Jei norite įsigyti kokybišką ir daugiau nei kelis sezonus tarnausiančią pūkinę striukę, verta atsižvelgti į kelis praktinius aspektus.

Svarbiausias klausimas, kurį turite sau užduoti rinkdamiesi pūkinę striukę – kokį „minusą“ norite su šiuo drabužiu atlaikyti? Kokia temperatūra žiemą vyrauja jūsų šalyje? Jei kalbėsime apie Lietuvą, pastarosios žiemos dideliais šalčiais nenustebino, dažnas ir viduržiemį vaikščiojo su pašiltintu vilnoniu paltu.

Vis dėlto, sinoptikai prognozuoja, kad ši žiema bus šaltesnė nei pastaruosius kelerius metus, o prieš Kalėdas temperatūra gali nukristi ir žemiau -20 laipsnių Celsijaus.

Striukės, pagamintos, tarkime, Kanadoje ar Skandinavijos šalyse, dažniau siuvamos žvarbesniam klimatui, o štai italų ar prancūzų gamybos pūkinės striukės gali būti tinkamos dėvėti iki nedidelio minuso.

Gatvės mada

Kokia turėtų būti pūkinės striukės sudėtis?

Atkreipkite dėmesį, kad ne visos pūkinės striukės iš tiesų yra pasiūti su pūkų užpildu. Net ir brangesnių prekių ženklų striukės neretai būna užpildytos sintetiniu pluoštu, pavyzdžiui, 100 proc. poliesteriu arba kitaip – sinteponu. Gera žinia ta, kad tokių striukių priežiūra yra paprastesnė, o dėvėjimo laikas ilgesnis.

Prie natūralių pūkinių striukių užpildų priskiriami pūkai ir plunksnos. Dažniausiai išvysite 80 proc. pūkų ir 20 proc. plunksnų proporciją. Prie gaminio etiketės turėtų būti prisegtas maišelis su užpildo pavyzdžiu.

Pūkai yra gerokai šiltesni ir lengvesni nei plunksnos, todėl jų procentas šaltojo sezono drabužiui yra didesnis. Šilčiausi pūkai – žąsų, antroje vietoje lieka ančių. Tinkamai prižiūrint drabužį, natūralių audinių striukė gali tarnauti dešimtmetį. Vis dėlto, jei kiaurai permirksite, drabužis praras savo termoizoliacines savybes.

Plunksnos į striukės užpildą įdedamos tam, kad pūkai nesusiveltų. Jei plunksnų būtų daugiau nei pūkų, striukė būtų tinkama nešioti tik ankstyvo rudens ir vėlyvo pavasario laikotarpiu. Be to, striukė būtų gerokai sunkesnė ir ją vilkėti būtų mažiau komfortiška. Optimalu, jei pūkinė striukė sveria 1-1,5 kg, bet ne daugiau.

Kokį ilgį pasirinkti?

Šis klausimas labai individualus, tačiau įprastai populiariausios pūkinės striukės siekia šlaunų vidurį arba kelius. Midi ilgio striukės yra optimalus pasirinkimas, jei žiemą dėvite ne tik kelnes, bet ir sukneles, sijonus. Striukei, kaip ir įprastiems paltams, galioja ta pati taisyklė – sijono kraštas neturėtų kyšoti iš viršutinio drabužio.

Striukės iki klubų yra mažiau praktiškos – jas vilkėdami nuo žvarbaus vėjo ir šalčio neapsaugosite apatinės kūno dalies. Vis dėlto, jei į darbą nuolat vykstate su automobiliu, o mašiną paliekate požeminėje aikštelėje, galima apsvarstyti ir šį variantą.

Maksi ilgio striukės ir paltai šį sezoną ypač aktualūs, tačiau, anot stilistės Astos Nevedomskytės, svarbiausia yra pasirinkti tinkamą modelį. Pavyzdžiui, striukę iki vidurio blauzdos, su prasegamais šonais. Mėgstančioms eiti greitu žingsniu, tokia striukė nevaržys judesių.

O kaip gi su modeliu ir dydžiu?

Pamirškite prigludusias pūkines striukes, jos ne tik varžo judesius ir atima drabužių sluoksniavimo galimybę, bet ir šiuo metu nėra aktualios. Rinkitės tiesaus kirpimo arba oversized siluetą.

„Šio sezono vinis yra „Prada“ diržu sujuosta striukė. Rasti analogą parduotuvėse nėra sudėtinga. Tam tiks didelės apimties striukė ir prie jos priderintas diržas.

Taip pat šį sezoną madingi neįprasti dygsniai – šiemet jie stambūs, horizontalūs arba rombo formos. Kadangi jau ilgą laiką mados viršūnėje išsilaiko laisvi siluetai, stipriai įliemenuotos ir prigludusios prie kūno striukės ar striukės su didelėmis natūralaus kailio apykaklėmis traukiasi iš mūsų spintų“, – sako A. Nevedomskytė.

„Prada“ mados namų kolekcija

Vis dėlto, jei pūkinė striukė sudaigstyta labai dideliais kvadratais arba rombais, yra tikimybė, kad laikui bėgant užpildas sukris ant apatinės siūlės. Taip drabužis ne tik praras formą, bet ir savo šilumos funkciją.

Atrodytų, elementaru, bet neretai pamirštama – pūkinę striukę matuokitės ne su marškinėliais, o su tais drabužiais, kuriuos įprastai vilkite žiemos sezono metu. Apsivilkę striukę turite jaustis komfortiškai, neturi traukti nei ties pečiais, nei ties krūtine, nei ties pažastimis, striukės apačia taip pat neturi varžyti judesių.

Stilistai primena, kad niekas nemato jūsų drabužių dydžio ar etiketės, todėl visada pravartu pasimatuoti kelių dydžių striukes. Matuodamiesi striukę, paminkykite ją – jei matysite, kad jau parduotuvėje ima lįsti plunksnos ir pūkai – ieškokite kito varianto.

Kokia spalva universaliausia?

Atminkite vieną taisyklę – jei nenorite prašauti su drabužio spalvos pasirinkimu, rinkitės bazinius variantus. Laiko patikrintos spalvos yra juoda, tamsiai arba šviesiai pilka, ruda, chaki. Jei nebijote lepesnių drabužių, galite rinktis kreminę arba baltą spalvas. Šviesios striukės atrodo gražiai, tačiau, deja, yra teplios ir mažiau praktiškos.

Neretai parduotuvėse akį traukia ir ryškesnės, tarkime, raudonos, geltonos ar mėlynos striukės, tačiau įvertinkite, kad tokia spalva gali greitai morališkai pabosti ir imti varginti, be to, ją sunkiau derinti prie drabužių. Ne klasikinių spalvų striukę rekomenduojama rinktis tada, kai savo garderobe jau turite kitą neutralios spalvos striukę. Šią taisyklę galite taikyti absoliučiai visiems drabužiams.

Pūkinė striukė

O kaip gi detalės?

Jei norite, kad drabužis išliktų madingas ilgiau nei kelis sezonus, rinkitės striukę be pridėtinių detalių, tokių kaip dekoratyvinės kišenės, didžiulis kailis ant gobtuvo, įvairūs akcentiniai užrašai, kitokio audinio motyvai. Nesižavėkite trumpalaikėmis sezono tendencijomis, nes kitą sezoną jie nebus aktualūs.

„Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į furnitūrą, t.y. sagas, užtrauktukus. Jei jie pigūs, greitai išduos daikto dėvėjimąsi, nes atsilups, nusitrins“, – pataria stilistė A. Nevedomskytė ir ragina dar matavimosi kabinoje patikrinti, ar užtrauktukas nestringa, ar sagos neatsisega daugiau judant.

Idealu, jei striukė yra ne tik su užtrauktuku, bet ir su papildomu susagstomu atvartu, kuris paslepia užsegimą ir veikia kaip papildomas apsaugos barjeras. Lietus ir sniegas dažnai pataiko būtent į užtrauktukus.

Galite pastebėti, kad kai kurių striukių rankogalių kraštas yra su elastine guma. Gal ir neatrodo ypač madingai, tačiau puikiai sulaiko šilumą. Madingieji paltai plačiomis rankovėmis – gražu, tik bet su kiekvienu vėjo gūsiu pajusite, kaip tai nepraktiška.

Kaip prižiūrėti pūkinę striukę?

Prieš skalbdami viršutinį drabužį, visada perskaitykite gaminio priežiūros etiketę.

Įprastai, striukes, šiltintas sinteponu, galima skalbti skalbyklėje, naudojant švelnią skalbimo priemonę, sintetikai skirtu režimu. Nerekomenduojama naudoti minkštiklių, ypač, jei drabužis turi drėgmei atsparių savybių arba dėl minkštiklio gali prarasti savo standumą.

Gaminius su natūraliu, pvz., plunksnų, pūkų, vilnos arba medvilnės, užpildu reikia skalbti naudojant audinį tausojančias priemones ir ne aukštesnėje kaip 30 laipsnių temperatūroje.

Prieš skalbimą nepamirškite užsegti visų užtrauktukų ir atsegti ant kapišono esančio kailio, taip pat rekomenduojama striukę išversti.

Skalbimo mašinoje geriausia striukę skalbti vieną, o kad užpildas nesusiplotų ir nesušoktų į gumulus, pagelbės keli švarūs teniso kamuoliukai. Juos įdėjus į būgną, skalbimo mašinai gręžiant, pūkai nesukrenta į gumulus, tad striukės išvaizda nepakis, pūkai ir plunksnos nesusiplos.

Po skalbimo pūkinį drabužį reikia išpurenti, kad užpildas vėl įgautų pirminę apimtį, pakabinti drabužį ant pakabos ir leisti išdžiūti natūraliai. Nedėkite striukės ant radiatoriaus ar kito namuose esančio šildytuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)