Atėjus šiltiesiems sezonams, mados pasauliui tampa įprasta trumpinti drabužių siluetus ir kuklinti patį kuklumą, ypač šiemet, kai kone metus visas pasaulis gyveno patogiai įsisukęs į naminius drabužius. O vienas aiškiausių mados ženklų, kad tendencijoms pabodo būti nuobodžioms, – trumpi švarkai, kurie šiemet įvairiausiomis spalvomis nudažė daugelį garsių dizainerių butikų vitrinų.

Trumpo silueto švarkai pasižymi viena savybe – jie yra tiek pat stilingi, kiek įnoringi. Jų kaprizai labiausiai pasireiškia tuomet, kai reikia nuspręsti, ką prie jų dėvėsite. Tačiau gerai yra tai, kad atradę tinkamus drabužius švarką galėsite nešioti įvairiomis progomis ir žongliruoti juo dėvėdami pačius įvairiausius rūbus bei aksesuarus. Tiesa, vertėtų nepamiršti, kad ši tendencija greičiausiai neužsiliks ilgam, bet kol bus viršūnėje, tol graibstys žvilgsnius ir visus įmanomus simpatijų apdovanojimus.


Dėvėti trumpą švarką lengviausia su kitomis kostiumo dalimis, pavyzdžiui, kelnėmis ar sijonu. Šiaip ar taip, tai yra aikštingas drabužis, bet vis tiek – kostiumo dalis, o tai reiškia, kad kaip kostiumą jį dėvėsite be labai didelių pastangų. Tad, jeigu norite vientiso, modernia klasika kvepiančio derinio, švarką pirkite iškart su likusia jos dalimi – kelnėmis ar sijonu. Geriausia, jei šį sezoną kelnės bus plačios, ilgo silueto, aukštu liemeniu, su klostėmis. O sijonas turėtų būti trumpas arba vidutinio ilgio, varpelio formos, galite rinktis įdomių kirpimų, pavyzdžiui, sujuosiamą ar klostuotą. Tokie derinio pasirinkimai yra saugūs, nekaprizingi ir sukomplektuojami be galvos skausmo. Su tokiu deriniu galite keliauti tiesiai į biurą, susitikimus, šventes ir net vestuves. Tiesa, toks derinys yra gana specifinis ir gali greitai atsibosti. Būtent todėl turėdamos trumpą švarką, jam galite leisti sužibėti tarp ne tokių klasikinių drabužių.

Viena svarbiausių taisyklių – neužgožti švarko kitomis detalėmis. Drabužius derinyje kartu su trumpu švarku vertėtų rinktis arba minimalistinių, neutralių, pastelinių spalvų bei derinyje jau esančių atspalvių, arba neįmantrių detalių, paprasto kirpimo. Kai ieškote viršutinės dalies drabužio, rinkitės lengvų medžiagų, gerai priglundančių, nesiglamžančių arba trumpinto kirpimo palaidinių. Jos gali būti ir ilgesnės, ir trumpesnės už švarką – čia svarbiau, kad jos būtų neutralios bei „įsilietų“ į švarką, jį papildytų. Tai galėtų būti trikampio formos, slip-on stiliaus, trumpų medvilninių marškinėlių stiliaus palaidinės arba įvairūs medvilniniai marškiniai. Tiesa, medvilniniai marškiniai gali būti ir ilgesni nei švarkas – tai sudarys oversized įspūdį. Tačiau ši išimtis iš taisyklės galioja tik marškiniams.


Kalbant apie kelnes ar sijonus, iš spintos galite traukti savo mėgstamiausias drabužių detales. Prie trumpo švarko puikiai tiks aukšto liemens džinsai, ypač plačių klešnių arba tiesaus kirpimo. Toks derinys tiks kasdienai į darbą, papietauti mieste ar pasivaikščioti parke. Jam lengvai rasite aksesuarus, be to, džinso medžiaga atsvers kiek formalų švarko atspalvį.

Sijonams reikės skirti šiek tiek daugiau dėmesio, mat jie turėtų spalviškai tikti prie švarko, pavyzdžiui, sijonas gali būti tos pačios spalvos kaip švarkas, tik ryškesnio atspalvio, arba atvirkščiai. Tokie atspalvių kontrastai sukurs atsvarą ir neužgoš, o kaip tik paryškins švarko išskirtinumą. O sijonų kirpimai gali būti lengvi, estetiškai priglundantys, pavyzdžiui, mini arba midi šilko medžiagos sijonai, kurie subtiliai pabrėš siluetą. O jeigu norisi išskirtinumo, galite rinktis klostuotus ir plačius, pūstus sijonus. Tokius derinius galite kurti šventėms, pasimatymams, vakarienėms ir kitoms ne visai paprastoms progoms.

Ir nors ši tendencija primena XX amžiaus klounų aprangą, šiandien ji yra modernios klasikos ženklas, o ją demonstruoti galima toli gražu ne tik cirke.