– Kokios yra rankinių tendencijos 2021 m. pavasariui ir vasarai?

– 2021-ųjų metų pavasario-vasaros sezonui dizainerių pristatytose kolekcijose dominavo itin didelės ir itin mažos rankinės, pirkinių krepšiai, ryškios fluorescencinės spalvos, o nauja tendencija, sužibėsianti šį sezoną – prie rankinių pritvirtinti įdėklai arba/ir specialios rankinės gertuvėms. Šiltuoju sezonu įprastos šiaudinės, tinklinės ir rafijos rankinės įgavo bohemiškos dvasios dvelksmą. Trumpai tariant, kaip visada mes turime iš ko rinktis: įvairūs audiniai, formos, nuo „maxi“ iki „micro“ – kiekvienas ir kiekviena šį sezoną gali atrasti savo rankinę favoritę.

Rankinių tendencijos
Rankinių tendencijos

Viena labiausiai dominuojančių tendencijų – supermažos rankinės, nešiojamos įvairiais būdais – kabinamos ant kaklo, ant juosmens ar, kaip dažniau įprasta – ant peties. Jos, būdamos ir/ar telefono laikymo vieta, sparčiai skinasi vietas tarp šio sezono ryškiausių tendencijų.

Rankinių tendencijos

Siūlau nebijoti neįprastų formų rankinių – šį sezoną sužibės kvadratinės ir geometrinės formos rankinės. Čia aukštosios mados kūrėjai išlaikė nesenstančią klasiką, apjungę ją su neįprastomis formomis. Pažvelgus į tokią rankinę taip ir kyla mintis, kad joje yra kažkas įdomaus.

Rankinių tendencijos
Rankinių tendencijos

Dar viena įdomi tendencija rankinių pasaulyje – kiaušinio formos nešiojamieji kūriniai. Paprastai nedidelės neįprastos formos rankinės gali tapti pagrindiniu akcentu aprangoje.

Rankinių tendencijos

– Pakalbėkime apie akcentines detales. Praėjusius sezonus buvo ypač madingos rankinės su masyviomis grandinėmis, kokią vieną ryškią furnitūros tendenciją matome šiam pavasariui ir vasarai?

– Šį sezoną bus jaukinamasi įdomią ir ganėtinai naują detalę – prie rankinių pritvirtintus įdėklus ir specialias rankines gertuvėms. Mada – to, kas vyksta visuomenėje, atspindys. Panašu, kad mes įprantame gerti vis daugiau vandens.

Rankinių tendencijos

Dar vienas nemarus aksesuaras, pritaikomas įvairiais būdais – skarelė, šiais metais ypač kviečiamas puošti ir rankines. Rišama ji gali būti ne tik mums įprastu būdu – ant rankenos, ir taip, kaip tik fantazija gali sugalvoti.

Rankinių tendencijos

– Kokios rankinių spalvos bus tendencingos šį šiltąjį sezoną? Dažnai galima rasti patarimų vasarai pirkti šviesesnių atspalvių rankines ir tai primena kiek atgyvenusią taisyklę.

– Seniau vyravusios griežtesnės aprangos taisyklės šiame laikmetyje netekusios prasmės. Turbūt nėra nei vienos taisyklės, kurios nebūtų galima sulaužyti, jei tai daroma sąmoningai ir motyvuotai.

Pavyzdžiui, ir kas galėjo pagalvoti, kad vyrų įprotis avėti basutes/sandalus su kojinėmis bus naujos tendencijos pamatas? Šiais metais masyvios basutės, primenančių bjauriuosius sandalus, kopia į mados Olimpą. Visgi, turiu pastebėti, kad apsiavę prieš dešimt metų tėčio pirktus sandalus su baltomis kojinėmis madingas netapsite – svarbiausia bendras vaizdas ir subtilumas, šiai tendencijai įvaldyti reikia stiliaus pojūčio.

Taigi ir šiltymečiu nešiojamos rankinės gali būti tamsių spalvų. Visgi šiais metais dominuoja saulėta geltona, įvairių atspalvių rausva (nuo arbūzinės iki fuksijų), gyvybinga ryški oranžinė, teniso kamuoliuko spalvą primenantis žalios ir geltonos mišinys – tai šio sezono dominantės.

Nors Pantone institutas tarp populiariausių šių metų spalvų įtraukęs ir juodą, pilką spalvas, pabrėždamas, kad jų universalumas peržengia metų laikų ribas.

– Podiumo tendencijas diktuoja garsiausi pasaulio mados namai, tačiau jų kuriami aksesuarai nėra visiems prieinami. Ar greitosios mados parduotuvėse galime rasti kokybiškų atitikmenų ir ar verta pirkti dizaino analogą?

– Iš tikrųjų greitosios mados parduotuvės, kurdamos asortimentą, juk ir atkartoja aukštosios mados savaičių metu pristatytas bei dominavusias tendencijas. Visgi yra riba tarp įkvėpimo ir aklo kopijavimo. Viena, jei drabužyje atsikartoja bendra tendencija, kita, jei tai specialus gamintojo noras sukurti padirbinį, kartu ir klaidinant pirkėją. Nors reikia pasakyti, kad didžiausia atsakomybė čia ir tenka pirkėjui: juk suprantame, kad turguje už 15 eurų „Chanel“ rankinės nenusipirksime.

Rankinių tendencijos

Stilius, apranga – tai pirmiausiai psichologija. Kodėl aš noriu rinktis vieną ar kitą drabužį, aprangos detalę? Kodėl man reikia būtent dizainerio kurto gaminio? Ar rinkčiausi jį, net jei būčiau vienintelė planetos gyventoja? Jeigu taip, puiku, jis jums gražus, vertinate kokybę ir norite remti kūrėjus. Priešingu atveju gali būti, kad tik vaikotės kitų nuomonių. Tai yra svarbiausi klausimai.

– Anksčiau buvo priimtina manyti, kad dermantinas – kitaip tariant dirbtinė oda – nekokybiškas, greitai nusitrinantis odos pakaitalas. Ar sutinkate su šia nuomone ir ar rinkoje dabar turime geresnių pakaitalų?

– Tiesą sakant, aš neturiu iš gyvūninės odos pagamintų rankinių. Rinkdamasi rankines specialiai žiūriu, kad jos nebūtų pagamintos iš gyvūnų odos. Taip elgiuosi, nes man rūpi gyvūnų gerovė ir ekologija. Natūraliai odai apdirbti sunaudojama daug vandens, naudojamos kenksmingos medžiagos (jų kancerogeninis poveikis įrodytas moksliškai). Man turbūt jau nereikia pasakoti apie tai, kad sprendimas remti nelaisvėje auginamus gyvūnus ir vėliau iš jų gaminti odos gaminius, nėra etiškas – gyvūnai dėl to patiria daug kančių.

Tendencija rinktis natūralios odos pakaitalus vis ryškesnė ir jau mažai ką stebinanti. Į tai reaguoja ir gamintojai. Galbūt prieš kelis dešimtmečius gamintas dermantinas ir nebuvo labai kokybiškas, o šiame laikmetyje natūralios odos pakaitalai yra išties ilgaamžiai. Iš tikrųjų tai ateities oda, nes vis daugiau žmonių pirkinius renkasi sąmoningai.

– Kadaise turėjome labai didelį delninių nešiojimo bumą Lietuvoje. Ar dabar delninės yra aktualios, ar jas, net ir vakarėliuose, pakeitė mažos rankinės?

– Delninės niekur nedingo, jos tik kiek pakeitė formą. Šį sezoną išryškėjusi tendencija – neštis rankose kiek didesnes nei anksčiau buvę įprasta, perlenktas delnines. Jos, beje, gali būti nešiojamos ne tik vakarėlių metu, o ir kiekvieną dieną.

Rankinių tendencijos

– Kokios rankinės jau yra iškritusios iš mados žaidimo, kitaip tariant, yra nebeaktualios?

– Kas tikrai labai sparčiai traukiasi iš vartojimo įpročių – tai plastikinis pirkinių krepšys. Daugelis iš mūsų jau turbūt turi gražią pirkinių rankinę ar daugkartinį pirkinių krepšelį. Jeigu dar ne, skubėkite šokti į sąmoningo vartojimo traukinį.

Rankinių tendencijos
Jurgita Medonė

Jurgita Medonė, PIX studijos nuotr.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)