Kuo skiriasi skirtingų medžiagų chalatai, kaip išsirinkti spalvą ar modelį bei kokių klaidų nedaryti renkantis šį rūbą, pasakoja natūralių audinių specialistė ir vilnos gaminių kūrėjų „Flokati" atstovė Žydrūnė Ragelė.

Mėgstančioms klasiką – medvilniniai chalatai


Medvilniniai chalatai moterims – itin populiarus ir universalus pasirinkimas. Satininiai arba šilkiniai, labai ploni chalatai, atrodo gražiai, tačiau su jais ne visuomet gali būti patogu ir malonu. Ypač vėsiuoju metų laiku.

„Svarbu žinoti ir suprasti medžiagų savybes. Kurios yra tinkamesnės tam tikrai situacijai. Tarkime tik išėjus iš vonios ir kūnui dar esant drėgnam, satininiai arba šilkiniai chalatai ne visai maloniai limpa prie kūno. Tuo tarpu medvilniniai chalatai suteiks jaukumo. Medvilnė yra pralaidi orui, todėl drėgmė yra sugeriama ir išgarinama. Tad labai svarbu, kad chalatas nebūtų tik gražus, bet būtų ir praktiškas“, – kalbėjo specialistė.

Pasako moters, medvilninius chalatus lengva prižiūrėti, jie nepraranda savo pirminės išvaizdos, net ir dažnai skalbiant. Įprastai medvilniniai chalatai būna dviejų tipų: kilpinio ir puraus arba „vaflinio“ audimo.

„Purūs medvilninės chalatai pagaminti iš daugybės medvilnės kilpelių, jie itin minkšti ir maloniai glunda prie kūno. Tuo tarpu „vaflinio“ audimo chalatai sudaryti iš daugybės kvadratėlių, įprastai būna plonesni, todėl lengvesni, labiau tinkantys vasaros sezonu“, – minėjo Ž. Ragelė.

Ieškančioms komforto – vilnoniai chalatai


Vilnoniai chalatai gali skambėti neįprastai, vis tik vilna gerai sugeria ir išgarina drėgmę, joje nesikaupia nemalonūs kvapai ir nešvarumai. Tad šio tipo chalatai tiks vėsesniam metų laikui.

„Vilnoniai chalatai gaminami iš specialiai apdirbto prolanos vilnos audinio. Jo technologinio šukavimo metu paliekami ploniausi vilnos plaukai. Tokio tipo chalatų pranašumas – jie nėra teplūs, dėl lanolino nešvarumai rečiau įsigeria. Todėl chalatus iš vilnos paprasta prižiūrėti“ – pasakojo moteris.

Ž. Ragelė pasakoja, kad vilnonius chalatus patariama dažniau palikti išsivėdinti gryname ore, o rimtesnę priežiūrą atlikti tik esant poreikiui.

Chalato modelis – kas svarbu jį renkantis?


Pats populiariausias – kimono stiliaus chalatas, kuris per liemenį yra sujuosiamas diržu. Chalatai su užtrauktuku bandė užkariauti moterų širdis, tačiau jiems visgi teko nusileisti klasikiniam variantui.
„Renkantis naują chalatą pirma siūlyčiau atkreipti dėmesį į jo ilgį. Žemę šluojantys chalatai užtikrins šilumos palaikymą, tačiau su jais ne visuomet gali būti patogu, ypatingai jeigu chalatą mėgstate nešioti dažniau. Itin trumpi chalatai taip pat gali nepateisinti lūkesčių, ypač vėsiuoju metų laiku. Todėl praktiškiausia rinktis jį iki kelių arba šiek tiek žemiau jų“ – teigė Ž. Ragelė.

Chalatas su kapišonu ar be jo? Anot moters, čia teisingo pasirinkimo nėra. Vieni mėgsta apsigaubti kapišonu, kitiems patinka stilingi chalatai be jo, tuomet didesnis dėmesys tenka apykaklei.

„Taip pat svarbu renkantis chalatą atkreipti dėmesį į jo kišenes. Stilingiau atrodo kišenės, kurių nesimato išorėje. Rinkdamiesi chalatą atkreipkite dėmesį į kišenių gylį. Patariame rinktis jas didesnes, taip būsite tikri, kad iš jų neiškris daiktai, pavyzdžiui, telefonas“, – minėjo specialistė.

Chalato spalva – ar reikia derinti?


Medvilninių chalatų moterims spalvinis spektras itin platus. Jų galima rasti vienspalvių ryškesnių ar neutralių spalvų, papuoštų įvairiais piešiniais ir pan. Ypatingai populiarūs šviesūs tonai, jie asocijuojasi su poilsiu, ramybe. Šią tendenciją įtvirtino įvairūs SPA centrai.

„Chalatą galima rinktis arba pagal patinkančias spalvas, arba derinant prie namų dizaino, vonios. Vis tik patarčiau jį derinti prie šlepečių spalvos, būtent šis derinys dažniausiai dėvimas drauge”, – patarė Ž. Ragelė.

Pasak moters, kalbant apie vilnonius chalatus spalvų pasirinkimas gali būti mažesnis. Vilna gali būti dažoma, bet tai natūralus pluoštas, kuris iš esmės būna žemiškesnių atspalvių: įvairių tonų rusvos, baltos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)