Vis dėlto klausimas išlieka: ar yra koks nors būdas grąžinti susitraukusiam drabužiui pirminę formą, ir jeigu taip, tai ko gi imtis?

Pagelbės šaltas vanduo

Viskas, ko gali prireikti, – tai skalbimo dubuo, šaltas vanduo, didelis švarus rankšluostis, marlė, lygintuvas ir vandenilio peroksidas.

Užmerkite susitraukusį drabužį į dubenį su šaltu vandeniu. Šiek tiek pamirkę, vandenį nuspauskite, tik jokiu būdu negręžkite. Tada ištieskite drabužį ant horizontalaus paviršiaus, užkloto sausu, švariu rankšluosčiu, ir leiskite jam džiūti. Kartkartėmis drabužį patempkite ir į ilgį, ir į plotį.

Šis paprastas, tačiau efektyvus metodas daugeliu atvejų pasiteisina. Tačiau ateityje būtinai laikykitės skalbimo instrukcijų.

Jei drabužis tik šiek tiek susitraukė, sugrąžinti jam pirminę formą bus dar paprasčiau. Sušlapinkite didelį gabalą marlės, šiek tiek ją nugręžkite ir ištieskite ant lyginimo lentos. Ant marlės patieskite susitraukusį drabužį ir kruopščiai išlyginkite jį karštu lygintuvu. Į viršų kylantys garai šiek tiek pralaisvins ir pratemps audinio pluoštą ir susitraukęs daiktas vėl įgaus pirminę formą.

Lyginimas

Kaip išgelbėti susitraukusius džinsus

Veikiami skalbimo miltelių džinsai beveik visada šiek tiek susitraukia. Norint iki minimumo sumažinti šį efektą, reikia laikytis tam tikrų taisyklių.

Pirmiausia, vanduo, kuriame mirkomi ir skalbiami džinsai, turi būti saikingai šiltas. Geriausia, jei jo temperatūra neviršys 40 laipsnių. Antra, nereikia džinsų skalbti pernelyg ilgai. Net ir tuo atveju, jei jie ganėtinai purvini, pusvalandžio turėtų pakakti. Jei laikysitės šių nurodymų, ištempti džinsus bus daug paprasčiau. Šį drabužį galima skalbti ir skalbyklėje, tačiau privalu paisyti su temperatūra susijusių nurodymų.

Išskalbtus ir nugręžtus džinsus ištieskite ant lyginimo lentos ir kruopščiai išlyginkite karštu lygintuvu. Lygindami kartkartėmis patempkite juos į ilgį ir į plotį.

Kai džinsai vėl taps kokie buvę, padėkite lygintuvą į šalį ir leiskite jiems natūraliai išdžiūti. Net jei ir po šios procedūros džinsai bus kiek ankštesni negu pirmiau, jaudintis neverta – labai greitai juos pranešiosite. Pakaks juos užsimovus kiek pavaikštinėti ir padaryti keletą pritūpimų.

Kaip elgtis susitraukus vilnoniam gaminiui

Norint sugrąžinti pirminę formą susitraukusiam vilniniam gaminiui, galima išmėginti vandenilio peroksidą.

Pripilkite į didoką dubenį kambario temperatūros vandens ir įpilkite į jį vandenilio peroksido (10-iai litrų vandens prireiks 2-ų šaukštų vandenilio peroksido). Gautame tirpale išskalaukite vilnonį drabužį. Skalaudami jį vis patampykite reikiamomis kryptimis.

Pakankamai paskalavę, palikite drabužį mirkti pusę valandos. Praėjus pusvalandžiu, gaminį dar sykį praskalaukite, o tada ištraukite iš dubens ir ištieskite ant horizontalaus paviršiaus. Atminkite, vilnonius gaminius reikia džiovinti tiktai taip.

Skalbimas
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)