– Jei norėtume išsirinkti suknelę 2020-2021 m. šaltajam sezonui, koks siluetas būtų madingiausias?

– Šį sezoną madingiausiu siluetu laikomos uždaros maksi ilgio aptemptos arba laisvai krentančios suknelės. Lauke termometro stulpeliui vis leidžiantis žemyn, tokie modeliai atrodo ne tik stilingai ir santūriai, bet ir praktiškai, nes uždengia visą kūną ir palaiko šilumą. Taip pat jos nevaržo judesių ir suteikia malonų laisvumo bei patogumo pojūtį.

Mada, podiumas, suknelės

Reikėtų nepamiršti ir kitų populiarių šio sezono tendencingų, kurios pastebimos suknelių modeliuose. Tokios detalės kaip išryškinta pečių linija, pūstos arba plačios rankovės, apykaklės dekoruotos kaspinais suteikia suknelėms modernų ir elegantišką įvaizdį.

– Kokie raštai ir spalvos dominuoja?

– Pagal „Pantone“ institutą, populiariausios 2020 metų rudens-žiemos sezono spalvos yra ryškiai raudona, sodriai mėlyna, citrusinė geltona ir ultramarino žalia. Taip pat kasmet išlieka aktualios žemiškos spalvos: ruda, smėlinė, pilka, rusvai žalsva, juoda.

Iš raštų galima būtų išskirti langelius, pynes, įvairių formų juodai baltus ornamentus arba kelių margų raštų kombinacijas.

Taip pat norėčiau paminėti ir dominuojančias faktūras. Dabar ypač madinga oda, stambūs mezginiai, žvyneliai, kutai, aksomas ir blizgūs audiniai, primenantys metalo spindesį.

– Kaip išsirinkti suknelę ne pagal madas, o pagal figūros tipą?

– Egzistuoja daug smulkmenų, į kurias reikia atkreipti dėmesį renkantis suknelę pagal figūros tipą. Pirmiausia, reikėtų pasirinkti tinkamą ilgį. Turinčioms plonas kojas ir norinčioms jas išryškinti, galima rinktis mini sukneles arba iki kelių, o siekiančioms solidesnio įvaizdžio – midi arba maksi ilgio.

Smulkesnės viršutinės kūno dalies turėtojoms vertėtų rinktis suknelę su uždara iškirpte, pūstais pečiais ar įmantriomis apykaklėmis, kad ši dalis vizualiai padidėtų. Tuo tarpu turinčioms stambią viršutinę dalį galioja atvirkštinis variantas – pūstesnė apačia ir detalės ties klubais.

Labai svarbi yra ir suknelės liemens linija. Kai ši riba sutampa su jūsų pilvo siauriausia vieta – sukuriama liekno liemens iliuzija ir išlaikomos teisingos kūno proporcijos. Universaliausios suknelės pagal modelį yra A silueto, tiesios ir sujuosiamos ties liemeniu, nes tinka daugeliui figūros tipų.

– O kaip gi su ilgiu? Kuris yra universaliausias?

– Universaliausius ilgius išskirčiau du – iki kelių ir iki čiurnos. Šios dvi ribos yra laikomos ploniausiomis kojų vietomis, todėl drabužiai besibaigiantys ties jomis sukuria lieknesnių kojų efektą. Norinčioms užmaskuoti stambesnes ar raumeningesnes blauzdas, patarčiau rinktis maksi sukneles iki čiurnų.

– Audinys suknelei, kurią nešiosime šaltuoju metu – koks optimaliausias?

– Šaltuoju metu norisi dėvėti drabužius, kurie atlieka pirminį savo vaidmenį – šildo kūną. Todėl rekomenduočiau rinktis megztas arba storesnio trikotažo sukneles. Geriausia, jog tai būtų kelių medžiagų mišinys. Pavyzdžiui: vilnos, poliamido ir elastano derinys. Žinoma, dėl savo savybių iš visų vilnų pačios geriausios yra merino ir kašmyro, tačiau jos reikalauja kruopščios priežiūros.

Daugelis gamintojų į megztus audinius įmaišo akrilo, kuris yra sintetinis vilnos pakaitalas. Venkite šios medžiagos, nes gaminiai, turintys savo sudėtyje daugiau nei 20 proc. akrilo, yra linkę smarkiai burbuliuotis, elektrintis ir greičiau nusidėvėti.

– Galime sukneles skolintis ir iš šiltojo sezono – kaip reikėtų jas sluoksniuoti?

– Tiesa, jog atšalus orams visai nebūtina visas vasarines sukneles nugrūsti į spintos gilumą. Egzistuoja daug įvairių suknelių sluoksniavimo būdų: su džinsais arba kelnėmis, su ilgu švarku arba kardiganu, su „oversize“ megztiniu arba džemperiu ant viršaus, su golfu arba palaidine po apačia. O šiltuoju metų laiku prie suknelių dėvimą atvirą avalynę užtenka pakeisti ilgais auliniais batais.

– Kokia suknelė būtų laikytina nebemadinga?

– Aš laikausi pozicijos, jog nėra „nemadingų“ drabužių, yra tik „nemadingi deriniai“. Tikiu, jog daugelį drabužių galima atgaivinti suderinus su madingais aksesuarais ir baziniais garderobo elementais, tokiais kaip tiesaus kirpimo švarkas ar ilgas paltas.

Norint turėti visuomet aktualią suknelę, geriausia rinktis tiesaus kirpimo iki kelių arba ilgą ir laisvai krentančią. Neprašausite pro šalį, jei rinksitės vienspalves suknelės arba raštuotas smulkiomis gėlėmis, langeliais, taškeliais, dryžiais. Tokie raštai niekada neišeina iš mados ir nuolat sukasi tendencijų rate.

– Nekokybiška suknelė – kokie dalykai apie tai signalizuoja jau matuojantis parduotuvėje?

– Apie bet kokio drabužio prastą kokybę galima spręsti iš audinio sudėties, pasiuvimo ir bendro gaminio vaizdo. Tai ypač matosi ant raštuotų drabužių, nes aukštos kokybės gamintojai gaminio raštus sutapatina ties siūlėmis, kai tuo tarpu masinės gamybos įmonės taupo audinį ir nekreipia dėmesio į tokias detales. Suknelės su pamušalu užtikrina gražesnį audinio kritimą ir užkerta kelią įsielektrinimui prie pėdkelnių.

Taip pat reikėtų patikrinti siūlių ir papildomų detalių kaip sagos, užtrauktukai, segtukai tvirtumą. Iš sudėtinių dalių reikėtų vengti viskozės, kuri linkusi smarkiai glamžytis ir jau anksčiau minėto akrilo.

Straipsnyje panaudotos Vida Press nuotr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)