriai pagal figūros tipų teoriją patariama būtinai ryškinti vizualiai liemenį. Bet kas nusprendė, kad smėlio laikrodžio proporcija privalo būti visų moterų siekiamybe? Svarbiausias yra asmeninis stilius ir drabužių bei kitų daiktų atitikimas jam, tad šio figūros tipo moterys tikrai gali sau leisti pasipuošti tiesaus kirpimo suknele, jeigu tik jaučiasi taip geriausiai.

– Taigi, nereikia bijoti rinktis daiktų, slepiant tam tikras kūno vietas? Svarbiau kaip atrodo visuma?

– Renkantis drabužius turime nepamiršti svarbiausios taisyklės, kad ne tik maskuojame trūkumus, bet ir akcentuojame privalumus, o jų tikrai turi kiekviena moteris. Ir taip, svarbiausiu tampa bendras vaizdas bei teisingas proporcijų sukūrimas. Tam labai padeda išgryninimas sau tinkamiausios įvaizdžio formulės – pavyzdžiui, prigludęs viršus ir platėjanti apačia. Tuomet naudojantis šia formule galima eksperimentuoti su konkrečiais daiktais, bet proporciškai vaizdas visada išliks harmoningas ir tinkamas figūrai.

– O tiesa, kad skinny (aptempti ir siaurėjantys, – Red.) džinsai iš tiesų tinka labai mažai kurioms figūroms? Kodėl? Kam tinka ir kam – ne?

– Daug moterų tiki mitu, kad skinny tipo džinsai vizualiai lieknina. Taip yra todėl, kad jie nesukuria jokios papildomos apimties, kūnas yra suspaustas. Bet labai dažnai tos apimties kaip tik ir reikia, kad užmaskuoti tam tikrą ypatybę, kurią šie džinsai, atvirkščiai, tik paryškina.

Skinny tipo džinsai nerekomenduojami žemesnio ūgio moterims, taip pat su platesniais klubais, didesne krūtine, stambiomis blauzdomis ir kitomis ryškiomis ypatybėmis. Labiausiai jie tiktų stačiakampio bei apversto trikampio figūros tipų bruožus atitinkančioms moterims. Bet, vėlgi, viskas priklauso nuo jų sustilizavimo konkrečiame derinyje ir bendro vaizdo.

– Gali būti sunku rasti variantų, kaip rengtis namie ir kaip į darbą. Kartais atrodo, kad į darbą tik kostiumėliai, o namie – tik treningai. Bet iš tiesų galima derinti įvairiau?

– Šiuolaikinė mada siūlo tikrai labai daug alternatyvų jau įprastiems ir net stereotipiniams deriniams. Tokiu būdu darbui galima rinktis griežtesnio stiliaus, formų, neutralių spalvų drabužius, bet sužaisti su jų tekstūra ir vietoje paprasto juodo sijono pasirinkti odinį, ar netgi raštuotą. Vietoje vienspalvio švarko – taip pat klasikinio kirpimo, bet, pavyzdžiui, languotą.

O namuose labai svarbu nesirinkti prastos kokybės, neaktualių, nušiurusių drabužių, su kuriais tiesiog jau gėda išeiti „į žmones“. Namų stilių taip pat verta apgalvoti, o namų apranga turi būti tvarkinga, kokybiška ir taip pat mums patinkanti. Juk namuose praleidžiame brangiausią savo laiką su šeima, pomėgiais, poilsiaudami. Drabužiai gali stipriai paveikti mūsų nuotaiką ir įkvėpimą, tad geriausia, kai jie yra tokie, su kuriais galėtumėme priimti net netikėtai atvykusius svečius.

– Kokių dar derinių į darbą galima rinktis vietoje juodo kostiumėlio? Pavyzdžiui, dirbant administratore? Dirbant žurnaliste, redaktore? Dirbant su lankytojais — bibliotekoje, knygyne ar muziejuje? Teisme?

– Kuo laisvesnis aprangos kodas, ar visiškas jo nebuvimas, tuo daugiau galimybių kurti ir eksperimentuoti. Taip redaktorė ar bibliotekos darbuotoja gali pasirinkti neiššaukiančių, bet visgi įdomesnių spalvų – bordo, khaki, pastelinių atspalvių derinius. Be to, sužaisti su proporcijomis ir prie laisvo kirpimo ilgų kelnių su masyvesne avalyne, pavyzdžiui, grubiais loaferiais, o prie jų priderinti priglundantį tvido audinio švarkelį.

Teisme ar kitose darbovietėse su griežtu aprangos kodu moterys neturi didelių galimybių eksperimentuoti, bet tas pats klasikinis sijonas neprivalo būti tik pieštuko formos ir iki kelių – jį galima pakeisti ir juosiamo tipo, ir lengvo A silueto bei, žinoma, midi ilgio sijonu. Ir tai tinka kalbant apie įvairių kategorijų drabužius.

– Kokie deriniai būtų tinkami persirengti namuose?

– Džinsai tikrai nelaikomi patogiausiu ir tinkamiausiu drabužiu namams, tad juos geriau palikti išėjimams į miestą. O namuose puikiai tinka trikotažiniai laisvi kostiumėliai (tiek kelnių, tiek sijonų – priklausomai nuo poreikių ir laiko praleidimo), laisvo kirpimo marškiniai ir tunikos, laisvalaikio kostiumėliai, sportinės tamprės bei marškinėliai, ypač dabar madingi pižaminio tipo kostiumėliai. Svarbiausia, kad šie drabužiai nevaržytų judesių, būtų patogūs ir netrukdytų užsiimti įprasta veikla namuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją