Kas tai yra?

Auliniai batai ant platformos, debiutavę 6-ajame ir 7-ajame dešimtmečiuose, kuomet jais avėjo Davidas Bowie, „Kiss“ ir kitos praeities roko žvaigždės, pastaraisiais metais sugebėjo išsaugoti savotišką kulto statusą.

Dabartinis šio batų stiliaus atgimimas iš dalies susijęs su „gothcore“ tendencijų – Z kartos atstovų pamėgtos 2000-ųjų metų (Y2K) mados pakraipos – iškilimu. Šią pankų mados estetiką plačiai perėmė jaunoji karta, kuri paprastai stengiasi iš naujo pritaikyti praeities madas savo poreikiams. Paprastai tokių batų platformos storis siekia tris ir daugiau centimetrų, ir tokie padai bet kokiam stiliui suteikia šiek tiek maištingumo.

Asociatyvioji nuotr.

Kai kurie šios mados pavyzdžiai gali būti gana ekstremalūs – su pernelyg aukštomis platformomis ir ryškiomis puošmenomis. Tačiau kiti variantai yra gerokai švelnesni, ir platformos tiesiog naudojamos tam, kad paprastiems juodos spalvos auliniams batams su raišteliais suteiktų šiek tiek grubumo.

Kodėl galite jų norėti?

Tam, kad auliniai batai su platformomis sugrįžtų į mados pasaulio centrą, įtakos turėjo daug veiksnių, bet jie daugiausiai susiję su jaunais pirkėjais ir jų ypatingu susidomėjimu nostalgiškomis tendencijomis. Didelės įtakos dabartiniam šio batų stiliaus populiarumui veikiausiai turėjo ir tai, kad jie buvo pastebėti ant tokių Z kartos įžymybių kaip Olivia Rodrigo, Dua Lipa ir Bella Hadid kojų.

Asociatyvioji nuotr.

Šios Y2K mados lyderės daro didelę įtaką jaunesniems, madą sekantiems vartotojams, kurie stengiasi individualiau žvelgti į savo garderobą. Platforminiai aulinukai siūlo alternatyvą standartiniams auliniams batams, kurie vis dar yra nešiojami ir laikomi praktiškais, tačiau leidžia drąsiau tyrinėti avalynės stilių.

Be to, šių batų stilius išlieka metų metais ir nuolat sugrįžta arba kaip aukštosios mados avalynės tendencija, arba kaip „Dr. Martens“ stiliaus gatvės aprangos dalis.

Asociatyvioji nuotr.

Su kuo juos derinti?

Šis grubus stilius yra puikus kontrastas suknelėms bei nulietam įvaizdžiui ir funkcionuoja kaip kasdieniškesnė alternatyva kitoms avalynėms formoms. Ši platforminių batų tendencija ypač gerai dera su dviejų dalių kostiumais ir yra tinkama biuro bei oficialiai aplinkai.

Prie šių batų silueto taip pat puikiai tinka plazdantys sijonai, pasiūti iš satino ar kitos lengvos medžiagos. Kasdieniškesniam įvaizdžiui prie šių batų poros rinkitės padidinto dydžio megztinį. Šaltesniu metų laiku suteikite šiek tiek kraštutinumo stambaus mezgimo drabužiams – tiek megztą suknelę, tiek džinsus su džemperiu tokie batai papildys maištingumo akcentais.

Asociatyvioji nuotr.

Tačiau jei norite atrodyti tikrai radikaliai, rinkitės visiškai juodą aprangą. Prie tokių platforminių batų derinkite tamsius, siaurus džinsus ir didintą sportinį švarkelį – toks monochrominis įvaizdis padvigubins radikalumą.

Platforminiai auliniai batai – tai dar vienas nostalgija dvelkiantis stilius, kuris grįžo į dienos šviesą kaip viena populiariausių šio ir ateinančio sezono avalynės tendencijų. Dėl sąsajų su tebevykstančiais mados judėjimais ir įsitvirtinusios vietos popkultūroje šis batų stilius yra mėgstamas jaunesnių pirkėjų ir yra madinga alternatyva kitiems batų stiliams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją