– Esi stilistė ir, be abejonės, kreipi dėmesį į aplinkinių, gatvės prašalaičių įvaizdžius. Jei kalbėtume apie vyresnio amžiaus moteris ir jų stilių, kuo išsiskiria lietuvės? O galbūt atvirkščiai – neišsiskiria niekuo?

– Be abejo, einant gatve atkreipiu dėmesį į praeivius, tai tapo profesine liga. Galiu pasidžiaugti, kad vis daugėja moterų, kurioms amžius nėra riba ir metai niekaip nekliudo joms jaustis puikiai ir atrodyti gerai.

Tačiau turiu pastebėti, kad lietuvės brandžiame amžiuje dėmesio sau skiria mažiau, lyginant su europietėmis. Daugelyje Europos šalių moterys laisvesnės, nežiūrint į amžių, jos ir toliau gyvena įprastą socialinį gyvenimą, leidžia sau susitikti penktadienio vakarą su draugėmis kavinėje, domėtis mada, lankytis kosmetologo kabinete ir pan. Laisvė bei džiaugsmas gyvenimu atsispindi tiek jų stiliuje, tiek laikysenoje.


– Kokios yra pagrindinės 50+ amžiaus moterų aprangos klaidos ir kaip jas ištaisyti?

– Viena jų, tai dėvėti spintoje nuo seno užsilikusius ir kadaise dėvėtus tuos drabužius, neatsižvelgiant, ar jie tinka kūno linijoms bei atitinka dabartinį laikotarpį. Dažnos garderobas primena istorijas iš praeities. Tokiu atveju, geriau atsisveikinti su iš mados išėjusiais, daug mačiusiais ir nudėvėtais drabužiais bei aksesuarais. Vengti plastikinių, medžiaginių senamadiškų papuošalų. Bendram įvaizdžiui didelę įtaką daro ir šukuosena, todėl rekomenduojama nebijoti pakeisti plaukų stilistą, kad šis pasiūlytų naujų variantų.

Kita klaida, kai moterys perlenkia lazdą bandydamos atrodyti jauniau. Perkami ryškūs, paaugliški drabužiai bei aksesuarai. Vis dėlto, rekomenduojama atrasti savo stiliaus bei amžiaus grupei tinkamus prekės ženklus.

– Sakoma, kad moterims virš 50 metų derėtų nesirengti vienokių ar kitokių drabužių, dažniausiai, kaip taisyklė, tai būna trumpesni sijonai, aptemptos suknelės, atvira dekoltė. Tarytum, sako jie, jaunystė jau prabėgo, nuo šiol renkis tik konservatyviai, esi nebe jaunuolė. Ar sutinki su šia ginčytina nuomone?

– Ir taip, ir ne. Jei kūno linijos tą leidžia, galima segėti ir trumpesnį sijoną, rinktis gilesnę dekoltė, tik, žinoma, išlaikant balansą. Jei sijonas trumpas, tuomet dekoltė zona turi būti uždaresnė ir atvirkščiai. Taip pat reikėtų atkreipti į patį drabužio modelį, kad trumpas sijonas neatrodytų kaip išaugtinis, iš paauglių skyriaus, o ir atkreipti dėmesį, kur ir kokia proga pasirenkami jaunatviškesni kirpimai.

– Yra manančių, kad penkiasdešimtmetį perkopusi moteris nebeturėtų apsipirkinėti greitosios mados parduotuvėse, garderobe turėtų būti prabangesnių ir kokybiškesnių drabužių?

– Jokie brangūs drabužiai nesuteiks statuso, jei nėra stiliaus suvokimo. Greitosios mados parduotuvėse galima atrasti išties kokybiškų daiktų, kurie kartais tarnauja ilgiau už tuos, už kuriuos pakloji apvalią sumelę. Aš rekomenduočiau rinktis minimalistinius drabužių variantus ir apžaisti juos brangesniais papuošalais bei aksesuarais. Kokybiška rankinė, bateliai bei solidžių kvepalų dvelksmas turi daug daugiau galios nei visas drabužių komplektas.

– Kur stiliaus inspiracijų ieškoti pusės amžiaus ribą perkopusioms moterims? Įprasta manyti, kad Pinterest – tik jaunų merginų reikalas.

– Šiuo metu daugėja vyresnio amžiaus stileivų, kurias galima sekti tiek Pinterest, tiek Instagram paskyrose, tik reikia užduoti tikslingą paiešką.

Pavyzdžiui instagrame galima sekti: @carolanndunbar; @marierotterdam; @roxmod; @sixty_is_the_new_40; @fashionshouldbefun


– Ar reikėtų pasilikti prie klasikinių aprangos sprendimų, ar rengtis pagal sezono tendencijas?

– Nebūtina kiekvieną sezoną verstis per galvą vejantis tendencijas. Pakanka susidėlioti tvarkingą, šiuolaikišką drabužių bazę, kuri puikiai derėtų tarpusavyje. O norint naujienų, jos puikiai integruosis į bazinį garderobą.

Kokį stilių pasirinkti, priklauso nuo kiekvienos noro. Dažna klaida tarp vyresnio amžiaus moterų yra ta, kad pirmenybė teikiama konservatyviam klasikiniam stiliui, kuris laikomas nesenstančiu ir laiko patikrintu variantu. Deja, klasikiniai „Chanel“ tipo konservatyvūs kostiumėliai apvaliu kaklu, primenantys karalienės Elžbietos įvaizdį, tik dar labiau sendina ir asocijuojasi su garbaus amžiaus dama. Todėl klasikos gerbėjoms rekomenduočiau rinktis šiek tiek laisvesnio silueto kirpimus, švarkus su atvartais bei nebijoti prasegti pora viršutinių marškinių sagučių.

– Koks yra brandžios moters garderobo pagrindas ir kokie drabužiai tokiam amžiui – be jokių pretenzijų?

– Neakcentuočiau amžiaus, nes kiekviena mūsų to paties amžiaus atrodome skirtingai. Todėl tai neturi būti tas kriterijus, pagal kurį rinktumėmės drabužius. Juk gali būti, jog penkiasdešimtmetė atrodys nepriekaištingai vilkėdama trumpą suknelę ir aukštakulnius, o trisdešimtmetei dar reikėtų gerokai pasistengti, kad išpildytų tokį įvaizdį. Daug diktuoja kūno linijos, darbo specifika, laisvalaikis ir kt. Stilius yra individualus dalykas, todėl ir garderobo pagrindas turėtų būti sudaromas remiantis skirtingais kintamaisiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)