Kad šitaip nenutiktų, megztinį rinkitės protingai. Pirmiausia, pasidomėkite, kuo ypatingi siūlai, iš kurių jis numegztas. Dažniausiai tenka susidurti su kašmyro ir paprastos vilnos megztais gaminiais. Toliau ir bus trumpai aptariami šių dviejų rūšių pluoštai.

Daugelis galvoja, kad vilna – tai tiesiog minkšti avių plaukai, iš kurių verpiami siūlai. Apskritai, tai tiesa, tik vilna gaunama ne vien iš avių, bet ir iš ožkų, ėriukų bei alpakų plaukų. Kalbant apie kašmyro vilną, būtinas dar didesnis konkretumas, kadangi šio itin minkšto ir švelnaus pluošto šaltinis – kašmyro ožkų šukuotas pavilnės pūkas. Kašmyro ožkos tradiciškai veisiamos Himalajuose. Kad ištvertų stingdantį šaltį, būdingą natūraliai savo paplitimo teritorijai, šios specifinės ožkos užsiaugina ypatingus kailinius.

Jei pagrindinis rūpimas klausimas yra susijęs su veiksmingu šilumos sulaikymu, žinokite, kad ir su kašmyro, ir su paprastos vilnos megztiniu sužvarbti neturėtumėte. Vis dėlto kašmyro vilnos siūlai yra daug plonesni nei įprastos vilnos, todėl pasirinkusios kašmyrą ne tiktai džiaugsitės šiluma, bet ir nesijausite itin apsikūtojusios. Žinoma, iš storesnių siūlų numegztas megztinis tarnaus ilgiau, bet jis šiurkštesnis, todėl kontaktas su oda kartais gali kelti diskomfortą. Nevalia pamiršti, kad šiaip jau megzto gaminio patvarumą pirmiausia lemia pluošto (nesvarbu, kas tai būtų – kašmyro ar paprasta vilna) kokybė.

Megztiniai

Ką dar derėtų žinoti, kilus norui papildyti turimų megztinių kolekciją? Be skirtumų, kurie jau paminėti, kašmyro ir paprasta vilna reikalauja skirtingos priežiūros. Plonyčiai kašmyro vilnos siūlai yra gležni, o iš jų numegztas gaminys – minkštutėlaitis, tačiau kaip tik todėl yra ypač linkęs pumpuruotis, todėl jei nutarėte investuoti į kašmyro megztuką, įsigykite ir specialiai kašmyrui skirtą šepetį, su kuriuo pavyks pašalinti besiformuojančius pūkelius.

Kašmyrą nesunku sugadinti netinkamai valant ar plaunant. Kad daiktas iš kašmyro tarnautų kuo ilgiau, su valymu persistengti nederėtų. Laimei, kašmyro (kaip ir paprastos) vilnos pluoštas nėra iš tų, kurį būtina reguliariai skalbti, nes gana gerai sulaiko kvapus ir išlaiko formą. Apie kašmyro vilnos priežiūrą nusimanantys specialistai pataria prieš lendant po dušu pakabinti vonios kambaryje kašmyro megztinį: karšto vandens garai natūraliai jį išvalys.

Tiktai nereikia manyti, kad paprasta vilna neturi jokių pranašumų. Bene didžiausias iš jų tas, kad vilnos gaminius gana lengva prižiūrėti. Daugelį galima skalbti skalbimo mašinoje, tik, žinoma, atitinkamu režimu. Svarbu ir tai, kad paprasta vilna – pigesnė, ir kai kuriais atvejais tai taip pat gali būti pliusas.

Megztiniai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)