„Delfi“ tęsia praktinių patarimų ciklą „Kaip išsirinkti?“, tad kiekvieną savaitę dalinsimės stilistų įžvalgomis apie tai, kaip parduotuvėje išsirinkti tinkamą drabužį. Šį kartą kalbame apie šaltojo sezono spintos pagrindą – paltą.

– Paltas – drabužis, kurį perkame keletui sezonų į priekį, tad apgalvoti šį pirkinį reikia dar prieš vykstant į parduotuves. Į ką svarbiausia atsižvelgti, ieškant sau naujo palto?

– Reikėtų nepamiršti, kad kokybiškas, gero sukirpimo paltas bus dėvimas visą šaltąjį sezoną, tikėtina, ne vienerius metus. Todėl ieškant naujo modelio, reikia atkreipti dėmesį į sudėtį, spalvą, kuri būtų neatsibostanti, ilgį ir siluetą. Jei norite laikui nepavaldaus varianto, rinkitės klasikinio kirpimo modelį, neutralias žemės arba tamsias spalvas, vidutinį ilgį.

– Pakalbėkime apie proporcijas. Paltų šiandieniame asortimente yra kuo įvairiausių: tiesaus silueto, įliemenuotų, oversize ar kokono formos modelių – kokie paltai tinka skirtingiems figūros tipams?

– Tiesaus silueto paltas su viena sagų eile yra universaliausias ir tiks visiems figūrų tipams, bus lengvai derinamas prie skirtingų stilių. Tiesaus kirpimo paltas gali būti apjuostas diržu – taip vizualiai suteikiant smėlio laikrodžio proporciją jūsų figūrai.

Įliemenuotas modelis tinka toms, kurios turi liauną liemenį, platesnius pečius ir klubus, tokiu atveju paltas paryškins esamus figūros privalumus.

Padidinto dydžio (angl. oversize) tipo paltai yra aktualūs jau kelis sezonus iš eilės. Palto liemuo ir apačia yra laisvo, tiesaus kirpimo, pečiai nuožulnūs, žemiau tikrosios pečių linijos, todėl toks modelis tinkamas beveik visiems figūros tipams.

– Absoliutus šio sezono favoritas yra maksi ilgio paltas. Tačiau čia iškyla visų pasaulio žemaūgiu dilema – ar vizualiai jis nepavers mūsų dar mažesnėmis?

– Pritaikius tinkamą avalynę tiek žemaūgės, tiek aukštaūgės su maksi ilgio paltu gali atrodyti stilingai. Žemaūgėms rekomenduoju dėvėti maksi ilgio paltą su aukštakulniais arba bateliais smailiu priekiu – taip vizualiai pailgės kojos, o siluetas taps ilgesnis ir lieknesnis.

– Paltas su griežta pečių linija ar net įsiūtais petukais, o gal – nuožulniais pečiais?

– Aukso amžių dabar išgyvena ir tendencingiausių paltų viršūnėse yra paltai nuožulniais pečiais.

– Jei reikėtų pasirinkti mažai priežiūros reikalaujantį, neglamžų ir nesiveliantį paltą – iš kokios medžiagos jis turėtų būti pasiūtas?

– Renkantis paltą labai svarbu atkreipti dėmesį į jo sudėtį, idealiu atveju, sudėtis turėtų būti maišyta. Pavyzdžiui, ieškant šilto, neglamžaus ir nesiveliančio palto, jis turėtų būti pasiūtas iš daugiau nei 50 proc. vilnos, kad užtikrintų šilumą, poliamido ir kašmyro, priduodančių švelnumu, ir, be abejo, poliesterio – jis mažiausiai glamžus, išlaiko formą.

– Mitas ar tiesa, kad palto kišenės įvaizdžiui suteikia „masyvumo“, todėl jų turėtų vengti apkūnesnės moterys?

– Iš dalies. Paltas gali vizualiai tiek padidinti, tiek pamažinti kūno proporcijas. Apkūnesnėms moterims siūlyčiau rinktis paltą su kuo mažesnėmis kišenėmis, nes didelės palto kišenės suformuos papildomą apimtį ant klubų ir liemens, o to vargu ar norėtumėte.

– Nors juoda yra laikoma viena universaliausių spalvų, ją vejasi kupranugario spalva. Tačiau dažnai girdime „man netinka ruda spalva“. Ar tiesa, kad nėra netinkančių spalvų, yra netinkantis atspalvis?

– Taip, tiesa. Nors ruda spalva, iš pažiūros, tinka ir patinka ne visiems, tačiau yra bent vienas jos atspalvis, kuris jums tikrai tiks. Tas pats galioja ir visoms likusioms spalvoms.

Lengviausias būdas patikrinti, ar atspalvis jums tinka – drabužį pridėti prie veido. Jei veidas nublanksta, spalva jums netinka. Jei bruožai išryškėja, veido spalva atrodo gaivesnė – puikiai pataikėte su atspalviu.

– Vienas paprasčiausių būdų, kaip sukurti kitokį įvaizdį su paltu – apsijuosti diržu. Ši tendencija buvo ypač aktuali praėjusį sezoną, o šį? Ir kokį diržą tuomet reikėtų pasirinkti?

– Paltas su apjuostu diržu – klasikinis variantas. Jei norite paįvairinti savo įvaizdį, rinkitės kitokio audinio, tarkime, odinį platų diržą. Derinimo būdų yra labai daug, galime diržo spalvą derinti prie kitų įvaizdžio aksesuarų, pavyzdžiui, šaliko arba diržo raštas gali subtiliai atkartoti rankinės spalvą. Nebijokite improvizuoti ir leiskite atsiskleisti kūrybai.

– Praėjusius sezonus madingas „teddy“ tipo paltas – vis dar dėvime, ar pamirštame?

– Drąsiai dėvime! „Teddy“ modelis, arba kitaip – tarsi pliušinio tipo paltas, jau yra tapęs nuolatiniu garderobo elementu. Tad jeigu dar neįsigijote ir svarstote, ar verta, dvejones palikite nuošaly.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)