Jei būtumėte gimusi prieš 100 metų, apie skirtingus aprangos stilius jums užtektų žinoti tiek, kad dienai tinka ramus, o vakarui dramatiškas įvaizdis. Miestui – konservatyvus, kaimui – laisvesnis derinys. Svarbiausia buvo laikytis manierų ir paisyti etiketo, o ne demonstruoti individualų skonį ir išsiskirti iš minios. Tačiau nei viena iš žymiausių stiliaus ikonų, nuo Marlene Dietrich iki Kate Moss, tokiomis netapo dėl to, kad stropiai laikėsi taisyklių.

Bandydamos išreikšti save universaliausia kalba pasaulyje – apranga, moterys metai iš metų formavo ir šlifavo savo aprangą kol ištobulino daugybę skirtingų stilių – nuo universalios klasikos iki grubaus grunge.

Šiandien ne tiek svarbu žinoti viską, kiek verta gaudytis tame, kas aktualu būtent dabar. Todėl pristatome jums 5 unikalius stilius, kurie niekada neatsidurs mados pakraštyje!

Moderni klasika

Subtili modernioji klasika yra tai, ką renkamės darbui biure ir oficialioms vakarienėms. Ji puikiai tinka susitikimams su naujais žmonėmis, kai norite palikti patikimo žmogaus įspūdį. Derindama mėgstamiausius klasikinius drabužius kasdien išgausite vis kitokį įvaizdį, jei tik išmoksite sukurti prancūzų taip vertinamą „je ne sais quoi“ (liet. „nežinau kaip“) – t.y., X faktorių.

Tai – detalių visuma, sunkiai įvardinama žodžiais, bet instinktyviai juntama kaip tobula estetikos darna. Taip nutinka, kai gatvėje pastebite itin stilingą moterį. Po valandos pabandžiusi įvardinti konkrečias jos aprangos detales, galėtumėte pasakyti tik tiek, kad stilius buvo nuostabus. Neaišku, kaip ir kodėl, bet viskas atrodė pritrenkiančiai.

Nuosaiki klasika kaip magnetas traukia įmantrius aksesuarus. Tad stalčiuose paslėpkite konservatyvius perlų vėrinius ir vos įžiūrimus vieno deimanto auskarus. Drąsiai rinkitės madingą bižuteriją: masyvias grandinėles, įvairaus dydžio žiedo formos auskarus (ir net ne po vieną), plačius žiedus be jokių akmenėlių. Pabandykite dar drąsiau – auskarus, tvirtinamus ant ausies kaušelio krašto. Ieškant detalių pirmenybę atiduokite kiekybei. Kuo daugiau trendinių aksesuarų turėsite, tuo daugiau derinių, turinčių „je ne sais quoi“ išgausite.

Preppy – arba uniforminis stilius

Pasiturinčių Amerikos koledžų studentų stiliumi tituluojamas preppy mums labiau pažįstamas kaip konservatyvus ir tvarkingas, dažnai uniformą primenantis kasdienis aprangos stilius.

Atraitotos „chino“ stiliaus kelnės, klostuoti sijonai ,vienspalviai ar rombais marginti kardiganai, tamsiai mėlyni švarkai, ir visada tvarkingai iš jų kyšančios marškinių apykaklės. Šiek tiek per daug nuspėjamas, kad būtų įdomus, visgi šis stilius turi išskirtinę estetiką. Ji švari, elegantiška ir indikuoja aukštesnį statusą. Tarsi savo apranga pašnekovui tėkštumėte į akis – „man sekasi puikiai“.

Šis stilius ypač populiarus Vokietijoje, Šveicarijoje, Olandijoje – ten, kur vertinama „jutiminė“ aprangos kokybė, o ne ekstravagantiškos (ir stiliaus požiūriu laikinos) detalės.

Moderni prabanga arba glamūras

Šis stilius trykšta elegancija, moderniomis, aštresnėmis ir patikimomis formomis. Deriniuose nerasite beformių kirpimų, prastų audinių ir maišo tipo rankinių be aiškios struktūros ar estetinės paskirties. Glamūro priešingybė – laisvas ir šiek tiek beprotiškas bohemiškas stilius, kur daiktams nebūtina nei funkcija, nei prekinė išvaizda.

Glamūras kalba apie moterį, gyvenančią modernų didmiesčio gyvenimą, vertinančią estetiką, intelektualius prekės ženklus (kaip Celine, Loewe) ir, žinoma, kokybę.

Nėra svarbios naujausios tendencijos, tačiau būtina stipri stiliaus kapsulė – drabužių bazė. Joje esminiai elementai – kelnių kostiumas, bazinių spalvų tiesaus kirpimo švarkai, kašmyrinis megztinis, balti oversize marškiniai, golfai ir kokybiškas denimas.

Vieta, kur turite ir privalote pasireikšti – avalynė ir aksesuarai. Jie dažnai drąsūs, ryškūs ir monumentalūs. Jei turite aksesuarą, kuris yra unikalus ir jums labai aktualus (pavyzdžiui, skrybėlė tiesiais kraštais, akiniai ar puikus švarkas) – naudokite jį kasdien, tegul visas stilius sukasi būtent apie jį. Šis stilius yra ypač populiarus Prancūzijoje.

Seksualus stilius

Nors šis stilius aiškių istorinių šaknų neturi, tačiau pradžią jam davė 1930-ieji ir geriausias tų metų išradimas moterims – apatiniai. Palaipsniui į madą atėjo korsetai, tada gilios iškirptės ir mini sijonai. Auksinė Holivudo era, matyt, geriausiai apibendrina seksualaus stiliaus esmę – mini sijonai, dekolte, išryškintas liemuo, aukštakulniai, raudonas lūpdažis, šilkas ir šiame kontekste besirutuliojanti meilės istorija. Tačiau tikrąjį perversmą sukėlė latekso išpopuliarėjimas ir pirmasis katės kostiumas, sukurtas 1960-ųjų filmui „Keršytojai“.

Šiandien tinkamą seksualų įvaizdį sukurti yra sunkiausia. Jeigu savo apranga siekiate būtent tokio efekto, turėsite vengti visko, kas vulgaru. O tai – visų minėtų atributų panaudojimas viename įvaizdyje.

Atkreipkite dėmesį į nuotrauką, joje – pavyzdys, kaip derinti drabužių nereikėtų. Kiekviena šio derinio detalė savo forma, audiniu ar spalva simbolizuoja seksualumą ir priverčia atsisukti, bet viskas viename balansuoja ant beskonybės ribos. Kita vertus, akcentuodamos vieną pasirinktą sritį sukursite tokį įvaizdį, kokio iš tiesų trokštate – viliojantį, bet paslaptingą.

Minimalistinis stilius

Minimalizmą apibūdina frazė – „mažiau yra daugiau“. Kuo mažiau spalvų, raštų, įmantrių detalių ir kuo daugiau intelektualaus požiūrio į stilių ir daiktų dizainą. Visada geriau kažką nusivilkti negu atrodyti it Kalėdų eglutei – perspaustai puošniai.

Minimalistai rūpinasi tvarumu. Dabar išties lengva tai daryti, nes daugelis nišinių prekės ženklų siūlo ekologiškos odos drabužius, avalynę ir aksesuarus, kurie atrodo labai kokybiškai, yra puikaus dizaino ir kainuoja mažiau nei tikra oda.

Minimalistinei bazei sudaryti reikia to paties, kaip ir klasikinei, tik drabužių siluetai dažnai laisvesni, padidintų dydžių, struktūriški. Pagrindinė aksesuarų paskirtis atlikti funkciją, dėmesys dažnai suteikiamas inovacijoms, o ne pridėtiniam dekorui. Nuobodu?

Anaiptol, visas aprangos šarmas atsiskleidžia netikėtais arba kaip tik ramiais spalvų ir faktūrų deriniais. Minimalistų drabužiai malonūs liesti, nes dažniausiai yra pagaminti iš tikrų audinių.

Šis stilius būdingas Švedijai ir Norvegijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)